2011

Kannabiksen perimä on selvitetty

Pikkuruisesta kaalin heimolaisesta, lituruohosta, tuli vuonna 2000 ensimmäinen kasvi, jonka koko genomi on luettu. Nyt tutkijat ovat sekvensoineet kannabiksen koko genomin eli selvittäneet kannabiksen DNA:n nukleotidijärjestyksen. Medicinal Genomics –yritys, joka on erikoistunut lääkkeellisten kasvien perimän selvittämiseen, lähetti viime torstaina Amazonin ylläpitämään julkiseen pilviteknologiaan perustuvaan EC2-palveluun kannabiksen DNA:n raakasekvenssin.

Kasvien genomit ovat kooltaan hyvin suuria verrattuna eläinten genomeihin, joten kasvien genomeja on kartoitettu selvästi vähemmän kuin eläinten vastaavia. Kannabiksen kohdalla kyse onkin vasta raakadatasta, jonka järjestäminen varsinaiseen tutkimuskäyttöön vie aikaa.

Tutkijat ovat erityisen kiinnostuneita kannabiksen syöpää ja tulehduksia estävistä vaikutuksista, joista he toivovat saavansa nyt lisätietoa. Tämä uusi läpimurto voisi mahdollistaa myös kannabiksen psykoaktiivisten ominaisuuksien poistamisen ja lääkinnällisten ominaisuuksien voimistamisen.

Medicinal Genomics –yrityksen perustanut Kevin McKernan kertoo kiinnostuneensa kannabiksen perimän selvittämisestä luettuaan vuonna 2003 artikkelin kannabinoidien mm. syöpää estävistä vaikutuksista. McKernan kertoo valtaosan kannabinoiditutkimuksesta keskittyneen ainoastaan yhden kannabinoidin, eli THC:n, vaikutusten selvittämiseen ja hän toivookin yrityksensä tulosten auttavan uusien kannabislajikkeiden kehittämisessä tulevaisuudessa.

McKernanin mukaan lääkekannabismarkkinat kasvavat vuosittain 50%, joka tekee alasta varsin kiinnostavan sijoituskohteen. Lääkekannabismarkkinoiden tiukka säätely voi tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa vain tietyt patentoidut ja geenitesteillä tunnistettavat lajikkeet olisivat laillisia. Tällainen kehitys ei tietenkään olisi toivottavaa kaikkien lääkekannabispotilaiden kannalta, mutta lääkeyhtiöiden lobbariarmeijat tulevat sitä varmasti ajamaan.

Viimeaikoina ulkomaisessa lehdistössä on uutisoitu virheellisesti uusien geenimuunneltujen kannabislajikkeiden ilmestymisestä katukauppaan. Huhuja gm-kannabiksesta on liikkunut ainakin vuodesta 2000 asti, mutta ne ovat toistaiseksi täysin vailla todellisuuspohjaa.

Huumeuutisointi on useimmiten sensaatiohakuista, eivätkä toimittajat ole vaivautuneet tarkastamaan tietolähteenä käyttämiensä viranomaisten väitteitä. Viranomaiset taas ovat tarkoituksenmukaisesti tietämättömiä kasvibiologian perusteista ja he ovatkin sekoittaneet normaalin tuhansia vuosia jatkuneen valinnan ja eri lajikkeiden risteytystoiminnan geenimanipulaatioon.

Lähde: Nature News Blog 18.8.2011

Vastaa