2013

Pakistanissa hasis ja Islam ovat sopusoinnussa

Kannabis ei vapaudu pelkästään Coloradossa ja Washingtonissa. Konservatiivisessa Karachissa jokaisen kuuluu olla pikkuisen pilvessä. Kadun lakaisija myy hasista sivubisneksenään – sen voi sihauttaa kuuluisan sufipyhimyksen haudalla, eikä kuolemanrangaistuksen pelko enää haittaa.

Abdullah Shah Ghazi -mausoleumi
Karachissa 1400 vuotta vanha sufipyhimys Abdullah Shah Gazin vaikuttava hautamonumentti kohoaa kukkulalla Arabian meren rannalla. Torstai-iltaisin parrakkaat miehet ja peittävään pukuun pukeutuneet naiset tungeksivat toisistaan erotettuina mausoleumille. Odoteltuaan pitkissä jonoissa pääsevät he vihdoin laskemaan kukkaköynnöksiä ja sirottelemaan kukkien terälehtiä pyhimyksen haudalle hienoilla mosaiikeilla koristellussa salissa.

Abdullah Shah Gazi oli suoraan profeetta Muhammedista polveutuva sufimystikko, joka tunnettiin parantajan kyvyistään. Mausoleumi vetää ihmisiä läheltä ja kaukaa, paikalla on uskonnollisia johtajia lausumassa koraanin säkeitä ja muusikkoryhmiä esittämässä sielukkaita suufilaisia hymnejä.

Tämän syvästi uskonnollisen tapahtuman ympärillä leijuu paksu, kitkeränmakea hasiksen savun aromi.

Temppelin syvennyksissä istuksii perinneasuihin pukeutuneita miesryhmiä jakamassa hasissätkiä ja piippuja vetäen pitkiä hatseja ja passaten edelleen ohikulkeville. Jokainen on tervetullut tähän kommunaaliseen hasisjuhlaan. Miehet puhaltelevat runsaita savupilviä naputellen sormiaan musiikin rytmiin.

Palvojat kokoontuvat yhteen tunteakseen olevansa lähempänä jumalaa ja monet käyttävät tähän myös hasista. Tämä on karachilainen rituaali, joka juontaa juurensa pyhimyksen kuolemaan vuonna 773 ja joka on säilynyt näihin päiviin. Pakistanin tunnetuimmat henkilötkin vierailevat pyhäkössä.

Mausoleumi ei kuitenkaan ole mikään libertaarien kohtauspaikka, vaan Pakistanin sufismin pyhin paikka. Suurin osa naisista on pukeutunut burgaan, joista näkyy vain silmät. Miehet ja naiset eivät saa koskettaa toisiaan julkisesti. Poliisilla on pitkät puiset pamput kaikenlaisen sopimattoman käytöksen lopettamiseksi.

Muslimimaailman mittapuiden mukaan Pakistan on hyvin konservatiivinen maa. Alkoholi on kielletty. Naiset käyttävät yleensä huntua kodin ulkopuolella. Televisiossa sensuroidaan kaikki viattominkin seksin oloinen elokuvista ja sarjoista ennen lähetystä.

Huumeet ovat myös laittomia. Lain mukaan minkä tahansa huumeen myymisestä voi saada elinkautisen ja joissakin harvoissa tapauksissa heimojen vanhimmat ovat vaatineet huumeiden salakuljettajien julkista teloitusta. Karachissa sellaiset rangaistukset ovat harvinaisia.

Vaikka maan tärkeilevät poliisit noudattavatkin huumelakeja kovia huumeita vastaan, sivuuttavat he usein hasiksen. Kannabis on peräisin täältä ja kaukaisten ja vaikeakulkuisten vuoristoalueiden asukkaat kasvattavat sitä laajalti. Syksyn tuulessa kypsyy tuuheita pensaita, joista kurkottelee paksun kurkun mittaisia kukkalatvoja.

Pakistanin hallitus kielsi huumeet 1980-luvulla, jolloin diktaattori kenraali Zia ul Haq alistui Ronald Reaganin hallinnon painostuksen alla. Zian aikeiden rehellisyydestä ollaan montaa mieltä, koska tiedetään hänen ja hänen lähipiirinsä olleen Pakistanin huumekaupan huipulla. Tutkijat arvioivat, että ennen hänen kuolemaansa lentokoneen maahansyöksyssä vuonna 1988 70% Afganistanin tuottamasta oopiumista rahdattiin Pakistanin kautta. Nyt kaksi vuosikymmentä myöhemmin YK:n arvion mukaan 40% sadosta kulkee Pakistanin kautta.

Hasis on livahtanut valvonnan ohi kansainvälisen huomion seuratessa unikon viljelyä ja heroiinin salakuljetusta. Tosin löytyy poikkeuksiakin. Vuoden alussa poliisi löysi Karachissa ulkomaille tarkoitetun kymmenen tonnin hasiserän.

Hasis on viinimme

Pyhätön seinien sisäpuolella vallitsee omalaatuinen suvaitsevaisuus. Keppejään heiluttelevat poliisit eivät paljoa välitä laittomasta katkusta. Lukuunottamatta satunnaisia ratsioita poliisin ja hasiksen ystävien välillä vallitsee epävirallinen yhteisymmärrys, jota tosin auttaa pieni lahjonta. Yksi poliisi kertoo, että hän voi ansaita torstai-illan aikana kolmen kuukauden palkan.

Joka tapauksessa hasiksen käytön yleisyys tämän merkittävän uskonnollisen pyhätön alueella alleviivaa hasiksen asemaa Pakistanissa. Pyhätön ulkopuolella Karachin asukkaat ovat kyllästyneet ankariin lakeihin. Tuore selvitys huumeiden käytöstä Pakistanissa löysi yli 8 miljoonaa huumeriippuvaista, jotka käyttävät mm. heroiinia ja hasista.

Lähde: Global Post 27.3.2013

Vastaa