Kysymykset

Öljyhampun viljely – takavarikko, kotietsintä ja vahingonkorvaukset

Kysymys: Poliisit ottivat hehtaarin kokoisen finola-hamppupeltoni takavarikkoon. Asia on tällä hetkellä syyteharkinnassa. Sato valmistunee kuukauden sisällä, joten kohta olisi kiire päästä niittopuuhiin. Voinko tehdä mitään nopeuttaakseni poliisien/syyttäjän päätöstä? Poliisit ovat saaneet jo labratulokset thc-pitoisuuksista. Lisäksi mietin, että toimikohan poliisit lain mukaan, kun asuntooni tehtiin kotietsintä ja minut otettiin muutamaksi päiväksi kuulusteluihin. Myös pellon vuokraajan tilalle tehtiin kotietsintä. Nämä siis tapahtuivat ennen kuin kasvien thc-pitoisuudet mitattiin. Alkukesästä, viikko kylvön jälkeen ilmoitin poliisille, että kasvatan öljyhamppua ja kävin myös näyttämässä heille paikan. Jos käy niin että sato ehtii pilaantumaan, tai se määrätään tuhottavaksi, niin mitenköhän hyvät mahdollisuudet siitä on saada korvauksia?

Matlockin vastaus: Pakkokeinolain 4 luvun 11 §:n mukaisesti takavarikko on kumottava niin pian kuin se ei ole enää tarpeen ja jos syytettä sen aiheuttamasta rikoksesta ei nosteta neljässä kuukaudessa takavarikosta. Saman luvun 13 §:n mukaisesti takavarikon voimassa pitämisen voi saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi, jonka tulee ottaa asia käsiteltäväksi viikon kuluessa vaatimuksen saapumisesta. Eli sinulla on mahdollisuus saattaa takavarikon voimassa pitäminen käräjäoikeuden tutkittavaksi, joka päättää onko takavarikko pidettävä edelleen voimassa.

Poliisit voivat tehdä kotietsinnän esineen löytämiseksi, jos on syytä epäillä rikoksesta, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta. Kotietsintä voidaan tehdä paikkaan, joka on sen hallinnassa, jota on syytä epäillä rikoksesta. Epäillyn huumausainerikoksen perusteella poliisi voi siten lain mukaan suorittaa kotietsinnän ja myös pellon vuokraajan tilalle, jos häntä myös on ollut syytä epäillä.

Vahingonkorvauksia voi poliisilta olla vaikea saada. Vahingonkorvauslain 3 luvun 2 §:n mukaan julkisyhteisö on velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon. Tällaisissa tapauksissa poliisi vetonevat siihen, etteivät ole tehneet virhettä toiminnassaan. Tarvittaessa vahingonkorvauksia voi yrittää hakea oikeusteitse.

 

 


Kysymysarkisto

{loadposition matlock}

Jätä oma kysymyksesi Matlockille täältä!

Vastaa