2013 Uutiset

Mexico City suunnittelee kannabisklubien ja kotikasvatuksen laillistamista

Meksikon pääkaupungin Mexico Cityn päättäjät ovat valmistelemassa lainsäädäntöä, joka dekriminalisoisi ja säätelisi kannabiksen käyttöä pääkaupunkiseudulla. Toteutuessaan tämä lainsäädäntö edistää kannabiksen laillistamista ympäri Amerikan mannerta.

Kannabiksen kotikasvattaja voi saada Meksikossa ankaran vankeusrangaistuksen niiden lakien perusteella, joita on säädetty maan väkivaltaisten huumekartellien taltuttamiseksi. Vuonna 2009 säädetyn lain mukaan henkilö saa pitää hallussaan viisi grammaa kannabista.

Tämä tilanne voi muuttua Mexico Cityn lainsäätäjien suunnittelemien kannabiksen laillistavien ja säätelevien lakien myötä. Lakiehdotusten mukaan perustettaisiin kannabisklubeja, jotka kasvattaisivat kannabista jäsenilleen. Lisäksi sallittaisiin kolmen kasvin kotikasvatus ja 30 gramman hallussapito.

Poliitikkojen mukaan nämä toimenpiteet vapauttaisivat poliisivoimia vakavamman rikollisuuden selvittämiseen ja olisivat askel katastrofaalisen huumesodan lopettamiseksi.

”Huumesota on epäonnistunut. Me emme sitä voita. Emme voi unelmoida huumeettomasta maailmasta. Mutta voimme vähentää vahinkoja ja viedä järjestäytyneeltä rikollisuudelta kannabiskaupan voitot”, kansanedustaja Vidal Llerenas selittää.

USA:n oltua vuosikymmeniä kansainvälisen huumekieltolain johtava valtio, on USA:ssa tapahtuvasta laillistamisesta tullut nyt esikuva muiden valtioiden laillistamishankkeille.

Mexico Cityssä järjestettiin kolmepäiväinen kansainvälinen huumepolitiikkaa ja kannabiksen laillistamista käsittelevä kokous, johon osallistui poliitikkoja ja asiantuntijoita ympäri maailman.

”Ihmisten ajattelussa on tapahtunut valtava muutos. Nyt ei enää kysellä voisiko niin tehdä, vaan kuinka se voidaan tehdä”, kertoi Washingtonin osavaltion laillistamisliikkeen johtohahmo Alison Holcomb.

Jos koko Amerikan mantereen suurin kaupunki Mexico City voi tehdä sen, antaa ratkaisu lisäpotkua laillistamisaallolle muissa Meksikon osavaltioissa ja Amerikan mantereen valtioissa Brasiliasta Kanadaan.

Julkkisvetoomus laillistamisen puolesta

Meksikolaisissa sanomalehdissä julkaistiin kannabiksen laillistamisen puolesta vetoomus, jonka allekirjoitti joukko meksikolaisia ja kansainvälisiä julkisuuden henkilöitä, näyttelijöitä, tiedemiehiä, poliitikkoja ja entisiä ministereitä. Meksikon rikkaimpiin henkilöihin lukeutuva Ricardo Salinas Pliego, näyttelijä Gael Garcia Bernal, rauhanaktivisti ja runoilija Javier Sicilia, entinen talousministeri Pedro Aspe ja kemian Nobelin palkinnon saanut Mario Molina olivat allekirjoittajien joukossa.

”Meksiko on saanut maksaa kovan hinnan kieltolaista ja rankaisevasta politiikasta”, vetoomuksessa kerrottiin.

”Me tiedämme, ettei dekriminalisointi eikä mikään muukaan yksittäinen toimenpide ole ihmelääke väkivallan, korruption ja laittomuuden lopettamiseksi. Mutta pitkälle menevä kannabiksen dekriminalisointi on askel oikeaan suuntaan.”

”Pääkaupunkiseudun asukkaat ovat suvaitsevaisia yksilöllisiä valintoja kohtaan ja tämä koskee myös kannabiksen käyttöä harkittaessa vielä pitemmälle menevää valvontaa tulevaisuudessa.”

Dalai Lama kannattaa lääkekäytön laillistamista

Dalai Lama ja Vincente Fox keskustelivat kannabispolitiikasta
Meksikossa puhujamatkalla kiertävä Dalai Lama joutui kommentoimaan myös Meksikon laillistamiskeskustelua. Tiibetin henkinen johtaja oli puhumassa entisen presidentti Vicente Foxin isännöimässä tilaisuudessa.

Dalai Lama piti hyväksyttävänä poikkeuksena kieltolakiin sitä, että kannabista käytetään sen lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi.

”Mutta muuten, jos joku käyttää kannabista saadakseen hullun mielen, se ei ole hyvä asia.”

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 60% meksikolaisista kannattaa kannabiksen lääkekäytön laillistamista

Lähde: Time 14.10.2013 ja AFP 16.10.2013

Vastaa