2013

Tšekin senaatti hyväksyi lääkekannabislain

Tšekin tasavallan senaatti hyväksyi ylivoimaisella äänten enemmistöllä 60 – 7 lääkekannabislain. Lääkekannabiksen laillistaminen odottaa enää presidentin allekirjoitusta.

Laki on tärkeä askel kannabiksen hyväksymiseksi Tšekeissä sen jälkeen kun pääministeri Jan Fischer dekriminalisoi kannabiksen hallussapidon vuonna 2009 ja kannabislääke Sativex hyväksyttiin vuonna 2011.

Vaikka lakia ei vastustettu juuri lainkaan parlamentissa, ovat lakia kannattaneet senaattoritkin hieman skeptisiä, koska laissa ei ole mitään säädöksiä kannabiksen lääkekorvauksista. Kannabista on käytetty mm. iho-oireisiin, syöpään, Parkinsonin tautiin, MS-tautiin ja psoriasikseen. Asiantuntijoiden mukaan hoidot voivat tulla maksamaan tuhansia Tšekin korunoita.

Kannabisaktivisti Robert Veverka Tšekin kannabisjärjestöstä pitää lakia ”täysin moraalittomana ja epäeettisenä” sen salliessa hallituksen tekevän rahaa kannabiksella.

”Tämä tulee potilaalle hyvin kalliiksi. Jos hän käyttää gramman päivässä, mikä maksaa 100 korunaa (4 €), tekee se kuukaudessa 3000 korunaa (120 €). Joidenkin eläkeläisten eläke on vain 7000 korunaa (275 €), joten kyseessä on todella suuri summa. Tällä lailla vain valkaistaan laittomat markkinat.”

Tšekeissä kannabiksesta puhuminen ei aiheuta shokkia, eikä se ole tabu. YK:n huumeraportin mukaan Tšekin tasavallassa käytetään eniten kannabista Euroopassa 15,2%:n aikuisväestöstä käyttäessä sitä vuosittain keskiarvon ollessa 7,1%. Opiskelijoista 42% on käyttänyt kannabista Euroopan keskiarvon ollessa 17%.

Vuonna 2009 ei-kaupallinen Konopí je lék -ryhmä avasi Prahassa ensimmäisen lääkekannabiksen jakelupisteen. Vain parin kuukauden päästä poliisi ratsasi paikan. Kannabiksen hallussapito kuitenkin dekriminalisoitiin samana vuonna siten, että henkilö saa kasvattaa viittä kasvia ja pitää hallussaan 15 grammaa.

Monet pitävät lakia epätäydellisenä. Sosiaalidemokraattinen senaatin puhemies Alena Gajdšková äänesti lain puolesta, mutta hän pelkää monien vanhempien itselleen kasvattavien kärsivän siitä. Ratkaisu olisi sallia heidän jatkaa kasvattamista ilman syyttämisen riskiä.

Laki tulee väistämättä hyödyttämään isoja yrityksiä ja heikentämään kotikasvattajien asemaa, jotka tekevät teetä tai voiteita kannabisesta. Jos lääkekannabista on saatavilla vain hallituksen hyväksymistä kaupoista, voi henkilökohtainen kasvatus vielä päätyä laittomaksi.

Lain voimaan astumisen jälkeen myytävänä on vain ulkomailta tuotua kannabista ”laadun takaamiseksi”. Kannabista tuodaan aluksi Israelista ja Hollannista, mutta sen jälkeen valtion huumevalvontavirasto alkaa myöntämään lupia kotikasvattajille ja puutarhureille. Virasto valvoo tuotteen myyntiä ja kotimaisesta kannabiksesta tulee edullisempaa kuin tuontikannabiksesta.

Gajdšková on sitä mieltä, että koska pienten kannabismäärien hallussapito on sallittua, niin eläkeläisten kasvatusta voitaisiin suvaita. Hallituksen rajoitukset voivat heikentää sairaiden omaan käyttöön kannabista kasvattavien asemaa.

”Nämä lääkkeet on todettu tehokkaiksi; ne ovat lääkitseviä, mutta niiden ei pitäisi olla luksustuotteita. Tätä ei voi hyväksyä”, Gajdšková kertoo.

Vakuutusyhtiöt eivät ole kommentoineet uutta lakia. Valtion omistama ja maan suurin vakuutuslaitos VZP ilmoitti odottavansa presidentin allekirjoitusta ja lain virallista kirjaamista ennen kuin he ilmoittavat sen, aikovatko he alkaa korvaamaan asiakkaidensa lääkekannabishoitoja.

Lähde: The Prague Post 6.2.2013

Vastaa