Julkaisut

Kuulustelussa Kyhäritie

Suomalaista sarjakuva- ja kannabiskulttuuria edustavalta Kyhäritieltä ilmestyi syyskuussa ensimmäinen kokoillan albumi. Kyhäritie hutkii huumorin keinoin nuorisokulttuuria, kieltolakia, yhteiskunnan lieveilmiöitä, vähemmistöjä, enemmistöjä, hippejä ja poliiseja. Turun seudun kannabisyhdistys kuulusteli asiasta Juhani Pyrhöstä, jota on kuulustelussa ilmi tulleiden seikkojen perusteella syytä epäillä ulkomailla tapahtuvan huumausaineen käyttörikoksen valmistelun yrityksestä.

K: Miten Kyhäritie sai alkunsa? Milloin savu alkoi tiivistymään hahmoiksi ja tapahtumiksi?

V: Asioiden muistaminen ei ole mun vahvimpia puolia, mutta ekaan strippiin on merkattu vuosi -08. Siitä käyn aina välillä tarkistamassa, montako vuotta albumin valmistumisessa kesti. Joskus saan tulokseksi 3 vuotta, joskus 4 vuotta, riippuen fiiliksistä.

K: Perustuuko Kyhärietien hahmot todellisiin ihmisiin ja tapahtumiin? Vai alkaako Kyhäritie vaikuttaa hahmoihinsa?

V: Tuota kysymystä kuulee usein, mutta hahmojen syntyminen on mulle mysteeri. Asuin silloin pienessä pössykommuunissa, ja aluksi ideana oli piirrellä läppää omasta ja kavereiden sisäpiirimeiningistä. Kuitenkin jo ekaa strippiä piirtäessä hahmot maagisesti erkanivat esikuvistaan. Hahmoista taisi tulla eräänlaisia kanavia, joiden kautta sain naurettua eri piirteille itsessäni ja kaveriporukassa. Sellaisille arkkityypeille, joita budisäädöissä tulee vastaan, ja joita tietyt kaverit on tiettyinä aikoina ilmentäneet.

Hahmojen nimistä pitää mainita, että yllättävän moni nimi on aito. Olin aikoinaan töissä puhelinmyyjänä, joten selasin läpi satoja nimiä ja osoitteita päivittäin. Välttelin pitkästymistä kirjoittamalla salaa muistiin kaikki vastaan tulevat hamppumielisiet nimet, kuten ”Hiisiö” ja ”Pajala”.

K: Minkälaisen vastaanoton Kyhäritie on saanut ihmisten keskuudessa, jotka eivät polta kannabista?

V: Yllätyin siitä, että hiisiummikot ei ole lytänneet koko teosta. Tosin joku ei tykännyt siitä, että koki sarjakuvan pilkkaavan poliiseja. Mun tarkoituksena ei kuitenkaan ollut pilkata poliiseja missään vaiheessa. Päin vastoin kirja ihannoi heitä. En nimittäin usko, että monikaan oikea poliisi osaa riimitellä yhtä hyvin.

Itse en tunne hirveästi ihmisiä, jotka eivät polttaisi kannabista, mutta olen kuullut monen nuoren hipin halunneen näyttää Kyhäritietä tukari-vanhemmilleen. Kai ihminen on sellainen eläin, että vitsille voi nauraa, vaikkei siitä kaikkea ymmärtäisikään. Riitää kun hoksaa, että nyt sattui jotain hassua. Siksi kai komediasarjoissakin on valmiiksi nauruäänet taustalla.

K: Auttaako kannabiksen polttaminen ymmärtämään Kyhäritietä syvällisemmin?

V: Ei pelkästään Kyhäritietä.

K: Huumori ainakin on aivan pössöhuumoria mutta tehdäänkö sarjakuvaa muutenkin kannabiksen vaikutuksen alaisena?

V: Joo. Kirja on toteutettu alusta loppuun sen tuhannen sekiksissä. Siksi en kai muista siitä kolmesta vuodesta juuri mitään. Havahduin bileiden jälkeen siihen, että ”oho mulla on julkaistu esikoisteos, eikä ole edes krapulaa.”

K: Onko Kyhäritietä vielä yritetty lokeroida johonkin kategoriaan tai selittää jossain postmodernissa kontekstissa jälkiteollisen kulttuurin luoman vieraantumisen ironisena kommentointina?

V: Ei, mutta nyt kun puit sen tuolla lailla sanoiksi, niin enpä olisi itse osannut paremmin ja selkokielisemmin asiaa ilmaista.

K: Onko huumoria ilman kieltolakia?

V: Joskus ajattelin, että olisi tavallaan sääli jos kannabis laillistettaisiin, koska silloin häviäisi myös osa hulvatonta hippikulttuuria, eikä polttelukaan ehkä enää olisi yhtä hauskaa. Kävin
hamppumarsseillakin lähinnä harrastuksen vuoksi. Kuitenkin nyt, kun olen omalta osaltani ikuistanut paperille muistot siitä kulttuurista, ei enää haittaisi vaikka kannabis laillistettaisiin.

Ehkä olisin aktivistina kiihkomielisempi, jos olisin joskus itse kärähtänyt kasvattelusta. Kuitenkin asuntoni ratsattiin ensimmäistä kertaa vasta silloin, kun olin viimeistelemässä albumin viimeistä strippiä. Onneksi olin edellisenä päivänä kaatanut puskat ja vienyt sadon turvaan. Valitettavasti oikeassa elämässä poliisit eivät riimitelleet puhuessaan. Mutta olivat muuten kohteliaita ja toivottivat ”peace” lähtiessään tyhjin käsin.

K: Mitä Kyhäritielle tapahtuu tulevaisuudessa? Siirtyvätkö hahmot vielä elämään valkokankaalla? Onko elämällä joku tarkoitus?

V: Elämän tarkoitus selvinnee lopputekstien jälkeen, mutta Kyhäritien tulevaisuudesta en tiedä. Itse kaipaan juuri nyt etäisyyden ottamista koko aiheeseen. Annoin kustantaja/kirjoittaja Mikalle luvan tehdä uusia strippejä Sallamarin kanssa, mikäli huvittaa. Itse vaihdoin äsken kaupunkia, aloitin opiskelut ja lähden pian käymään Intiassa.
Kiitän lentolipuista kaikkia sarjakuvan ostaneita… lupaan matkalla polttaa jokaisen teistä kunniaksi vähintään gemmin charasta.

Kyhäritien kotisivut löytyvät täältä ja Kyhäritie-albumin voit tilata nyrkkikaupasta.

Vastaa