2013 Uutiset

Marokon parlamentti käsittelee kannabiksen laillistamista

Vielä hieman aikaa sitten kannabis herätti Marokossa ainoastaan epäluuloja hallitsevan luokan keskuudessa. Kannabiksen lääketieteellisen ja teollisen käytön laillistamista ajava verkosto, Collectif marocain pour l’usage médical et industriel du kif (CMUMIK), on kuitenkin saanut poliitikot ja puolueet vakuuttumaan asiastaan: laillistamista aletaan tutkimaan Marokon parlamentissa.

Rifin alueen ihmisoikeusaktivisti Chakib el-Khayari nauttii nykyään vierailusta pääkaupungissa Rabatissa, missä hän tapailee puolueiden edustajia.

”Vielä hieman aikaa sitten kannabisjutut olivat hullujen ja meidän rifiläisten juttuja. Kaikki tämä on nyt muuttunut.”

Vuonna 2009 Khayari sai kahden vuoden vankeustuomion kun hän syyllistyi mm. Marokon viranomaisten huumeidenvastaisen sodan halventamiseen. Lokakuussa tämä entinen vanki kutsuttiin CMUMIK:n edustajana Authenticity and Modernity -puolueen vieraaksi pääkaupunkiin. Khayarin tehtävänä on auttaa parlamentin käyttöön laadittavan kannabistutkimuksen tekemisessä.

CMUMIK:ssa toimii noin 15 aktivistia sekä tutkijoita, lääkäreitä ja opiskelijoita. Verkosto luotiin vuonna 2007 pienen Rif Association for Human Rights -kansalaisjärjestön (ARDH) aloitteesta, jonka johtajana Khayari toimii. Useat kansainväliset järjestöt kuten World Amazigh Congress, the World Mountain People Association (WMPA) ja European Coalition for Just and Effective Drug Policies (ENCOD) ovat tukeneet tämän verkoston toimintaa.

CMUMIK julkaisi toukokuussa 2013 lakialoitepaketin, joka tähtää kannabiksen kasvatuksen laillistamiseen lääkinnällisiä ja teollisia tarkoituksia varten. Lakialoitteessa on perusteluosa ja 109 artiklaa.

Lakialoite perustuu kattaviin kenttätutkimuksiin ja tiedon keruuseen, ja hollantilaiset asiantuntijat hioivat esityksen valmiiksi lakialoitteeksi.

Tämän prosessin perusteellisuus vakuutti kahden puolueen edustajat ja he ottivat heinäkuussa yhteyttä verkoston jäseniin. Heinäkuun puolivälissä kansanedustajat julkaisivat tiedotteen, jonka mukaan puolueiden ja verkoston välillä käydään keskusteluja.

Puolueet ovat ottaneet asian omakseen

”Kaksi merkittävää puoluetta poliittisen kentän eri laidoilta ovat ottaneet meihin yhteyttä, eikä kumpikaan ole ollut siitä pahoillaan, että järjestömme tekee yhteistyötä molempien puolueiden kanssa. Tämä todistaa minulle sen, että kannabiskysymys ei ole yhden puolueen asia”, Khayari kertoo hyvin innoissaan.

CMUMIK:n tavoite on selkeä: muuttaa kannabiksen kasvatuksen ja käytön kieltänyttä lakia vuodelta 1954.

”Kaikki hyötyvät tästä Rifin alueen pienviljelijöistä alkaen. Suurin osa verkoston jäsenistä asuu tuolla alueella, joten he tuntevat nämä ihmiset hyvin.”

”Surkeiden elinolojen lisäksi he ansaitsevat vain vähän ja pidätysten pelossa he pakenevat virkamiehiä. Siksi heillä ei ole henkilökortteja, ei sosiaaliturvaa, eivätkä he saa valtiolta perusturvaa. Suuri osa heistä on käytännössä salakuljettajien panttivankeja”, Khayari selittää.

Verkosto on varmistanut sen, että maanviljelijät ymmärtävät laillistamisen periaatteet.

CMUMIK haluaa ensiaskeleena laillistaa kannabiksen teollisen käytön, mikä tarkoittaisi eristeiden ja tekstiilien tuotantoa. Tähän soveltuvat kannabislajikkeet sisältävät vain vähän THC:tä, jolloin niitä ei voi käyttää hasiksen valmistukseen.

Kannabiksen lääkekäytön soveltaminen on hieman monimutkaisempaa. Lääkinnällisiä tarkoituksia varten kasvatetuissa kannabislajikkeissa on runsaasti THC:tä.

Verkoston laatimassa lakialoitteessa ei käsitellä kannabiksen viihdekäyttöä, joten osa kannabiksen käyttäjistä saa vielä odottaa parempia aikoja.

Verkosto ehdottaa kansallisen kannabislautakunnan perustamista hallinnoimaan kannabiksen kasvatusta ja kauppaa. Lautakunta olisi ainut taho, jonka kanssa perustettavat kannabiksen kasvatusosuuskunnat saisivat tehdä kauppaa. Lautakunta myisi sadon paikallisille ja kansainvälisille markkinoille.

”Tällä hetkellä valtio käyttää rahaa kannabiksen vastaiseen taisteluun. Meidän ehdotuksemme mukaan kannabis tuottaa rahaa. Tämä pitää nähdä yrityksenä korjata budjettialijäämä”, Khayari tähdentää.

Sadon tuhoamisen ponnettomuus

Verkosto ei väitä pystyvänsä lopettamaan laitonta kannabiksen kasvatusta ja kauppaa. Khayari on pragmaatikko:

”Kannabista kasvatetaan ja kaikki ratsaaminen on epäonnistunut tähän saakka. Lakialoitteemme sisältönä on saattaa mahdollisimman moni laittoman tuotteen kasvattaja mukaan lailliseen toimintaan.”

Khayari viittaa kansainvälisen huumevalvontalautakunnan (INCB) raporttiin, joka osoittaa kannabiksen peltojen hävittämisen ja vaihtoehtoisten maataloustuotteiden kasvattamisen epäonnistuneen. Tästä nousi CMUMIK:n keskeinen ajatus: valvotaan kannabiksen kasvatusta sen sijaan, että yritettäisiin tuhota sitä.

Lakialoitteen saaman mielenkiinnon motivoimana verkosto on laatimassa ”strategista suunnitelmaa” tukemaan kannabiksen laillistamista. Suunnitelmassa on mukana kannabissiementen myynnin valvonta, kannabiksen verottaminen sekä näiden lakien yhteensovittaminen EU:n lainsäädännön kanssa.

Authenticity and Modernity -puolue aikoo toteuttaa marraskuussa lakialoitteen käsittelypäivän parlamentissa.

”Aiomme kutsua paikalle ulkomaisia asiantuntijoita keskustelemaan taloudellisista ja terveydellisistä eduista. Keräämme kansanedustajien suositukset yhteen ja otamme verkoston esittämille seikoille perustuvan lakialoitteen käsittelyyn”, puolueen edustaja Mehdi Bensaid selittää.

Bensaid uskoo, että on täysin mahdollista saavuttaa ”yhteisymmärrys koko poliittisen kentän sisällä” keskustelun viemiseksi eteenpäin. Hän tuo esille useiden kansanedustajien esittämän mielenkiinnon vasemmalta ja oikealta. Kansanedustajat Abdelhalim Allawi ja Nourdin Moudiane sekä Agadirin pormestari Tariq Kabbage ovat innokkaasti mukana prosessissa. Lähiaikoina nähdään onnistuuko poliittinen luokka vihdoinkin kokoontumaan rauhanpiipun ympärille sopiakseen kannabiksen valvonnasta ja verotuksesta.

Lähde: Al Monitor 27.10.2013 ja Tel Quel 21.10.2013

Vastaa