alt
2014 Uutiset

Marc Emery voitti kannabissotansa

Kanadan suurin oppositiopuolue kannattaa kannabispolitiikan muutosta. Konservatiivien valtakaudella hallituksen ja kansalaisten mielipiteet ovat menneet ristiin kannabispolitiikasta, ja vuoden 2015 parlamenttivaaleista on tulossa kannabiksen laillistamisvaalit. Kanadaan vankeudesta palannut Marc Emery voi jo hymyillä tämän sodan voittajana.

alt
Voittajien on helppo hymyillä. Marc ja Jodie Emery.
Vallassa olevan konservatiivipuolue on puheenjohtajansa, pääministeri Stephen Halperin johdolla yrittänyt rajoittaa ja rekriminalisoida kannabispolitiikkaa. Vuonna 2014 Halperin hallitus yksityisti Kanadan isoksi kasvaneet kannabiksen lääkemarkkinat.

Uuden lain mukaan potilas ei saisi enää itse kasvattaa lääkettään vaan hänen täytyisi ostaa se uusilta yksityisyrityksiltä. Konservatiivien kannabispolitiikka on kokonaisuudessaan ollut hyvin ristiriitaista ja ennustaa koko kieltolain korttitalon romahdusta myös Kanadassa.

Sosiaalidemokraattiseksi luonnehdittava Kanadan Uusi demokraattinen puolue, NDP, nousi vuoden 2011 vaaleissa parlamentin toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja siten suurimmaksi oppositiopuolueeksi. Lokakuussa NDP julkisti kannanottonsa kannabiksen valvontaan, jonka mukaan puolue haluaisi dekriminalisoida sen välittömästi, tutkia tämän politiikan vaikutuksia ja sitten ehkä laillistaa.

Hallitus mm. julkaisi lokakuussa komiteamietinnön kannabiksesta otsikolla “Marijuana’s health risks and harms”, joka otsikkonsa mukaisesti keskittyi vain kannabiksen haittoihin. NDP jätti tähän oman eriävän vastalauseensa, jossa kehotettiin muuttamaan politiikkaa kriminalisoinnista terveydenhoidon ja haittojen vähentämisen suuntaan.

Kanadan kansalaisten yleinen mielipide on kehittynyt koko ajan sallivampaan suuntaan. Lokakuussa kansallinen päihde- ja huumehoitoalan järjestö Centre for Addiction and Mental Health, CAMH, otti kantaa laillistamisen puolesta. Konservatiivien ja NDP:n politiikka politiikka on varovaista verrattuna vuoden 2015 vaalien voittajaksi ennustetun liberaalipuolueen kantaan, joka johtajansa Justin Trudeaun mukaan on kannabiksen laillistaminen puolueen voittaessa vaalit.

Liberaalien edustaja Kate Purchase sanoi dekriminalisoinnin olevan vain osaratkaisu ja status quon ylläpitäminen “ei suojele Kanadan nuorisoa, joka käyttää enemmän kannabista kuin missään muussa länsimaassa”.

Tämä poliittinen kehitys ei voisi enempää miellyttää kesäkuun 9. päivä Yhdysvaltain vankilasta vapautunutta Marc Emeryä, kannabiksen kruunaamatonta prinssiä. Emery vietti melkein viisi vuotta USA:n vankiloissa kannabiksen siementen myymisestä mutta palasi takaisin 12.8. Kanadaan huumesodan kiistattomana voittajana. 

Hänen syyttäjänsä Yhdysvalloissa, John McKay, liittyi vuonna 2012 kannabiksen laillistajiin Washingtonin osavaltiossa. Emeryn vankilassa oloaikana kaksi USA:n osavaltiota laillisti kannabiksen, ja nyt syksyllä kaksi osavaltiota sekä pääkaupunki Washington D. C. liittyivät seuraan.

Emery kertoo vapautumisensa jälkeen tehdyssä haastattelussaan lahjoittaneensa siementen myynnistä saamansa miljoonat kampanjointiin kannabiksen laillistamisen puolesta mm. juuri näissä laillistaneissa osavaltioissa. Marc Emery viestittää nyt, että vuoden 2015 parlamenttivaalit Kanadassa ovat samalla äänestys kannabiksen laillistamiseksi.

Tuore VICE dokumentti osoittaa, millaisia kasvatusprojekteja kannabiksen vastainen konservatiivihallitus onkaan sallinut ja miten pienviljelijöitä ja pienyrittäjiä yritetään häätää markkinoilta suuryritysten tieltä. 

Lähde: Toronto Sun 20.10.2014, CBC 9.10.2014

Marc Emeryn haastattelu pian hänen vapautumisensa jälkeen
http://www.youtube.com/watch?v=2ggVi-VPLEk

Inside Canada’s New Corporate Weed System (Episode 1)
http://www.youtube.com/watch?v=G427-nlZDxM

Testing a Cannabis Extract Designed for Cancer Patients in Vancouver (Episode 2)
http://www.youtube.com/watch?v=K3OcwlTh9Uc

Vastaa