2011 Uutiset

Tutkimus: lisää huumeita – vähemmän rikoksia

Väkivaltarikollisuus on laskenut dramaattisesti New Yorkissa vuodesta 1990, jolloin kaupungissa tehtiin ennätysmäärä henkirikoksia. Uusi tutkimus paljastaa kovien huumeiden hintojen laskeneen viimeiset 20 vuotta ja tutkijat epäilevät väkivaltarikollisuuden ja huumeiden hintojen olevan yhteydessä toisiinsa. Huumeiden kriminaalikontrolli näyttäisi lisäävän rikoksia.

Gramma kokaiinia maksoi New Yorkissa 400-460 dollaria 1980-luvun alussa. 2000-luvun alussa kokaiinigramman hinta oli alle 200 dollaria. Samana aikana heroiinigramman hinta putosi 3000-3600 dollarista noin 2000 dollariin.

Ryhmä New Yorkin yliopiston (CUNY) antropologeja ja taloustieteilijöitä kertovat heroiinin ja kokaiinin hintojen rajun laskun selittävän väkivaltarikollisuuden vähenemistä ainakin osittain.

Ilmiön taustalla oleva logiikka on helppo ymmärtää: huumeiden hinta romahti, joten käyttäjien ei tarvinnut ryöstää yhtä montaa ihmistä. Suurin osa New Yorkin rikollisuudesta selittyy huumeiden käytön rahoittamisella.

Tutkija Travis Wendel otsikoi tutkimuksensa huomiota herättävästi: ”Lisää huumeita, vähemmän rikoksia”. Wendelin mukaan huumeiden hintojen perusteella on mahdollista ennustaa varkauksien, pahoinpitelyjen ja henkirikosten määrä tiettynä ajankohtana New Yorkissa. Taloustieteilijät vahvistivat laskelmillaan, että tällaiset ennusteet todella pitävät paikkansa useimmissa tapauksissa.

Tutkimustulokset ovat ikävää luettavaa huumekieltolain ja kriminaalikontrollin kannattajille. Korkeat hinnat lisäävät väkivaltarikollisuutta, joten poliisin tulisi tarjonnan rajoittamistoimien sijaan yrittää pitää huumeiden hinnat mahdollisimman alhaisina. Jos poliisi pystyisi todella rajoittamaan huumeiden saatavuutta, lisäisi se toimillaan rikoksia merkittävästi.

Lähde: “More drugs, less crime”: Why crime dropped in New York City and the US, 1981-2007

Vastaa