2011 Uutiset

Puola uudisti huumepolitiikkansa

Joulukuun 9. päivänä Puolassa astui voimaan uusi huumelaki, joka depenalisoi huumeiden käytön. Uuden lainsäädännön mukaan syyttäjä voi hylätä rikossyytteet jos syytetyllä on vain pieni määrä huumetta eikä rankaisemisesta ole hyötyä. Sen sijaan huumekaupasta langetettava maksimituomio korotettiin 12 vuoteen.

Puolan poliisi pidätti keväällä yli 40 hamppumarssille osallistujaa. Nyt aktivistien vaatimukset ovat osittain toteutumassa.
Vähän aikaa sitten kaksi puolalaista Nobel-palkinnon saajaa Wislawa Szymborska ja Lech Walesa vaativat muutosta huumepolitiikkaan. Global Commission on Drug Policyn raportti innoitti Puolan entisen presidentin Aleksander Kwaśniewskin allekirjoittamaan kannanoton, jonka mukaan maailmanlaajuinen huumesota on epäonnistunut ja nyt pitää dekriminalisoida ja saattaa hoito ja haittojen ehkäisy kuntoon.

Joulukuun alussa yksi Puolan TV-kanavista suoritti kotisivuillaan mielipidemittauksen, jossa kysyttiin mielipidettä kannabiksen laillistamisesta henkilökohtaiseen käyttöön. Kyselyyn vastanneista 67% puolsi esitystä ja vain 32% vastusti yhden prosentin ilmoittaessa olevansa epätietoinen. Kyselyn tulokset kertovat yleisen mielipiteen olevan muuttumassa nopeasti Puolassa.

Lähde: European Drug Policy Initiative 14.12.2011

 

Vastaa