2013 Uutiset

Israelissa joukko kansanedustajia tunnusti kannabiksen käyttönsä

Israelin kansanedustajat ovat tulleet joukolla julkisuuteen kertomaan kannabiksen käytöstään. Tuore tutkimus kertoo Israelin valtion hyötyvän satoja miljoonia dollareita kannabiksen laillistamisesta. Vasta 26% kansalaisista olisi valmis kannabiksen täyslaillistamiseen, mutta peräti 75% kannattaa sen lääkekäytön laillistamista.

Shelly Yachimovich
Lokakuun alussa Israelin työväenpuolueen puheenjohtaja ja parlamentin oppositiojohtaja Shelly Yachimovich kertoi haastattelussa käyttäneensä kannabista useissa yhteyksissä.

”Olen sinut menneisyyteni kanssa”, hän sanoi haastattelussa.

Hänen ilmoituksen jälkeen useat Israelin eduskunnan kansanedustajat myönsivät käyttäneensä kannabista. Uutisten mukaan kymmenen kansanedustajaa paljasti kannabiksen käyttönsä mukaan lukien työväenpuolueen jäsen Eitan Cabel neljän muun puoluetoverin kanssa, Yesh Atid -puolueesta Pnina Tamanu-Shata, Adi Kol, Yoel Razvozov ja Yifat Kariv sekä kolme edustajaa vasemmistolaisesta Meretz-puolueesta.

Oikeistopuolueesta ei yksikään kansanedustaja kertonut kannabiksen käytöstään. Ehkä oikeistolaiset ovat muita paremmin kasvatettuja tai parempia valehtelemaan?

”Olen kokeillut kannabiksen polttamista nuorempana, kuten niin monet muutkin israelilaiset. Siitä huolimatta en näe mitään syytä kieltää, kriminalisoida tai vainota mietojen huumeiden käyttäjiä, enkä myöskään mitään syytä rajoittaa lääkekannabiksen saantia sairailta. Tämä on Meretz-puolueen kanta ja se on myös minun kantani”, Meretz-puolueen kansanedustaja Michal Rozin sanoi haastattelussaan.

Laillistaminen tuottaisi 450 miljoonaa dollaria vuodessa

Tuoreen tutkimuksen mukaan kannabiksen laillistaminen tuottaisi merkittäviä taloudellisia etuja Israelin taloudelle. Kannabiksen arvioidun nykyisen kulutuksen ja tupakan veroasteen perusteella laillistamisen arvioidaan tuovan valtiolle yli 260 miljoonaa dollaria. Toiseksi lainvalvonnan aiheuttamien kulujen säästämisen arvioidaan tuovan liki 200 miljoonaa dollaria. Siten laillistamisen arvioidaan tuottavan 450 miljoonaa dollaria tuloja vuodessa.

Jerusalem Institute for Market Studies -tutkimuslaitoksen raportin perustana on arvio, jonka mukaan Israelin laittomien kannabismarkkinoiden arvo on vuodessa yli 700 miljoonaa dollaria ja noin 275 000 israelilaista aikuista käyttää kannabista.

Tutkimuksessa selvitettiin myös kansalaisten mielipiteitä. Noin 75% oli sitä mieltä, että kannabiksen lääkekäytölle on päteviä syitä. Kannabiksen viihdekäytön laillistamisen hyväksyi kuitenkin vain 26%.

Lähde: Shalom Life 2.10.2013 ja 14.10.2013Israeli Attitudes on the Legalization of Marijuana

Jo 75% israelilaisista kannattaa kannabiksen lääkekäytön laillistamista. Tällä hetkellä 11 000 israelilaista käyttää laillisesti kannabista lääkkeenä ja määrän odotetaan kasvavan kymmeniin tuhansiin parlamentin päätettyä lisätä reseptejä kirjoittavien lääkäreiden määrää:

http://www.youtube.com/watch?v=bBl7hVyClD0

Vastaa