2013

Coloradosta maailman ensimmäinen kannabiksen laillistanut valtio

Colorado on maailman ensimmäinen valtio, vaikkakin osavaltio, joka laillisti kannabiksen. Tämä historiallinen päivämäärä on 8.5.2013, jolloin Coloradon lainsäädäntöelin hyväksyi lopullisesti kannabiksen laillistavan lakipaketin.

Coloradon laillistamiskampanja onnistui ja kannabiksen laillistaminen sai enemmän ääniä kuin Obama
Lainsäätäjille hetki oli enemmän vavisuttava kuin hullaannuttava osavaltion astuessa aikaan, jolloin jokainen yli 21-vuotias voi kohta ostaa marihuanaa erikoiskaupoista.

”Tämä muuttaa kuviot täysin osavaltiossamme. Siksi pidän tärkeänä, että teemme kaikkemme saattaaksemme voimaan oikean valvontajärjestelmän, jota rahoitamme kunnolla”, sanoi republikaaninen senaattori Mark Scheffel.

Kuvernööri John Hickenlooper on luvannut allekirjoittaa kannabislait ja tällaista niistä seuraa:

Kannabista myydään erikoiskaupoissa, joissa voi myydä myös muuta aiheeseen liittyvää, kuten piippuja. Ainoastaan Coloradon asukkaat saavat omistaa tai sijoittaa näihin yrityksiin. Tämän hetkiset lääkekannabiksen jakelupisteiden omistajat voivat myös hakea lupaa kannabiskaupan avaamiseksi ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana. Ensimmäiset kaupat avaavat ovensa 1.1.2014.

Coloradon asukkaat saavat ostaa kaupasta kerrallaan enintään unssin, noin 28 grammaa, mikä on korkein sallittu hallussapidettävä määrä. Osavaltion ulkopuoliset saavat ostaa kerrallaan vain neljännesunssin. Kannabis pitää pakata lapsiturvalliseen pakkaukseen, jossa on merkittynä tuotteen vahvuus. Syötävillä kannabistuotteilla on omat rajoituksensa.

Äänestäjät tulevat ratkaisemaan verotustason. Ensi marraskuussa äänestäjät saavat hyväksyttäväkseen esityksen, joka asettaa 15%:n valmisteveron ja alustavan 10%:n myyntiveron kannabikselle. Valmisteveron tuotto käytetään koulujen rakentamiseen. Myyntiverolla katetaan kannabiskauppojen valvonta.

Lailla kielletään kannabisosuuskunnat, kannabiskahvilat, kannabiksen polttaminen ravintoloissa sekä liittovaltion omistamat kannabiskaupat. Vaikka Coloradolla on USA:n liberaaleimmat kannabiksen käyttöä ja myyntiä koskevat lait, tulee sillä olemaan maan ankarimmat lait kannabisjulkaisuja kohtaan, joita tulee pitää kaupan tiskin alla kuten pornolehtiä. High Times ja The Daily Doobie aikovat viedä asian oikeuteen.

Coloradossa astuu ensimmäistä kertaa voimaan myös rajat sille, kuinka paukuissa saa ajaa autoa. Oikeusistuimella on oikeus langettaa tuomio tietyn rajan ylittävissä kannabispitoisuuksissa veressä.

Lakien tultua voimaan voi valtiovarainministeriö alkaa laatimaan ohjeita kannabiskaupoille ja lupia niiden perustamiseksi voi alkaa hakemaan ensi lokakuussa.

”Olemme saapuneet kartoittamattomille vesille”, luonnehti demokraattien kansanedustaja Dan Pabon, joka osallistui lakien laatimiseen.

Pabonin mukaan lait pitävät kannabiksen Coloradon rajojen sisällä ja luovat rajan lasten ja kannabiksen välille. Nämä kaksi asiaa ovat tärkeitä liittovaltion sekaantumisen estämiseksi.

”Näiden lakien hyväksyminen on merkkipaalu maailman ensimmäisten laillisten, valvottujen ja verotettujen kannabismarkkinoiden luomisessa aikuisille ihmisille”, kertoi Christian Sederberg, yksi laillistamisaloitteen tekijöistä.

Sederberg sanoi lakien osoittavan sen, että lainlaatijat voivat käsitellä suuria asioita silloin kun he toimivat yhteistyössä. Lait laati molempien pääpuolueiden yhteinen komitea ja seuraavaksi ne siirtyvät kuvernöörin työpöydälle allekirjoitettaviksi.

Lähde: Denver Post 8.5.2013

Vastaa