2012 Uutiset

Maailmanlaajuinen marihuanamarssi 2012

Ennakkoilmoittautumisten perusteella 166 kaupunkia ympäri maailman osallistui lauantaina 5.5. pidettyyn maailmanlaajuiseen eli globaaliin marihuanamarssiin (MMM/GMM). Suomessa hamppumarssina tunnettu mielenosoitus järjestettiin tänä vuonna Helsingissä ja Pietarsaaressa. Helsingin mielenosoitukseen osallistui arviolta 300 ja Pietarsaaren mielenosoitukseen 10 ihmistä.

 

Helsingin marssi alkoi Hesperianpuistosta
Kannabiksen laillistamiseksi on järjestetty mielenosoituksia ja muita tempauksia aina 1960-luvulta saakka. Nykyisen toukokuun ensimmäisenä lauantaina pidettävän tempauksen aloitti legendaarinen kannabisaktivisti Dana Beal vuonna 1999 ja siihen on tähän mennessä osallistunut yli 700 kaupunkia 64:stä maasta Aasiassa, Afrikassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Australiassa, Euroopassa ja Uudessa Seelannissa. GMM on nimensä mukaisesti globaali tapahtuma.

 

Vuosien mittaan Dana Beal ja muut aktivistit kuten Marc Emery Kanadasta ovat lähettäneet tuhansia mielenosoitusjulisteita ympäri maailman, joita voi käydä katsomassa Emeryn Cannabis Culture -lehden arkistossa. GMM:n historia löytyy Wikipediasta.

 

Kannabiksen laillistamiseksi järjestettäviä tapahtumia ja tempauksia järjestetään GMM:n lisäksi muinakin ajankohtina otsikoilla Worldwide Marijuana March, Million Marijuana March, World Cannabis Day, Cannabis Liberation Day, Global Space Odyssey, Ganja Day, J Day, Million Blunts March jne.

{boncko}/marssi2012/{/boncko}

Katso tästä BBC:n kokoama kuvasarja mielenosoituksista

 

Costa Ricassa järjestäjät peruivat marssin väkivallan uhan takia

 

Latinalaisen Amerikan maissa on järjestetty isoja mielenosoituksia kannabiksen laillistamiseksi, mutta Costa Rican kannabismarssin järjestänyt Cannmbio-ryhmä peruutti mielenosoituksen aivan viime hetkellä kun paljastui, että mielenosoittajien sekaan aikoi soluttautua henkilöitä, jotka suunnittelivat sabotoivansa tapahtumaa väkivallalla.

 

Järjestäjät olivat organisoineet tapahtumaansa Facebook-ryhmänä, johon on liittynyt jo yli 12 000 ihmistä. Ryhmän johtaja Diego Grosscors kertoi:

 

”Päätimme peruuttaa mielenosoituksen turvataksemme kannattajiemme koskemattomuuden. Olemme pasifisteja emmekä halua saada turpaamme emmekä lietsoa väkivaltaa.”

 

Ryhmä aikookin järjestäytyä demokraattiseksi painostusryhmäksi ja Diego Grosscors aikoo ottaa yhteyttä Costa Rican presidenttiin Laura Chinchillaan keskustellakseen kannabiksen laillistamisesta.

 

”Me vaadimme kunnioitusta oikeudellemme tehdä tietoinen valinta käyttää kannabista ja me haluamme muuttaa nykyistä huumelainsäädäntöä, mikä on epäonnistunut. Haluamme keskustella kielteisten vaikutusten vähentämisestä ja tarjota sellaisia yhteiskuntaan sopeuttamisohjelmia, jotka toimivat ja täyttävät tarkoituksensa.”

 

Alla videoita Helsingin mielenosoituksesta. Videot eivät ole TuSKY:n kuvaamia.

http://www.youtube.com/watch?v=bCi-8xhrDuQ http://www.youtube.com/watch?v=EXEqo-jY9-E http://www.youtube.com/watch?v=plhFCSXRnZQ

Vastaa