2012 Uutiset

Tunisian kevät alkaa kannabiksen laillistamisvaatimuksilla

Reilu vuosi sitten Tunisiasta alkanut kansannousujen sarja, arabikevät, järisytti Lähi-Itää ja kaatoi hallitsijoita, joiden luultiin pysyvän vallassa ikuisesti käyttämällä brutaaleja ja epädemokraattisia keinoja. Tunisiassa järjestettiin lauantaina 18.2. kannabiksen laillistamista vaatinut mielenosoitus, joka saattaa johtaa samanlaisten vaatimusten nousuun kautta Lähi-Idän.

Tunisialainen kannabiksen laillistamista vaativa Facebook-ryhmä sai välittömästi lähes 4000 kannattajaa. Se nosti esille aiheen, josta oli mahdotonta keskustella yksinvaltias Ben Alin kaudella. Ryhmän jäsenet vaativat kannabiksen, tunisian murteella zatlan, dekriminalisoimista. Facebook-ryhmän kautta levitettiin tietoa Tunisian parlamentin edessä järjestettävästä mielenosoituksesta.

Mielenosoituksen tarkoitus on painostaa lakiasäätävää kansalliskokousta laillistamaan kannabiksen käyttö.

Mielenosoituksen järjestäjien mukaan Tunisian kannabiksen vastainen lainsäädäntö on tarpeettoman ankara eikä sille löydy vertailukohtaa muualta maailmasta. Tunisiassa voidaan henkilö tuomita vähintään vuodeksi vankilaan sekä 1000 dinaarin sakkoihin, jos hänen verestä löytyy jäämiä kannabiksesta. Tunisiassa lakia kutsutaan nimellä ”yksi vuosi ja Vespa”, mikä viittaa sakon suuruuteen, millä saisi ostettua skootterin.

Mokhtar Trifi
Mokhtar Trifi, tunisialainen lakimies ja tunnettu ihmisoikeusaktivisti, sanoo, että suurimmassa osassa maailman maita tiettyjen huumeiden käyttö ja jakelu on kriminalisoitu. Hänen mukaansa tunisialaiset asianajajat ovat kuitenkin huolissaan maan laissa säädetystä minimirangaistuksesta miedon huumeen käyttämisestä.

Tämä estää tuomareita muuttamaan pakollisen rangaistuksen joksikin järkevämmäksi riippuen kulloisestakin tapauksesta. Trifi huomautti, ettei hän ole kuullut mistään aikeesta muuttaa tai poistaa tätä rangaistusta.

”Tämä laki on aiheuttanut paljon kärsimystä tunisialaisille vanhemmille. Meidän täytyy toimia ennenkuin lisää ihmisiä joutuu vankilaan kannabiksen poltosta”, lukee mielenosoituksen ilmoituksessa.

Nimimerkki @zatla404, joka on yksi tunnetuimmista kannabiksen laillistamisen puolustajista Tunisiassa, julkaisi blogisivuillaan kirjeen, joka oli osoitettu kansalliskokouksen jäsenille ja jossa hän kuvasi kannabiksen kieltolakia ”perustuslain vastaisena, tehottomana ja korruptiota lisäävänä”.

Keskustelu ei ole rajoittunut ainoastaan internetin anonyymiin maailmaan. Slim Amamou, joka on kuuluisa tunisialainen blogikirjoittaja ja väliaikaishallinnon lyhytaikainen nuoriso- ja urheiluministeri, ilmoitti julkisessa haastattelussa kannattavansa mietojen huumeiden laillistamista.

Legalize it -liikkeen täytyy kuitenkin ensiksi saada oma mielenosoituksensa lailliseksi. Tunisiassa mielenosoitukseen vaaditaan sisäministeriön hyväksyntä etukäteen ja sisäministeriön tiedottajan mukaan helmikuun 14. päivään mennessä mitään virallista hakemusta ei oltu vastaanotettu. Tiedottaja tähdensi sitä, että mielenosoitus ilman lupaa on laiton.

Legalize Zatla!

Mielenosoitus kuitenkin pidettiin 18.2., mistä todisteena on tämän uutisen alta löytyvä videoklippi Youtubesta. Uutisen mukaan 700 ihmistä kokoontui Bardo-palatsin eteen osoittamaan mieltään Tunisia tuoreelle kansalliskokoukselle.

Kannabiksen vapauttamisen lisäksi mielenosoituksessa vaadittiin monia muitakin asioita, kuten erään vangitun toimittajan vapauttamista ja lisää töitä.

Zatlan eli kannabiksen vapauttamisesta on tullut kiivasta keskustelua herättävä aihe vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen, joka vapautti julkisen keskustelun kaikista tabuina pidetyistä asioista.

Mielenosoituksessa esiintyi mm. suositussa TV-sarjassa esiintyvä näyttelijätär Dejla Douissi, joka toi mielipiteensä esille selvästi ja kuuluvasti:

”Sivistyneissä maissa, kuten USA:ssa ja Kanadassa, kannabiksen käytöstä ei rangaista samalla tavalla. Tunnen erään opiskelijan huippulukiosta, joka kokeili ensimmäisen kerran kannabista. Sattumalta hän joutui huumetestiin ja joutui kuudeksi kuukaudeksi vankilaan. Tämän takia hän reputti kokeissaan. Ihmisoikeusjulistuksessa todetaan, ettei henkilöltä saa ottaa verikoetta ilman hänen suostumustaan.”

Youtube 18.2.2012: Tunisiassa järjestetty kannabismielenosoitus:

Tässä ennen mielenosoitusta Youtubeen laitetussa videossa selitetään, ettei kannabiksen käytöllä ole vakavia haittavaikutuksia käyttäjälleen. Siinä selitetään myös, kuinka Tunisian lainsäädäntö on liian ankara nuorille, jotka haluavat kokeilla paria kannabissätkää mutta saavatkin vuoden tai vielä pidemmän vankeusrangaistuksen:

Lähde: All Africa 15.2.2012 ja Tunisia Live.net 18.2.2012

Vastaa