alt
2013 Uutiset

Uruguayn senaatti laillisti kannabiksen

Uruguayn senaatti äänesti tiistaina 10.12. kannabiksen laillistamisen puolesta äänin 16-13. Senaatin päätös on ratkaiseva, koska kongressin alahuoneen jo hyväksymä lakipaketti meni läpi sellaisenaan ilman muutoksia. Laki perustuu presidentti Jose Pepe Mujican kaksi vuotta sitten alulle panemaan esitykseen, joten presidentin hyväksyntä on taattu jo etukäteen.

alt
Kannabis on nyt laillista Uruguayssa
Äänestyksen jälkeen kestää neljä kuukautta ennen kuin laki astuu voimaan. Mahdollinen kansanäänestys voi vielä hidastaa lain täytäntöönpanoa, mutta tämän hetkisten tietojen mukaan kannabiksen laillinen myynti alkaa Uruguayssa vuoden 2014 lopulla.

Uruguayssa kannabiksen käyttäjät saavat kannabista neljää eri kautta: lääkekäyttöön terveysministeriön kautta, kotona korkeintaan kuutta kasvia kasvattaen, kannabisklubeissa ja apteekeista. Kannabista ei saa myydä alle 18 vuotiaille, autolla ajaminen päihtyneenä on kielletty samoin kuin kaikenlainen mainonta. Uruguay aikoo myös ehkäistä kannabisturismin – ainoastaan oman maan kansalaiset saavat ostaa kannabista apteekista ja liittyä kannabisklubiin.

Presidentti Mujica sanoi, että lain tarkoituksena on häätää järjestäytynyt rikollisuus kannabismarkkinoilta, eikä yrittää mainostaa kannabiksen käyttöä. Yhdysvaltojen ja Brasilian hallitukset ovat arvostelleet Uruguayn hallitusta kansainvälisten huumesopimusten rikkomisesta.

Kansainväliset huumehaukat ovat varoittaneet Uruguayta mielenterveysongelmien lisääntymisestä ja oppimistason romahtamisesta ja apteekkarit ovat harmissaan muiden myymiensä tuotteiden maineen pilaamisesta.

Uruguay jalostaa oman lajikkeensa

Mujica pyysikin Huffington Post -lehden haastattelussa maailmaa auttamaan häntä kannabiksen laillistamisessa.

”Pyydämme muuta maailmaa auttamaan tämän kokeilun toteuttamisessa. Se sallisi meidän toteuttaa tämä yhteiskunnallinen kokeilu huumeiden laittoman kaupan aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi. Laittoman huumekaupan vaikutukset ovat pahempia kuin itse huumeen vaikutukset”, Mujica vetosi haastattelussaan.

”Maailmassa on aina painostusta. Maailmassa toimii koneisto, joka elää sorrosta ja se tulee hyvin kalliiksi”, hän jatkoi.

alt
Paheet on järkevintä pitää yhteiskunnan valvonnassa
Mujica tunnetaan hyvin vaatimattomista elintavoistaan, eikä hän pidä kannabiksesta luonnehtien sen käyttöä ”paheeksi”. Mutta hänen tarkoituksensa on ottaa olemassa olevat laittomat markkinat valvontaan.

”Sortoon perustuva toimintamalli on epäonnistunut”, hän täsmentää.

Mujica kertoo Uruguayn hallituksen suunnittelevan erityisen kannabislajikkeen ottamista viljelyyn rajoittaakseen kannabiksen hallitsematonta levitystä.

”Tämän jälkeen meidän kasvattamamme kannabis on mahdollista erottaa molekyylitasolla”, Mujica selosti suunnitelmaa.

”Aloitamme huhtikuussa uuden vaiheen. Tämä on merkittävä kulttuurin muutos, jolla tähdätään kansanterveyden kohentamiseen ja vastustetaan järjestäytynyttä rikollisuutta”, senaattori ja presidentti Mujican puoliso Lucia Topolansky selitti Reutersin haastattelussa.

Mujicalle Nobelin rauhanpalkinto

Kannabiksen laillistaminen on vain osa presidentti Mujican vuonna 2012 aloittamaa uudistuspakettia, jonka tarkoituksena on vähentää maan rikollisuutta ja kohentaa kansalaisten turvallisuutta. 

Drugs Peace Institute -kansalaisjärjestö käynnisti aloitteen Uruguayn presidentin Jose Mujican nimittämiseksi Nobelin rauhanpalkinnon saajaehdokaaksi. Ehdokasasettelun viimeinen päivämäärä on 31.1.2014.

Ehdokkuuden perusteluna on nimenomaan kannabiksen laillistaminen, joka on alkuna epäonnistuneen huumesodan korvaamiselle oikeudenmukaisella ja toimivalla huumepolitiikalla. Uuden politiikan on tarkoitus lopettaa laittoman huumekaupan aiheuttama väkivalta, korruptio, yhteiskunnan hajoaminen ja ihmisoikeuksien polkeminen.

Ihmisoikeudet pitää asettaa huumevalvonnan ytimeen. Käyttäjäpiirien ulkopuolella ei vielä ymmärretä sitä, että kannabiksen käyttämistä pitää suojella ihmisoikeutena, tiedonvapauden ja uskonnonvapauden tasoisena oikeutena.

Mujican alulle panema lakialoite on peräisin vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen täysivaltaiselta allekirjoittajamaalta ja siinä tartutaan YK:n huumevalvonnan perusoletuksiin. Tämän takia kansainvälinen huumevalvonnan eliitti on täysin sokissa ja sen pitää sopeutua uuteen todellisuuteen. Tämä on erityisen tärkeää nyt kun oikeistolainen politiikka on Euroopan monessa aikaisemmin liberaalissa maassa painostamassa luopumaan liberaalista politiikasta ja palaamaan vanhaan väkivaltaiseen politiikkaan. Vain laillistaminen voi auttaa tätä suuntausta vastaan.

Uruguayssa uudistuksella on seuraavia vaikutuksia:

  • se tuo kannabiksen kasvatuksen ja jakelun laillisen valvonnan piiriin
  • integroi kannabiksen käyttäjät takaisin yhteiskuntaan
  • luo olosuhteet, jotka auttavat kannabiksen hyödyntämisen nyky-yhteiskunnan käyttöön

Uruguayn uudistuksella on myös kansainvälisiä vaikutuksia:

  • se innostaa kansalaisyhteiskuntaa etsimään vaihtoehtoisia huumepolitiikan muotoja
  • rohkaisee muita hallituksia seuraamaan Uruguayn esimerkkiä
  • aloittaa huumesodan aiheuttamien ideologisten ristiriitojen eheyttämisen

Drugs Peace Institute, Uruguayn kannabiksen kasvattajien liitto PlantaTuPlanta ja Latin American Coalition of Cannabis Activists (CLAC) kehottavat kaikkia kynnellekykeneviä viemään Mujican Nobelin rauhanpalkintoehdokkuutta eteenpäin.

Lähteet: Huffington Post 2.12.2013Drug Policy Alliance 2.12.2013, Reuters 11.12.2013

Regulación Responsable’n valistusvideo:

Vastaa