2013 Uutiset

Irlannin parlamentissa äänestettiin laillistamisesta

Kansanedustaja Luke ”Ming” Flanagan esitti Irlannin parlamentille torstaina 6.11. lakialoitteen, jolla olisi luotu valvontajärjestelmä kannabiksen kasvatukselle ja kaupalle. Kansanedustaja Flanagan esitti viime vuonna arvion, jonka mukaan Irlannin valtio voittaisi 400 miljoonaa euroa laillistamalla kannabis.

Lakialoitteen mukaan aikuinen ihminen olisi saanut kasvattaa kuusi kasvia kotonaan ja pitää hallussaan unssin eli 28 grammaa kannabista henkilökohtaiseen käyttöön. Ihmiset saisivat myös perustaa kannabisklubeja, joissa he voisivat käyttää kannabista pubin kaltaisissa puitteissa, mutta klubit eivät saisi olla voittoa tuottavia.

Lakialoite hävisi äänestyksessä selvin numeroin 8 – 111, mutta se oli tärkeä aloite kannabiksen laillistamiseksi EU:n alueella. Irlannin parlamentissa käytiin aiheesta hedelmällinen keskustelu, jossa laillistajien ja kieltolain kannattajien argumentit tuotiin tasa-arvoisesti julkisuuteen äänestäjien punnittaviksi.

Flanagan esitteli parlamentille keräämiään tutkimuksia, jotka osoittavat sen, ettei kannabis ole niin haitallista ihmisten terveydelle kuin väitetään. Hän kehotti edustajatovereitaan äänestämään aloitteen puolesta, koska ”se olisi suurenmoinen mahdollisuus tälle maalle”.

Ruotsalaiset skitsofreniajutut edelleen vastustajien retoriikassa

Hallituspuolue Fine Gaelin kansanedustaja Paul Connaughton kannatti puheessaan keskustelua aiheesta ja piti virheenä sitä, etteivät kansanedustajat ymmärrä kannabista olevan saatavilla Irlannin joka kylässä ja kaupungissa. Connaughton sanoi kannattavansa lääkekäytön laillistamista, mutta ei vielä laillistamista kaiken kansan saataville. Hänen mielestään alkoholi on myös iso ongelma, johon pitäisi keskittyä.

Sinn Féin -puolueen Aengus Ó Snodaigh kertoi Irlantiin aseita, kokaiinia ja heroiinia tuovien ihmisten olevan myös kannabiskaupan takana. Hänen mielestään poliisin huumeyksikkö ei ole saanut tarpeeksi resursseja.

Fine Gael -puolueen Michelle Mulherinin mielestä pitkäaikainen kannabiksen käyttö aiheuttaa sydän- ja keuhko-ongelmia. Hänen mukaansa kannabiksen laillistamisessa on kyse ”oman käytön puolustamisesta esittämällä huolestumista sairaista tai maan taloudesta”.

Luke ’Ming’ Flanagan ja Clare Daly
Labour -puolueen Eamon Maloney sanoi: ”Meidän pitää hoitaa maamme kansallishuume, alkoholi, ennenkuin tuomme tänne toisen”.

United Left Alliance -puolueen Clare Daly piti keskustelua tervetulleena ja hyväksyy väistämättömänä sen, että kannabis tullaan laillistamaan. Hän toivoi keskustelun nostavan esille kannabiksen lääkekäytön tärkeyden.

Sosialistisen puolueen puheenjohtaja Joe Higgins piti aloitetta tervetulleena ja sanoi uskovansa olevan mahdollista lainsäädännöllä poistaa ”kurkunleikkaajaroistot” markkinoilta.

Terveysministeri James Reilly vastusti Flanaganin yritystä laillistaa kannabis, koska sillä on vaikutuksia terveyteen. Reilly siteerasi ruotsalaisia tutkimuksia, joiden mukaan kannabiksen käyttö nostaa riskiä sairastua skitsofreniaan.

Lähde: Irish Examiner 24.10.2013 ja RTE News 6.11.2013

Vastaa