2013

Washington DC:ssä lääkekannabista halvemmalla köyhille

Pääkaupunki Washington DC aloittaa ohjelman, jolla taataan lääkekannabiksen saatavuus myös köyhille. Suunnitelma on ainutlaatuinen avaus lääkekannabiksen takaamiseksi kaikille ihmisille tulotasosta riippumatta.

Capital City Care -liikkeen kannabista
Vuosien oikeudellisen vääntämisen jälkeen USA:n pääkaupungissa Washington DC:ssä avattiin ensimmäinen kannabiksen jakelupiste elokuun alussa. Ilmeisesti kaupungin poliitikot ja virkamiehet haluavat kiriä oikeusistuimissa hukatut vuodet umpeen kun kaupungin terveysvirasto esitteli elokuun puolivälissä suunnitelman, jonka mukaan lääkekannabiksen jakelupisteet laativat hinta-asteikon potilaiden tulotason mukaan. Jakelupisteet velvoitetaan sijoittamaan 2% voitoistaan rahastoon, jonka avulla myönnetään vähintään 20% alennuksia alhaisen tulotason potilaille.

NORML:n edustajan Allen St. Pierren mukaan tällainen säädös on ainutlaatuinen lääkekannabisjakelun hallinnoinnissa. Lääkekannabiksen hintaso Washington DC:ssä on tällä hetkellä 380 – 440 dollaria unssilta (28g).

Osalvaltiot ovat jo myöntäneet alennuksia potilaiden rekisteröintimaksuihin ja ne ovat myös maksaneet alennusten aiheuttamat kulut. DC:n suunnitelma on saanut lääkekannabisyhteisön keskuudessa osakseen ylistystä lääkekannabiksen ”kieltolain luoman hintatason” laskemisesta, kertoo Marijuana Policy Project -järjestön lakiasiantuntija Dan Riffle.

”Lääkekannabis on ylihinnoiteltu liian raskaan sääntelyn takia ja siksi köyhille suunnattu ohjelma on tarpeellinen. Kannabismarkkinoita rasittaa edelleen aikansa elänyt hysteria, vaikka kannabis on huomattavasti turvallisempi lääke kuin suurin osa muista lääkkeistä.”

Rahoitussuunnitelman yksityiskohtia ei ole julkistettu, eikä vielä tiedetä koskeeko alennus kaikkia kannabislaatuja. Kannabiksen jakelupisteissä on tarjolla useita eri hintaisia tuotteita.

Jakelupisteiden omistajat tuntevat myötätuntoa alhaisen tulotason asiakkaita kohtaan, mutta ”20%:n alennus ei ole mikään ihan pikku juttu”, toteaa Metropolitan Wellness Centerin johtaja Mike Cuthriell.

Capital City Care myöntää alennuksia eläkeläisille, veteraaneille ja köyhille.

“Capital City Care haluaa taata sen, että kaikki lääkekannabisreseptin saaneet potilaat saavat lääkkeensä”, kertoo jakelupisteen edustaja Scott Morgan.

Lähde: Washington Post 21.8.2013

Vastaa