Kysymykset

Kannabis ja ajolupa

Kysymys: Paikallispoliisi tuntuu odottavan että saisi minut ratin takaa kiinni. Olen palanut kaksi kertaa kotikasvatuksesta ja nyt tuntuu että jahti on päällä. Voiko kortin menettää pelkästään sen takia, että kannabis näkyy elimistössä, vai pitääkö poliisilla olla näyttö että on ajanut THC:n vaikutuksen alaisena?

Matlockin vastaus: Rattijuopumukseen syyllistyy, jos kuljettaa ajoneuvoa niin, että veressä on ajon aikana tai sen jälkeen huumausaineen vaikuttavaa ainetta tai sen aineenvaihduntatuotetta. Rattijuopumukseen syyllistynyt määrätään myös vähintään kuukauden kestävään ajokieltoon. Rangaistus rattijuopumuksesta edellyttää tietenkin, että poliisilla on myös näyttö siitä, että henkilö on ajoneuvoa kuljettanut huumausaineen vaikutuksen alaisena. Käytännössä näyttö saadaan verikokeesta.

Ajokorttilaissa ajokorttiluvan myöntämisen yhtenä edellytyksenä on vaadittu, ettei hakijan katsota alkoholin tai muun huumaavan aineen jatkuvan väärinkäytön vuoksi olevan kuljettajana liikenteelle vaaraksi (ajokorttilaki 12 §). Poliisi voi määrätä henkilön ajokieltoon, mikäli katsoo, ettei ajokorttilain 12 §:n mukaiset ajokorttiluvan myöntämisen edellytykset enää täyty (ajokorttilaki 64 §). Poliisi voi siis katsoa jatkuvan kannabiksen käytön olevan este ajo-oikeudelle ja ottaa kortin pois tällä perusteella. Tällöin poliisi ei tarvitse näyttöä siitä, että henkilö olisi ajoneuvoa huumausaineen vaikutuksen alaisena kuljettanut vaan poliisille riittää näyttö siitä, että henkilö käyttää jatkuvasti huumausaineita.

 

 


Kysymysarkisto

{loadposition matlock}

Jätä oma kysymyksesi Matlockille täältä!

Vastaa