2011 Uutiset

Kööpenhaminan kaupunginvaltuusto haluaa laillistaa kannabiksen

Kööpenhamin kaupunginvaltuuston enemmistö hyväksyi lakialoitteen, joka tekisi kaupungista pohjolan Amsterdamin ja jolla vastustettaisiin laitonta huumekauppaa myymällä laillista kannabista valtion kannabiskaupoista.

Kööpenhaminan Kristianiassa kannabistuotteita on myyty avoimesti jo pitkään
Vaikka aloite pitää hyväksyttää Tanskan parlamentissa, on sosiaalidemokraattien edustaja Lars Aslan Rasmussen luottavainen sen suhteen, että kansanedustajat ovat valmiita uudenlaiseen ajatteluun.

”Tämä vanhanaikainen kieltolakiin perustuva politiikka ei voi jatkua. Rikollisjoukkioiden voittojen pelkästään kannabiskaupasta arvioidaan olevan 1,5 miljardia Tanskan kruunua (200 miljoonaa euroa) vuodessa, joten olisi parempi antaa virkamiesten hoitaa jakelu kuin huumekauppiaiden.”

Ehdotus tyrmättiin eduskuntatalon rappusilla sosiaalidemokraattien oikeusasioiden neuvonantajan Ole Hakkerupin varoittaessa vapaan kannabiksen houkuttavan ihmisiä koviin aineisiin. Liberaalien Martin Geertsen hylkäsi ehdotuksen ”täydellisenä hulluutena” ja kehotti Kööpenhaminan pormestaria Frank Jenseniä, edellistä oikeusministeriä, puuttumaan asiaan.

Asiaa on kommentoitu tanskalaisissa tiedotusvälineissä. Toisten mukaan valtion monopoli on parempi kuin moottoripyöräjengien monopoli. Toisaalta yksityisyrittäjienkin tulisi saada avata kauppoja.

Kannabis ei ole Tanskassa ollut koskaan edes dekriminalisoitu, vaan pienen määrän hallussapidosta on voitu langettaa jopa 450 punnan sakot.

”Pohdimme 30 – 40 kannabismyymälän avaamista, joissa myyjät eivät yritä myydä ihmisille aina vaan enemmän vaan he ovat kiinnostuneita ihmisistä”, selittää Mikkel Warming, joka vastaa sosiaaliasioista Kööpenhaminan kaupunginvaltuustossa.

Ehdotus menee ensi vuoden alussa Tanskan parlamentin käsiteltäväksi.

”Haluamme olla hieman konkreettisempia sen suhteen, millaista dekriminalisointia haluamme: onko se julkista myymistä, tulisiko olla ikärajoja?”, Warming selvitti.

Hän kertoi vastustavansa kannabiskahvilajärjestelmää, jossa sallitaan kannabiksen käyttö, mutta kannabiksen kasvatus ja maahantuonti pysyvät laittomina. Tämä jättäisi tulot kaupungin pahamaineisten moottoripyöräjengien haltuun. ”Emme halua Amsterdamin mallia. Haluamme laillistaa kannabiksen maahantuonnin ja kasvatuksen”.

Lakialoitteesta ovat kirjoittaneet mm. Berlingske Tidende, Politiken,TV2 ja englantilainen Daily Telegraph.

Vastaa