2012 Uutiset

Kanada: neljä entistä yleistä syyttäjää vaatii kannabiksen laillistamista

Kanadan Brittiläisen Kolumbian osavaltion neljä entistä yleistä syyttäjää on liittynyt kannabiksen laillistamista vaativaan kansalaisliikkeeseen perustellen kantaansa sillä, että nykyinen lainsäädäntö kiihdyttää väkivallan ja rikollisuuden kierrettä.

Geoff Plant
Tammikuussa Vancouverin keskustassa sattunut tunnetun gangsterin ampuminen sai yleiset syyttäjät toimimaan: ”Tulitus Vancouverin keskustassa huumejoukkojen taistellessa reviireistään on riittävä syy kaikkille Brittiläisen Kolumbian asukkaille ottaa yhteyttä kansanedustajiinsa vaatiakseen uutta politiikkaa, koska nykyinen ei toimi”, kommentoi yleisenä syyttäjänä vuosina 2001-2005 toiminut Geoff Plant.

Geoff Plant sekä kolme muuta entistä yleistä syyttäjää – Colin Gabelmann, Ujjal Dosanjh ja Graeme Bowbrick – näkevät suoran yhteyden väkivallan ja Kanadan huumelakien välillä.

”Todisteet kannabiksen kieltolain epäonnistumisesta ovat vedenpitäviä”, he kirjoittivat 15.2. päivätyssä kirjeessään Brittiläisen Kolumbian osavaltion pääministerille Christy Clarkille sekä New Democratic Party -puolueen johtajalle Adrian Dixille.

”Todisteena ovat järjestäytyneen rikollisuuden saamat valtavat voitot, laajalle levinnyt jengiväkivalta, nuorison helposti saama laiton kannabis, asuinalueiden turvallisuuden heikkeneminen ja veronmaksajille koituvat koko ajan kasvavat kustannukset.”

Yleisten syyttäjien liittyminen Stop the Violence -kansalaisliikkeeseen lisää sen poliittista painoarvoa. Stop the Violence ajaa kannabiksen valvontaa kansanterveyttä korostavassa viitekehyksessä. Liikkeeseen kuuluu kolme entistä Vancouverin pormestaria, nykyinen pormestari Gregor Robertson sekä huumeiden haittoja vähentävässä toiminnassa mukana olevia lääkäreitä.

Stop the Violence -kansalaisliikkeen tuodessa esille vaatimuksiaan kannabiksen laillistamiseksi on liittovaltion hallitus ajamassa läpi uutta lakia Bill C-10, joka koventaa huumepolitiikkaa mm. ankaroittamalla huumerikoksista langetettavia rangaistuksia.

”On onneton yhteensattuma, että samalla kun Stop the Violence -kampanja on lähtemässä liikkeelle, aikoo Kanadan hallitus tehdä täyskäännöksen ja ottaa useita askelia takkapakkia kriminaalipolitiikassa”, Plant kertoo.

”On selvää, että näkemystämme vastustetaan, mutta se ei estä meitä viemästä keskustelua suuntaan, jossa hallitus joutuu uudelleenharkitsemaan huumepolitiikkaansa.”

Pääministeri Clark aikoo jättää kannabis-asian liittovaltion ratkaistavaksi: ”Se kuuluu heidän toimivaltuuksiinsa. Pääministerinä arvostan sitä, että entiset yleiset syyttäjät ovat ottaneet kantaa asiaan, mutta osavaltion pääministerinä aion jättää tämän asian liittovaltion hallituksen ratkaistavaksi”, hän kertoi toimittajille lehdistötilaisuudessa.