2013

Washingtonissa vielä viime hetken säätämistä

Washingtonin osavaltion kansalaisten vaaleissa esittämästä tahdosta laillistaa kannabis ehti kulumaan kahdeksan kuukautta, kun BOTEC-yhtiön laatima 46-sivuinen laki- ja toimenpide-ehdotus julkaistiin viime kuun lopulla.

Ehdotuksessa käsitellään kaikkea mahdollista kannabiksen kasvatuspaikoista niiden henkilöiden rikosrekisterin tarkastamiseen, jotka hakevat kasvatus- ja myyntilupia. Kannabiksen myyntipakkauksiin tulee merkinnät ”tuote saattaa aiheuttaa tottumusta”, ”tuote on laitonta osavaltion rajojen ulkopuolella” ja Washingtonin osavaltion virallinen kannabislogo.

Yli 21-vuotias henkilö saa pitää hallussaan unssin (28 grammaa) kannabista, 16 unssia kannabista sisältävää elintarviketta ja 72 unssia kannabista sisältävää juomaa, kuten teetä. Myynti alkaa vuoden 2014 alussa.

Esikuvana käytetyn Coloradon lääkekannabiksen ”siemenestä kauppaan” -järjestelmän mukainen valvontamalli on suunniteltu estämään kannabiksen joutuminen laittomille markkinoille. Tämä velvoittaa kasvattajat, käsittelijät ja myyjät pitämään kirjaa jokaisesta marihuanaerästä.

Konsentraatin määrittely hiertää

Ehdotus herätti heti myös kritiikkiä. Kannabiksen kasvatus haluttaisiin rajoittaa ainoastaan sisätiloihin turvataloihin tai kasvihuoneisiin. Tämä on herättänyt keskustelua rajoituksen järkevyydestä. Toinen kiistanalainen ehdotus, eli hasiksen, kannabisöljyn ja muiden kannabiskonsentraattien kieltäminen – jollei niitä käytetä syötävien tuotteiden valmistuksessa – on herättänyt kiivastakin keskustelua.

”Uskon valmistamiemme tuotteiden saaneen huonon maineen termin BHO vuoksi, mikä tarkoittaa butaanilla uutettua hasisöljyä”, kertoo XTracted-yrityksen edustaja Jim Andersen.

Butaania käytetään usein THC:n uuttamisessa, mutta Andersenin mukaan oikein tehtynä siitä ei jää mitään jäämiä lopputuotteeseen ja hän aikoo taistella uutteiden kieltoa vastaan.

”Uskoin lautakunnan aikovan sallia konsentraatit, mutta he saivat päinvastaisia neuvoja. Laki sallii ”käyttökelpoisen” marihuanan käyttämisen ja sen mukaan marihuana tarkoittaa kannabiskasvin kukintoa, eikä uute täytä kukinnon kriteeriä”, Washingtonin alkoholivalvontalautakuntaa edustava Brian Smith selittää.

Alison Holcomb, I-502-laillistamiskampanjan johtaja, ei hänkään pidä tästä säännöstä.

”Tällä on laajempia seurauksia kuin pelkästään se, etteivät kaupat saisi myydä näitä tuotteita”.

Holcomb arvelee, että jos marihuanauutteet ja -konsentraatit eivät sovi laillistamisen piiriin, silloin kuka tahansa hasista valmistava voisi joutua pidätetyksi ja syytetyksi, eikä se ollut aloitteen tarkoitus.

”Olen valmis väittämään, että 98% THC:tä ja 2% jotakin notkeuttavaa nestettä sisältävä kannabisöljy on kannabisuutetta sisältävä tuote”.

Holcomb haluaakin osavaltion alkoholin valvontalautakunnan, joka siis valvoo myös kannabiskauppaa, määrittelevän tarkasti, mikä on marihuanauute. Hän arvelee, että tässä tarvitaan vielä lainsäätäjiäkin. Ehkä määritelmien olisi pitänyt olla mukana jo itse lakialoitteessa.

Kuvernööri haluaa rauhoitella liittovaltion oikeusministeriä

Washingtonin osavaltion kuvernööri Jay Inslee arvioi valvontalautakunnan olevan oikealla kurssilla.

”Heidän työnsä perusteellisuus ja syvällisyys on ollut vakuuttavaa ja odotan mielenkiinnolla, miten tästä edetään”, Inslee sanoi haastattelussaan.

Kysyttäessä, että arveleeko hän tämän kaiken tyydyttävän liittovaltion oikeusministeri Eric Holderia, Inslee sanoi toivovansa niin.

”En usko voitavan rakentaa tämän tiukempaa järjestelmää tuotteen seuraamiseksi tuottajalta kuluttajalle. Tämä ehdotus on selkeä erilaisten valvontatoimenpiteiden järjestelmä”.

Valvontalautakunnan pitäisi saada säännöt valmiiksi kesän aikana ja lupien hakemusprosessi alkaa syyskuussa.

Lähde: Washington Post 16.5.2013Oregon Public Broadcasting 17.5.2013 ja BOTEC-yhtiön ehdotus kannabiksen valvonnan säännöiksi Washingtonin osavaltiossa

Vastaa