2012 Uutiset

Kofi Annan: huumeiden vastainen sota epäonnistunut

Viime aikoina lukuisat julkisuuden henkilöt ovat antaneet lausuntoja huumesodan ja huumepolitiikan epäonnistumisesta, mutta harvemman sana painaa yhtä paljon kuin Kofi Annanin. Annan toimi YK:n pääsihteerinä 10 vuotta (1997-2006), jona aikana kansainväliset huumehaukat onnistuivat kaappaamaan YK:n yleiskokouksen omiin tarkoituksiinsa ja julistamaan tavoitteekseen huumevapaan maailman. Huumeiden käyttö ja huumeongelmat ovat tuon julistuksen jälkeen vain kasvaneet näiden huumehaukkojen politiikan seurauksena.

Annan liittyi vuonna 2011 entisten presidenttien ja mm. Richard Bransonin muodostamaan Global Commission on Drugs Policy -järjestöön, joka yrittää muuttaa kansainvälistä huumepolitiikkaa. Tämä oli vakava isku kansainvälisille huumehaukoille ja mm. World Federation Against Drugs kritisoi katkerasti Annanin osallistumista järjestön toimintaan, olihan hän ollut aikoinaan tämän Drug Free World -kampanjan keulakuva.

Vuoden 2012 keväällä Annan erosi ryhmästä aloitettuaan rauhansovittelut Syyriassa. Nyt lokakuussa Annan on palannut takaisin huumeiden laillistajien riveihin.

Annan piti Washingtonissa lehdistötilaisuuden, jossa hän promotoi uutta muistelmakirjaansa Interventions: A Life in War and Peace. Hän kritisoi ankarasti Meksikon huumesotaa:

”Kun tarkastellaan Meksikon väistyvän presidentin Felipe Calderonin saavuttamia tuloksia, suurin osa ihmisistä ymmärtää, ettei Meksikon huumesota ole toiminut. Hän on tapattanut paljon ihmisiä.”

”Tarvitaan politiikan muutosta, mutta muutoksen pitää alkaa keskustelulla, koska molemmin puolin vallitsee vahvoja tunteita.”

Annan toisti myös käsityksensä siitä, että huumeidenvastaiset lait eivät toimi.

”Olemme soveltaneet niitä vuosikymmeniä. Ne ovat täyttäneet vankilat suurilla määrillä nuoria ihmisiä, jotka vapautuvat sitten aikanaan elämä murskattuna jonkun unssin hallussapidosta.”

”Meidän pitää lähestyä tätä ongelmaa koulutuksella ja terveysnäkökulmalla, eikä brutaalilla väkivallalla”.

Lähde: Raw Story 18.10.2012 ja News.com.au 19.10.2012

Lue myös:

Maailman johtavat poliitikot vaativat ”paradigman muutosta” huumepolitiikkaan

Huumepolitiikan korjaaminen on yksi aikamme keskeisiä poliittisia haasteita

Kansainvälisen komission raportti levitti kieltolakikritiikin valtamediaan

Vastaa