2011

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan nikotiinin luokittelemista huumeeksi

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti 18.8.2010 tupakkalain tavoitteena olevan tupakoinnin loppuminen Suomessa. Tavoitteeseen pyritään ehkäisemällä erityisesti lasten ja nuorten tupakoinnin aloittamista. Suomi on ensimmäinen maa, jossa tupakoinnin loppuminen on kirjattu lain päämääräksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön Marja Kuusniemi
Eilen torstaina sosiaali- ja terveysministeriön johtava virkamies, kansliapäällikkö Marja Kuusniemi myönsi ministeriön valmistelevan ei-lääkkeellisten nikotiinituotteiden, kuten tupakan ja nuuskan, sisällyttämistä huumausainelistaan vuoteen 2020 mennessä. Kuopion seudun päihdepalvelusäätiön seminaarissa puhunut Kuusniemi kertoi suunnitelman sisältävän lupauksen hoitotakuusta, jonka mukaisesti nikotiiniriippuvuudesta kärsivät kansalaiset voisivat anoa KELA:lta tukea nikotiinikorvaushoitoihin enintään kuuden kuukauden ajalta. Korvaushoidon aloittamisesta voisi päättää julkisessa terveydenhuollossa toimiva sairaanhoitaja tai yksityisellä lääkäriasemalla työskentelevä lääkäri. Erilaiset nikotiinikorvausvalmisteet pysyisivät suunnitelman mukaan apteekin hyllyillä vielä pitkään vuoden 2020 jälkeen.

Suunnitelman taustalla on kasvanut huoli erityisesti naisten lisääntyneistä keuhkosyöpätapauksista ja toisaalta huumevalvonnasta saadut positiiviset kokemukset. Kuusniemen mukaan huumausaineiden täyskiellolla on onnistuttu rajoittamaan tehokkaasti niiden saatavuutta ja estämään suurin osa huumekokeiluista. Nikotiinin lisääminen huumausainelistaan on loogista, sillä tupakka aiheuttaa vuosittain moninkertaisesti enemmän kuolemantapauksia kuin laittomat huumeet.

Pelkona tupakan salakuljetus

Kuusniemi toppuuttelee kriitikoiden pelkoja tupakan salakuljetuksen ja rikollisuuden lisääntymisestä: ”Suomella on kansainvälisestikin arvioiden yksi kehittyneimmistä rajavalvonta- ja poliisiorganisaatioista, joilla on kymmenien vuosien kokemus laittomien huumeiden maahantuonnin paljastamisessa”. Nykyisiä rajavalvontaresursseja ei tarvitsisi juuri lisätä, mutta ministeriön mietinnössä on otettu esiin mahdollisuus tupakkakoirien kouluttamisesta ja eräistä tarkkaan rajatuista, poliisille ja tullille annettavista, lisävaltuuksista. Kuusniemi arvelee tupakan laitonta kauppaa hillitsevän myös siitä langetettavat tuntuvat rangaistukset.

”Yhteiskunnan pitää lähettää selkeä signaali siitä, ettei tupakointi ole hyväksyttävää”, Kuusniemi painottaa ja jatkaa, ettei ”tilanne, jossa kouluikäisille annetaan tupakkavalistusta, mutta samalla tätä tuotetta myydään kaikissa ruokakaupoissa, ole kestävä”. Ministeriö on käynyt keskusteluja myös ruotsalaisviranomaisten kanssa, jotka ovat perustaneet poliisin, terveysministeriön ja naisasiajärjestöjen välisen työryhmän laatimaan ehdotusta tupakoinnin täyskiellosta.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisee asiasta tiedotteen maanantaina 4.4.

Päivitys klo 20.00: Uutinen on paljastunut aprillipilaksi, joten syö silliä ja juo bongivettä päälle.

Vastaa