2013

Kaliforniassa lääkekannabiksen jakelun rajoja määritellään oikeudessa

Kalifornian korkein oikeus määritteli 6.5. antamassaan päätöksessä lääkekannabiksen rajoja osavaltiossa. Kyseisessä oikeustapauksessa todettiin Riversiden kaupungilla olevan oikeus kieltää Inland Empire Patients Health and Wellness Center -jakelupisteen toiminta.

Päätöksellä vahvistettiin lääkekannabiksen jakelun laillisuus, mutta samalla todettiin paikallishallinnolla olevan oikeus päättää jakelupisteiden toiminnasta. Korkein oikeus korosti kuitenkin sitä, että ”mikään ei estä lainsäätäjiä tai kansalaisia omaksumasta toisenlaista lähestymistapaa tulevaisuudessa”.

Kalifornian äänestäjät hyväksyivät lääkekannabislain (Proposition 215) vuonna 1996, jolla kumottiin kaikki rangaistukset niitä kohtaan, jotka käyttävät kannabista lääkärin määräämänä lääkkeenä. Kaliforniassa toimii yli 1000 jakelupistettä. Yli 50 paikkakunnalla paikallishallinto säätelee lääkekannabiksen jakelua, mutta liki 200 kaupunkia on kieltänyt lääkekannabismyymälät alueellaan.

Osavaltion lainsäätäjät eivät aikoinaan laatineet valvontaohjeita lääkekannabiksen jakelulle ja joihinkin kaupunkeihin ja maakuntiin nousi jakelupisteitä kuin sieniä sateella ennen kuin niissä edes ehdittiin ajatella niiden valvontaa.

Toisaalta potilaat voivat joutua ajamaan satoja kilometrejä saadakseen ostaa lääkkeensä laillisesti tai vaihtoehtoisesti he joutuvat hankkimaan sen laittomilta markkinoilta.

Monissa kaupungeissa sovellettiin vyöhykerajoituksia muiden valvontamuotojen sijaan oikeudenkäyntien välttämiseksi. Näillä pystytään tehokaasti estämään jakelupisteiden perustaminen.

Alioikeudet ovat antaneet keskenään ristiriitaisia tuomioita vastaavissa tapauksissa. Vuonna 2010 säädettiin osavaltiotasolla, että jakelupisteitä ei saa perustaa koulujen läheisyyteen. Muuten kaupungeille ja maakunnille annettiin oikeus säädellä kannabisapteekkien sijaintia, toimintaa ja toimitiloja.

Lääkekannabiksen kannattajat ovat sitä mieltä, että säätely ei merkitse kieltämistä. He korostavat sitä, että äänestäjien hyväksymän lain tarkoitus on taata yhdenmukaisuus maakuntien kesken ja taata potilaalle lääkekannabiksen saanti.

Joissakin kaupungeissa ja maakunnissa lakia on tulkittu siten, että se sallii kieltämisen. He ovat myös sitä mieltä, että osavaltion perustuslaki antaa heille oikeuden määrätä paikallisesti maankäyttöön liittyvissä asioissa. Korkeimman oikeuden päätös voi lisätä kieltoja entisestään.

Potilaan etu vs. paikallishallinnon valta

”Kalifornian korkeimman oikeuden päätöksen sivuuttaessa tuhansien potilaiden edun tässä osavaltiossa, pitää se kuitenkin nykyisen tilanteen ennallaan. Korkein oikeus asetti osavaltion lainsäädännölle tehtäväksi luoda selkeämpi valvontajärjestelmä lääkekannabiksen jakeluun, minkä kimpussa aktivistit ja osavaltion virkamiehet ovat tällä hetkellä”, kertoo kansalaisjärjestön Americans for Safe Access´in, ASA:n, edustaja Joe Elford.

Potilaiden ja lääkekannabisteollisuuden painostusjärjestön (Californians to Regulate Medical Marijuana) kokous oli juuri samaan aikaan Sacramentossa ja sen tavoitteena on lainlaatijoiden lobbaaminen Kalifornian jakelujärjestelmän vakiinnuttamiseksi.

San Diegon, San Franciscon, Oaklandin ja Berkeleyn kaupunkien pormestarit ovat vaatineet lainsäätäjiä takaamaan potilaiden turvallinen ja laillinen tapa saada lääkkeensä. Mm. San Diegon pormestari Bob Filner ”kehottaa kuvernöörin toimistoa ja lainsäätäjiä laatimaan järkevät lääkekannabiksen jakeluohjeet siten, että paikallishallintojen toimintaa saataisiin selkiinnytettyä ja kalifornialaisten enemmistön tahto toteutettua”. Riversiden jakelupisteen tapauksen lisäksi Kaliforniassa on muitakin vastaavanlaisia tapauksia menossa korkeimman oikeuden käsittelyyn.

Tutkimusten mukaan hyvin hoidetut lääkekannabiksen jakelupisteet vähentävät alueensa rikollisuutta samalla kun ne tarjovat turvallisen ja laillisen tavan saada lääkettä.

”Potilaita ei pitäisi sysätä takaisin takakujille hankkiakseen lääkekannabiksensa, joka on äänestäjien tahdon mukaisesti laillista Kaliforniassa. Nyt on lainsäätäjien vuoro säätää osavaltion kattavat säädökset, joilla tyydytetään potilaiden tarpeet ja pidetään asuinalueet turvallisina”, täsmentää ASA:n Kalifornian poliittinen johtaja Don Duncan.

Lähde: LA Times 6.5.2013 ja ASA 6.5.2012

Vastaa