Kysymykset

Hampun siementuotannon ja siementen myynnin laillisuus

Kysymys: Saako rekisteröitynyt yritys viljellä Suomessa hamppua siementuotantoa varten sekä käydä kauppaa tuottamillaan siemenillä osana yrityksen liiketoimintaa?

Matlockin vastaus: Rikoslaissa on säädetty huumausainerikoksena rangaistavaksi hampun viljely käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena taikka käytettäväksi huumausaineen valmistuksessa tai tuotannossa (rikoslaki 50 luku 1 §). Myös huumausainerikoksen valmistelu ja edistäminen on säädetty Suomessa rangaistavaksi (rikoslaki 50 luku 3 ja 3 §). Periaatteessa hampun viljely on sallittua, jos sitä ei viljellä käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena eikä käytettäväksi huumausaineen valmistuksessa. Mikäli tuotetuilla siemenillä tullaan ostajan toimesta kasvattamaan hamppua huumausaineena käytettäväksi voi siementen myynnillä kuitenkin syyllistyä huumausainerikokseen tai tällaisen edistämiseen. Sillä, tehdäänkö tällaista liiketoimintaa yrityksen nimissä vai ei, ei ole merkitystä syyllisyyskysymyksen kannalta. Suomessa et siis voi kasvattaa hamppua siementuotantoa varten, jos siemenistä kasvatetaan huumausainetta.

 

 


Kysymysarkisto

{loadposition matlock}

Jätä oma kysymyksesi Matlockille täältä!

Vastaa