alt
2013 Uutiset

Ruotsissakin nuoriso korvaa alkoholin kannabiksella

Kannabiksen kieltolaki on epäonnistunut myös kannabikseen hysteerisesti suhtautuvassa Ruotsissa. Ruotsalainen nuoriso korvaa alkoholin kannabiksella kiihtyvään tahtiin. Ruotsalainen huumepolitiikka aiheuttaa yhä enemmän väkivaltaa ja huumekuolemia. Se on omaksuttu kritiikittä suomalaiseksi huumepolitiikaksi ja siksi siitä pitäisi olla selvillä. Markkinatalouden lait pätevät myös Ruotsissa ja ne laillistavat kannabiksen oli huumeministeri Maria Larsson mitä mieltä hyvänsä. 

alt
Ruotsin huumeministeri Maria Larsson
Väite, että kannabis tulee vanhan päihteen eli alkoholin päälle ja lisää kokonaishaittoja, ei päde ainakaan Ruotsissa. Tuoreimpien tutkimustulosten mukaan alkoholin käyttö peruskoulu- ja lukioikäisten keskuudessa on vähentynyt huomattavasti ja aloitusikä noussut. Vuonna 2000 80% nuorista oli käyttänyt alkoholia, mutta vuonna 2012 enää 56%, mikä on alhaisin mitattu määrä vuoden 1971 jälkeen.

Kannabiksen kohdalla vallitsee täysin vastakkainen trendi. Lukiossa toista vuotta opiskelevien poikien kannabiksen käytön yleisyys on noussut vuoden 2004 15%:sta jo 20%:een. Tosin vuoden 2010 huippulukemista on tultu alaspäin. Samanikäisten tyttöjen kannabiksen käyttö on noussut samana aikana 11%:sta 14%:iin.

Nämä tiedot ovat peräisin Ruotsin alkoholi- ja huumetutkimuslaitoksen CAN:n tuoreesta tutkimuksesta

Ruotsalaisessa mielipideilmastossa ei kovin helposti kerrota kannabiksen käytöstä – kukapa nyt tunnustaisi moraalisesti latautuneen tosiasian. Toisaalla kerrotaan vielä hurjemmasta kehityksestä: poliisin ja tullin kannabistakavarikot ovat kasvaneet 500% kymmenessä vuodessa. Määrä on noussut 700 – 800 kannabistakavarikosta 4000 – 5000 takavarikkoon vuodessa.

Tukholman huumepoliisi käynnisti syksyllä tehokampanjan nimeltään Höstglöd kannabista vastaan. Poliisi mm. testasi koululaisia sillä seurauksella, että esimerkiksi Herbyn lukiossa 70:stä testatusta oppilaasta 63 antoi kannabispositiivisen näytteen.

Suuntaus on yhtenevä kansainvälisen suuntauksen kanssa: nuoriso korvaa alkoholia kannabiksella yhä enemmän ja raitistuu.

Huumevalistusbisnes voi paksusti

Ruotsin huumeministeri Maria Larsson on huolestunut nuorison kannabiksen käytön lisääntymisestä ja yhä liberaalimmista suhtautumisesta kannabikseen. Siksi hän antoi ns. huumeidenvastaisille järjestöille 12 miljoonaa kruunua eli 1,2 miljoonaa euroa kannabiksen vastaiseen kampanjointiin.

Projektin loppuraportin mukaan ainoastaan kaksi projektia kymmenestä täytti projekteille asetetut vaatimukset ja raha päätyi lihottamaan huumeidenvastaisen eliitin jäseniä. Rahaa paloi mm. konferensseihin ja kaffe o bulle -tarjoiluun ns. huumetyöntekijöiden vyötäröympäryksen lisäämiseksi. Kaksi toteutuneiksi todettua projektia olivatkin sitten elokuvia valistustarkoituksiin.

Tukholmassa järjestettiin marraskuussa kansainvälisen laillistamisaallon säikäyttämänä kansainvälinen kannabiksen vastainen konfrenssi. Paikalle kerääntyi mm. kannabiksen vastaisen taistelun kummisetä Robert DuPont, kannabiksen vastaista tutkimusta rahoittavan NIDA:n johtaja Nora D. Volkow, sekä koko ruotsalainen kannabiksen vastainen rintama huumeministeri Maria Larssonin johdolla. 

Volkow kertoi nuorison kasvavasta kannabismyönteisyydestä pöyristyneelle eliitille ne vanhat jorinat kannabiksen tuhoisista vaikutuksista motivaatiolle, vastustuskyvylle, aivoille, älylle jne ym. Volkowin mielestä tämä viesti pitäisi saattaa suuren yleisön tietoisuuteen asenteiden muuttamiseksi takaisin.

Joku parempimuistinen voisi ehkä huomauttaa, että tätä propagandaahan kaikki tiedotusvälineet ovat veivanneet jo vuosikymmeniä ilman, että propagoidut riskit miesten tisseistä alkaen olisivat realisoituneet ikinä missään. Skitsofreniasta puhumattakaan.

”USA:n seurattava Ruotsin mallia”

Tukholmassa järjestetyssä konferenssissa kansainvälisen kannabiksen vastaisen taistelun veteraanit kehottivat USA:ta seuraamaan Ruotsin esimerkkiä

Robert DuPont, professori Bertha Madras ja Per Johansson kertovat yhteisessä vetoomuksessaan Ruotsin huumeongelman synnystä ja kuinka yli-inhimilliset henkiset ominaisuudet omaava Nils Bejerot käänsi kaiken nykyiseksi onnelaksi maan päällä.

Nils Bejerot onnistui kääntämään muuten älykkään ja edistyksellisen ruotsalaisen yhteiskunnan niin totaalisesti kannabiksen vastaiseksi, että nykyään on epäruotsalaista käyttää muita huumeita kuin alkoholia ja nuuskaa. Eikä sitä tarvitse perustella, koska Nils Bejerot.

Ruotsi on ollut yhdysvaltalaisen reefer madnessin yli-innokas omaksuja, sieltähän Juhana Idänpää-Heikkilä kumppaneineen sen toi Suomeen. Suomalaisen tiedotusvälineistön täydellinen tietämättömyys Nils Bejerotista ja hänen akolyyteistaan on käsittämätöntä sen rinnalla, kuinka paljon näiden huumehaukkojen jorinoita printataan ilman mitään faktojen tarkistusta.

Ruotsissa kuolee huumeisiin useampi kuin koskaan aiemmin

Ruotsin sosiaaliministeriön kuolinsyytilaston mukaan vuonna 2012 529 ihmistä kuoli huumeisiin. Määrä on suurin koskaan ja kuolleisuus on kasvanut jo vuodesta 2006. Ruotsalaiset huumetutkijat eivät tietenkään osaa sanoa, mistä tämä suuntaus johtuu.

alt
Huumekuolleisuus Ruotsissa 1994 – 2011
Ruotsi on todellinen huumepolitiikan mallimaa: se yrittää pakottaa muita maita omaksumaan epätieteellisen huuhaansa samalla kun Ruotsin omat tilastot osoittavat sen tappavan ihmisiä enemmän kuin koskaan.

Tutkimus on myös nostanut esille sen, että ankaran huumepolitiikan maassa kasvaa uusi huumeongelmaisten sukupolvi, joka käyttää aivan uusia aineita ja aivan uusilla tavoilla. Huumeiden kieltolain takia markkinoille tulee koko ajan uusia aineita, kuten synteettisiä kannabinoideja. Myös vahvoja lääkeaineita käytetään sekaisin laittomien huumeiden kanssa.

Väkivalta kasvaa

Pohjoismaissa ja Suomessa on maailman korkeimmat kannabiksen hinnat sekä tiukka huumepolitiikka. Siksi tämä maankolkka houkuttelee kansainvälistä huumerikollisuutta.

Göteborgin lähiöissä huumekaupalla toimintansa rahoittavat rikollisjengit aiheuttavat yhä enemmän väkivaltaa ympäristöönsä. Tänä vuonna kaupungissa on ammuskeltu yli 40 kertaa, seitsemän ihmistä on kuollut ja yli 20 haavoittunut.

Keskeisenä syynä on taistelu tuottoisista kannabismarkkinoista. Ankaran politiikan takia hasiskilosta voi saada jopa 100 000 kruunun eli 10 000 euron voiton. Joulukuun alussa huumepoliisi paljasti Ruotsin tähän mennessä suurimman kannabiskasvattamon, jonka tuotoksi poliisi arvioi miljoonia kruunuja. Kolme ihmistä vangittiin epäiltyinä kasvatuksesta, mutta poliisi ei vielä suostu kertomaan tarkempia yksityiskohtia.

Markkinavoimat ratkaisevat Ruotsissakin

Tämä älyllinen hullabaloo kannabiksesta lahden takana loppuu markkinavoimien ehdoilla. Ruotsalainen Heliospectra on kehittänyt kannabiksen kasvatukseen soveltuvia LED-valaisimia, joita sen amerikkalainen yhtiökumppani Radiant markkinoi tällä hetkellä voimakkaasti Yhdysvalloissa. Ruotsissa yritys ei satsaa mainontaan, koska yhteiskunnallinen ilmapiiri ei siitä tykkäisi. 

alt
Yhdysvaltalaista marihuanaa ruotsalaisen Heliospectran LED-lampun alla
”Kyseessä ovat aivan uudet markkinat, mistä saa samanlaiset vibat kuin Viagrasta aikoinaan”, Heliospectran toimitusjohtaja Staffan Hillberg hehkuu innoissaan.

Hillberg vakuuttaa, että yritys myy tuotettaan vain niissä osavaltioissa, joissa kannabiksen kasvatus on laillista. Kannabiksen lääkekäyttö on hyväksytty jo 20 osavaltiossa ja Washington D.C:ssä. Lisäksi kaksi osavaltiota alkaa myymään laillista viihdekannabista vuoden 2014 alussa.

Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) julkaisi Statens Folkhälsoinstitutin rahoittamana Erik Leijonmarckin ja Walter Kegön kirjoittaman Cannabis. Argument mot legalisering -pamfletin, jota Ruotsin huumepoliisi lainaa ideologiansa pönkittämiseen nettilehdessään. Ruotsin huumepoliisin mielestä kannabiksen laillistaminen loisi vain uusia markkinoita rikollisille, mitä logiikkaa on aivan yhtä vaikea seurata kuin Suomen huumepoliisin logiikkaa. 

Leijonmarck väittää, että myös Ruotsissa nuoret kasvattavat suuria määriä kannabista ruotsalaisilla välineillä ja teknologialla.

”Ruotsalaiset yritykset myyvät kasvatusvälineistöä ja niihin meidän pitää kohdistaa toimintamme”, ISDP:n edustaja Erik Leijonmarck uhoaa.

Heliospectran vientimenestyksestä Leijonmarck ei puolestaan pysty paljoa uhoamaan.

”Onhan se häpeällistä, että ruotsalainen yritys alkaa myymään välineitä marihuanan kasvatukseen, mutta näin tässä käy. Meidän on vain hyväksyttävä se tosiseikka, että jotkin osavaltiot ovat päättäneet laillistaa kannabiksen”, Leijonmarck tuhahtelee.

Huumesodan älyllinen hullabaloo kannabiksesta lahden takana loppuu markkinavoimien ehdoilla, ovathan ruotsalaiset kuuluisasta moralismistaan huolimatta kauppiaita.

Lähteet: Dagens Nyheter 6.12.2013 , 8.12.201319.11.2013Expressen 7.12.2013 The Local 19.4.2013 , Aftonbladet 13.12.2013

Vastaa