2012 Uutiset

Ranska: keskustelu kannabiksesta jatkuu ministeritasolla

Suomessa kannabiskeskustelu on marginalisoitu poliittisesta keskustelusta kun taas Ranskassa ankarasta lainsäädännöstä huolimatta siitä keskustellaan julkisesti ministeritasolla. Kesällä asuntoministeri Cecile Duflot vaati kannabiksen laillistamista.

Opetusministeri Vincent Peillon
Sunnuntaina 14.10.2012 Ranskan opetusministeri Vincent Peillon kertoi julkisuuteen kannattavansa kannabiksen dekriminalisointia perustelunaan huumerikollisuuden torjuminen ranskalaisissa kaupungeissa.

Tämä kanta ei ole sosialistisen puolueen kanta, mutta puolueen sisällä aiheesta on keskusteltu kesäkuusta lähtien ja viimeiset uutiset ovat lisänneet nykyisen huumepolitiikan arvostelijoiden painoarvoa.

Marseillessa huumekaupasta on tullut niin iso ongelma sen pyörittämiseen liittyvien aseistautuneiden jengien, poliisin korruption ja tappojen takia, että Marseillen pormestari pyysi elokuussa armeijaa apuun katujengien hallitsemien kaupunginosien takaisin valtaamiseksi.

Ja juuri edellisellä viikolla Ranskan poliisi posautti ranskalais-sveitsiläisen useiden miljoonien huumerahan pesuoperaation, jossa pestiin marokkolaisen hasiksen myynnistä saatuja voittoja. Poliisin mukaan rahanpesuliiga oli putsannut viimeisen viiden kuukauden aikana 40 miljoonaa euroa ja se on ollut toiminnassa useita vuosia. Yksi seitsemästätoista pidätetystä on yhden Pariisin kaupunginosan varapormestari ja Ranskan vihreän puolueen puheenjohtaja Florence Lamblin. Hänen kotoaan löydettiin 400 000 € käteistä.

”Tämä on tärkeä puheenaihe. Nykyään TV:stä tulee melkein päivittäin uutisia laittomien huumeiden kaupasta lähiöissämme ja sen aiheuttamista vaaroista kansalaisille ja varsinkin koululaisille. Tietysti sitä vastaan voidaan käydä kriminaalivalvonnan keinoin. Kannatan sitä täysin, mutta samalla olen havainnut, etteivät tulokset ole kummoisia. Dekriminalisointia on esitetty ratkaisuna ja toivon, että voisimme pohtia sitä vakavasti”, Peillon kertoi Ranskan radion, Le Monden ja AFP:n yhteishaastattelussa.

Peillon muistutti aikaisemman sisäministeri Daniel Vaillantin aloittaneen keskustelun kannabiksen dekriminalisoinnista ehdottamalla sen laillistamista lääkekäyttöön ja lisäsi: ”Hän on mielestäni oikeassa edelleen. Olen välillä hämmästynyt siitä, kuinka hitaasti Ranskassa reagoidaan tähän ongelmaan, joka kirjaimellisesti hyppii silmille.”

Pääministeri: hallituksen linja ei ole muuttunut

Maanantaiaamuna Ranskan pääministerin toimisto julkisti tiedonannon, jossa kerrotaan, ettei hallituksen linja ole muuttunut.

”Pääministeri ja ministeri Peillon keskustelivat tänään aamulla puhelimessa, eikä mitään kannabiksen dekriminalisointia ole luvassa”, tiedonannossa todettiin.

Peillon joutui vielä selittelemään, että hänen haastattelunsa kosketteli hänen ”henkilökohtaisia mielipiteitään”, eikä hän ”millään tavalla haasta hallituksen sisäistä yksimielisyyttä”.

Ranskassa kannabiksen laillistamiskeskustelu tulee taatusti jatkumaan niin kauan kuin laittoman huumekaupan aiheuttama rikollisuus jatkuu.

Lähde: Digital Journal 15.10.2012, 14.10.2012 ja France24 16.10.2012

Vastaa