2012 Uutiset

Kannabiksen laillistajat saavuttivat kolme historiallista voittoa USA:ssa

USA:n presidentinvaalien yhteydessä saavutettiin historiallisia voittoja kannabiksen laillistamiseksi. Kahdessa osavaltiossa, Coloradossa ja Washingtonissa, laillistettiin kannabis kokonaan. Lisäksi Massachusettsissa laillistettiin lääkekannabiksen käyttö 18. osavaltiona USA:ssa. Colorado ja Washington kuuluvat jo lääkekannabiksen laillistaneisiin osavaltioihin.

Coloradossa juhlittiin kannabiksen laillistamista
Coloradon lakialoitetta Amendment 64 kannatti lopulta 54% ja Washingtonin osavaltiossa lakialoite Initiative 502 keräsi 56%:n kannatuksen.

Oregonissa voitto oli täpärällä 55%:n vastustaessa laillistamista. Oregonin Measure 80 -kampanja kärsi sen johtohahmon hankkimasta kielteisestä julkisuudesta hänen jätettyä veronsa maksamatta viime vuonna.

”Jos tämän haluaa laittaa historialliseen kontekstiin niin sellaista ei ole olemassa. Tämä on ensimmäinen kerta historiassa, kun joku osavaltio äänestää kannabiksen laillistamisen puolesta – ja niitä oli nyt kaksi”, tiivisti Marijuana Majority -järjestön edustaja Tom Angell tilanteen historiallisuuden.

Laillistaminen on vasta alussa

”Uskon tämän olevan ennemminkin laillistamiskeskustelun alku kuin loppu. Koska molempien osavaltioiden kuvernöörit sekä presidentti ja kongressi ovat päättäneet, että kannabis on laitonta, ei tämä peli ole vielä pelattu”, kertoi Obaman entinen huumeneuvonantaja tohtori Kevin Sabet.

”Äänestäjät ovat sanoneet sanansa ja meidän pitää kunnioittaa heidän tahtoaan. Tästä tulee monimutkainen prosessi, mutta aiomme käydä sen läpi. Kuitenkin liittovaltion lain mukaan kannabis on laitonta, joten ei kannata heti murtautua hunajapurkille”, Coloradon kuvernööri John Hickenlooper luonnehti voittoa.

Aloitteiden puolesta äänestäneille tämä on kuitenkin selvä voitto.

”Coloradon asukkaat ovat hylänneet epäonnistuneen kannabiksen kieltolain. Heidän ääniensä ansiosta aloitamme nyt kerämään kannabiskaupan säätelyn tuottamia hyötyjä. Olisi demokratian irvikuva jos Obaman hallinto käyttäisi valtaansa toteuttaa kannabiksen kieltolakia niitä osavaltioita vastaan, joissa ihmiset ovat demokraattisen prosessin kautta julistaneet haluavansa sen lopettamista”, Coloradon kampanjan apulaisjohtaja Brian Vicente summaa vaalien tuloksen.

Tämä voitto alleviivaa sitä, mikä on jo nähty mielipidemittauksissa: kannabiksen kieltolaki on saavuttanut sulamispisteensä eikä sen jatkamiselle enää löydy yhtään uskottavaa perustetta.

Lähde: Huffington Post 7.11.2012 ja ABCNews 7.11.2012

Vastaa