2011 Uutiset

Hollannin hallitus viivyttää uuden kannabiskahvilaohjelman alkua

Hollannin konservatiivihallitus ilmoitti lykkäävänsä turistien kieltämistä kannabiskahviloista ainakin ensi toukokuuhun, mutta se aikoo yhä lopettaa maan kuuluisan suvaitsevaisuuden.

Kannabis on teknisesti laitonta Hollannissa, mutta poliisi ei puutu pienien määrien hallussapitoon ja sitä myydään luvanvaraisissa kahviloissa, joita kutsutaan nimellä coffee shop. Suuren mittakaavan viljelijöitä asetetaan syytteeseen. Hallitus aikoo aloittaa ”budapassikokeilun”, jossa ainoastaan hollantilaiset saisivat ostaa kannabista laillisesti.

Hollannin oikeusministeri Ivo Opstelten
Oikeusministeri Ivo Opstelten sanoi kokeilujakson maan eteläisissä kaupungeissa lykkääntyvän toukokuuhun teknisten ongelmien takia. Kokeilun kannattajat toivovat saavansa noin neljän miljoonan ranskalaisen, saksalaisen ja belgialaisen kannabisturistin aiheuttamat ongelmat kuriin.

Opstelten ilmoitti passijärjestelmän tulevan voimaan vuoden 2013 alusta vastustuksesta huolimatta. Kannabiskahviloiden omistajien mukaan se rikkoo yksityisyyden suojaa, koska järjestelmä vaatii heitä tallentamaan mm. asiakkaidensa passitiedot.

Jotkin eteläisistä kaupungeista ovat aloittaneet painostuksen järjestelmää vastaan, koska tutkijoiden mukaan katukauppiaat ottavat kannabiskaupan haltuunsa. Tämä oli syynä siihen, että kannabiskahviloita salliva politiikka hyväksyttiin kolmekymmentä vuotta sitten.

”Minä takaan sen, että jos tarvitaan lisää poliisijoukkoja niin niitä löytyy”, Opstelten ilmoitti parlamentille.

Amsterdamin kaupunki vastustaa uutta järjestelmää sillä perusteella, että neljäsosa sen kaikista turisteista tulee polttamaan kannabista viettäen kaupungissa useampia päiviä ja tuottaen hyvin rahaa, mutta ei ongelmia.

Amsterdamin pormestari Eberhard van der Laan toivoo saavansa neuvotella asiasta Opsteltenin kanssa, koska puolet kaupungin kannabiskahviloista voisi joutua sulkemaan ovensa.

Poliisin oikeus käyttää kannabista vapaa-ajallaan aiotaan myös lopettaa

Hollannin äärioikeistolainen hallitus on niin hysteerinen, että se sääti vuoden alussa voimaan tulevan lain, jonka mukaan poliisit eivat saa polttaa kannabista vapaa-ajallaan.

Amsterdamin poliiseja on käsketty osoittamaan yleisölle ”hyvää moraalista esimerkkiä”.

Amsterdamin poliisineuvoston puheenjohtaja Frank Gittay arvosteli uutta lakia: ”Tähän saakka poliiseja on ainoastaan kielletty tulemasta töihin humalassa tai pilvessä. Mutta nyt he yrittävät saada poliisin käyttäytymään kuin hän olisi aina töissä. Tämä tarkoittaa, ettei saisi ottaa huumeita eikä juoda itseään liian humalaan riippumatta siitä onko töissä vai ei.”

Hollannin poliisiliiton puheenjohtaja Hans van Dujin puolestaan kommentoi ”monien vastustavan tätä lakia, koska heille ei makseta palkkaa 24 tunnista vuorokaudessa. Heidän kuuluu saada olla vapaana vapaa-ajallaan.”

Lähde: Washington Post 15.12.2011 ja Daily Mail 15.12.2011

Vastaa