Kysymykset

H-merkintä – Kuinka pitkään H-merkintä säilyy ja miten poliisin tekemään ahdisteluun tulee suhtautua

Kysymys: Kuinka kauan H-merkintä säilyy poliisin rekistereissä? Kärähdin neljä vuotta sitten kannabiksen kasvatuksesta ja edelleen poliisit kyykyttävät minua aina kun näkevät ajamassa autoa. Poliisit ilmoittavat aina kovaan ääneen minun vanhasta huumausainejutusta, vaikka autossa olisi muitakin. Eikö heillä ole vaitiolovelvollisuus? Voiko heille olla puhumatta ja sanoa vaan että hakekaa se huumepikatesteri että tästäkin päästään.

Matlockin vastaus: Ns. H-merkintä ei koskaan häviä. Kysymyksessä on poliisin oma rekisteri kansalaisista, jossa näkyvät kaikki rikkeet ja esimerkiksi, jos henkilöllä on aseita hallussaan. Tässä rekisterissä näkyy ylinopeussakkojen lisäksi myös huumausainerikoksista tulleet merkinnät.

Poliisille ei tarvitse ilmoittaa muuta kuin henkilötietonsa. Heidän esittämiin kysymyksiin ei tarvitse vastata. Tikkutestistä voi kieltäytyä, mutta se johtaa tavallisesti verikokeisiin, joista taas ei voi kieltäytyä. Siten kuitenkin saadaan suoraan luotettava tulos. Tikkutestistä kieltäytyminen voi poliisin mielestä olla myös merkki siitä, että henkilöllä on salattavaa ja huumausaineen käyttörikoksen epäily voi syntyä, jolloin taas poliisilla on lain mukaan oikeus tehdä kotietsintä. Tästä asiasta taistellaan parhaillaan oikeudessa. Korkeimmasta oikeudesta ei olla vielä otettu kantaa alempien oikeusistuimien ratkaisuihin siitä, että tikkutestistä kieltäytyminen ei voi olla peruste kotietsinnän tekemiseksi, joten tilanne on vielä auki. Poliisi voi syyllistyä kunnianloukkaukseen tms., jos se levittää henkilöstä tietoa.

 


Kysymysarkisto

{loadposition matlock}

Jätä oma kysymyksesi Matlockille täältä!

Vastaa