2012 Uutiset

USA: Jo 59% kannattaa kannabiksen laillistamista

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan jo 59% amerikkalaisista kannattaa kannabiksen laillistamista. Huffington Postin ja YouGov:n tekemän mittauksen mukaan 51% amerikkalaisista kannattaa sitä, että kannabis laillistetaan ja sitä verotetaan kuten alkoholia. Lisäksi 8% kannattaa sitä, että kannabis laillistetaan, mutta ettei sitä verotettaisi ja valvottaisi, kuten alkoholia. Vain 26% vastustaa laillistamista ja 15% ei osaa kertoa kantaansa.

Nämä tulokset ovat yhteneviä sen pitkäaikaisen kehityksen kanssa, että kannabis muuttuu yhä normaalimmaksi yhteiskunnassa. Viime vuonna Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan 50% kannatti laillistamista ja 46% vastusti. Agnusreidin tekemän mittauksen mukaan jopa 56% kannatti laillistamista. Sen sijaan suuri yleisö ei ole valmis ns. tomaattimalliin eli valvomattomaan laillistamiseen, jota kannatti vain 8% vastanneista.

Nämä tulokset lupaavat hyvää kolmessa osavaltiossa suoritettaville kansanäänestyksille kannabiksen laillistamisesta.

Marginaalista enemmistöön

Brad Pitt Drug Policy Alliancen julistepoikana
Syrjityt meksikolaiset, mustat jazz-muusikot, beat-sukupolvi, hipit ja jipit olivat ensimmäisiä kansanryhmiä Yhdysvalloissa, jotka huomasivat kannabiksen olevan paljon miellyttävämpi päihde kuin alkoholi tai tupakka. Hiljalleen tämä ahaa-elämys on levinnyt yhä laajempiin kansanosiin niin että tällä hetkellä Yhdysvalloissa kansalaisten enemmistö kannattaa kannabiksen laillistamista.

Yhteiskunnassa enemmistö on suhteellinen ja jopa kyseenalainen käsite, mutta mielipidemittauksissa tällä hetkellä 81% amerikkalaisista kannattaa lääkekannabiksen laillistamista, 72% kannattaa kannabiksen käytön dekriminalisointia ja 59% kannabiksen laillistamista.

Drug Policy Alliance käynnisti uuden kansalaisryhmän, Marijuana Majority eli kannabisenemmistö, jonka kotisivulla sadat julkisuuden henkilöt kehottavat liittymään mukaan tähän enemmistöön.

Kannabiksen laillistaminen yhdistää tällä hetkellä Yhdysvaltojen yhteiskuntaa aina rappi-tähti Snoop Doggista evankelista Pat Robertsoniin ja mediamoguli Arianna Huffingtonista konservatiiviseen liikemieheen David Kochiin.

Sivustolla siteerataan mm. palkittua näyttelijä Morgan Freemania: ”Tämä kieltolaki on maailman tyhmin laki… sillä tehdään rikollisia sellaisista ihmisistä, jotka eivät ole sekaantuneet rikolliseen toimintaan. Me tuhlaamme ziljoonia dollareita sotaan, jota emme voi voittaa! Me voisimme tehdä ziljoonia pelkästään laillistamalla se ja verottamalla sitä kuten viinaa. Tämä on niin tyhmää.”

Sivustolla on kaikkiaan liki 600 julkkista luokiteltuna 13:sta kategoriaan. Projektia johtaa LEAP-järjestön tiedotuspäällikkö Tom Angell:

”Mielestämme tämä sivusto on tärkeä poliitikkojen ja muiden merkittävien henkilöiden rohkaisemiseksi tulemaan julkisuuteen kertomaan se, että kannabislainsäädäntö pitää muuttaa.”

Lähde: NORML 24.10.2012 ja Celebstoner 22.10.2012

Vastaa