Kysymykset

Kotietsinnän perusteet – huumekoiran merkkaus tai haju rappukäytävässä

Kysymys: Saako poliisi tehdä kotietsinnän huumekoiran merkkauksen perusteella, vaikka henkilöntarkastuksessa ei löytyisi huumausaineita? Onko poliisin tekemä hajuhavainto esimerkiksi kerrostalon rappukäytävässä riittävä syy kotietsinnän suorittamiseksi?

Matlockin vastaus: Kotietsinnän saa tehdä mm., kun on syytä epäillä henkilöä rikoksesta, josta on säädetty enimmäisrangaistus on vähintään 6 kk vankeutta. Huumausainerikos siis menee tähän kategoriaan. Kotietsintäasioista on voinut Suomessa valittaa elokuun alusta 2011 lähtien ja aiheesta ei ole vielä juurikaan oikeuskäytäntöä.

Syytä epäillä kynnystä ei ole siis vielä riittävästi testattu oikeuslaitoksissa, mutta sen verran voin sanoa, että pelkkä yksi epäily ei riitä yksinään kotietsinnän tekemisen perusteiksi. Usein poliisilla onkin muita aiheita, jotka tukevat esim. koiran merkkausta. Poliisin argumentaatiossa toistuu esim. aiempi rikollisuus tai hallusta löytyneet huumausaineiden käyttöön liittyvät esineet tai epäillyn käytös.

Jokainen tapaus on arvioitava vielä erikseen. Tietämättä paremmin sitä, että miten poliisi todella ilmoittaa epäilyn syntyneen, en pysty antamaan asiaan tämän parempaa vastausta. Ilmeistä on, että ainakin toistaiseksi poliisi tekee mainitsemillasi perusteilla kotietsintöjä ja toistaiseksi niitä ei ole todettu Suomessa laittomiksi perusteiksi Korkeimman oikeuden toimesta.

 


Kysymysarkisto

{loadposition matlock}

Jätä oma kysymyksesi Matlockille täältä!

Vastaa