alt
2014 Uutiset

85% australialaisista kannattaa kannabiksen laillistamista

Yli 50 000:n australialaisen mielipidetutkimus paljasti kannabiksen laillistamisella olevan peräti 85%:n kannatus. Joissakin osavaltioissa ollaan jo laillistamassa lääkekäyttöä tavallisten kansalaisten tullessa julkisuuteen kertomaan kokemuksiaan.

alt
SBS Insightin interaktiivinen mielipiteenmittaus
SBS Insight uutiskanavan tekemä tutkimus nosti esille sen, kuinka hyväksyttyä kannabiksen käyttö on australialaisten keskuudessa 85%:n kannattaessa sen laillistamista kokonaan. Liittovaltion poliitikotkin harkitsevat kannabiksen lääkekäytön kokeita ja hyvin erilaiset ihmiset kotiäideistä poliiseihin ovat astuneet julkisuuteen kertomaan myönteisistä kokemuksistaan.

Kannabista New South Walesin yliopistossa tutkiva psykiatrian tohtori Matthew Large kannattaa laillistamista vaikka tutkimuksissa on myös osoitettu kannabiksen käytön haittapuolia.

“Lääkekannabiksen laillistamisen vastustamiselle en näe mitään perusteita”, tohtori Large laukaisee.

“Käytössämme on muitakin laittomiksi julistettuja huumeita kuten opiaatit, jonka laitonta muotoa kutsutaan heroiiniksi ja laillista morfiiniksi. ADHD:ta ja narkolepsiaa hoidetaan myös laittomilla huumeilla joten en näe kannabiksen lääkekäytössä mitään ongelmaa.”

“Henkilökohtaisesti kannatan kannabiksen laillistamista samalla tavalla kuin tupakka mutta ei alkoholin mallin mukaan:”

“Kannabis on laiton huume, jota kuitenkin käytetään laajalti ilman että suurella yleisöllä olisi siitä mitään tietoa eikä mitään keinoa tehdä valistuneita valintoja sen käytöstä”, tohtori Large painottaa.
 
Sairaseläkkeellä olevan poliisi Damon Adams käyttää kannabista kipujen lievittämiseen epäonnistuneen polvileikkauksen jälkeen. Hän käytti aluksi opiaatteja mutta lopetti liian vakavien haittavaikutusten takia.

“Australiassa alaikäiset käyttävät tällä hetkellä enemmän kannabista kuin tupakkaa, koska tupakasta levitämme jatkuvasti terveysvaroituksia ja järjestämme muita kampanjoita.”

“Kannabiksen käyttö toi selvän helpotuksen. Kipu säilyy mutta kannabiksen vaikutuksesta voin liikkua ja tehdä jokapäiväisiä askareitani. Nukun paremmin enkä hikoile enää valtavasti, olen todella tullut terveemmäksi.”

Myös Adams haluaisi laillistaa kannabiksen kunhan valtio asettaa sen uskottavaan valvontaan.

Tasmanian osavaltion parlamentti haluaa välitöntä dekriminalisointia

Tasmanian osavaltion parlamentin julkistama raportti kiirehtii kannabiksen lääkekäytön dekriminalisoimista ja hallitukselta nopeita toimenpiteitä.

Raportin mukaan kannabista käytetään yleisesti mm. kivun lievitykseen eikä Tasmanian lainsäädäntö enää vastaa todellisuutta. Lainsäädäntö tulisi muuttaa sellaiseksi, että myötätuntoperusteilla tämän hetkisiä käyttäjiä ei asetettaisi syytteeseen.

Raportti kehottaa aloittamaan kannabiksen laillisen kasvatuksen lääkekäyttöön. Turvallisuuskysymysten ei pitäisi olla tällaisen esteenä raportin mukaan.

Tasmanian osavaltion hallitus hylkäsi parlamentin asettaman komitean suosituksen laillistaa kannabiksen lääkekäyttö.

Komitean puheenjohtaja Ruth Forrest luonnehti päätöstä “äärimmäisen turhauttavaksi”.

“Poliisi kertoo käytännössä hyväksyvänsä ja jättävänsä väliin tällaiset tapaukset”, puheenjohtaja Forrest kertoo.

“On todella hienoa, että poliisi pystyy tällaiseen hienotunteisuuteen. Mutta lain mukaan kannabiksen käyttö ja hallussapito on kielletty, joten poliisin joutuminen tällaiseen välikäteen on sietämätön tilanne, laki pitää muuttaa vastaamaan todellisuutta.”

Uusi Etelä-Wales aloittaa kannabiksen lääkekäyttökokeet

Uusi Etelä-Walesin osavaltio aikoo aloittaa lääkekannabiskokeet tuhansien ihmisten osallistuttua asiaa ajaneeseen kampanjaan. Myös parlamentin asettama komitea vaatii hallitukselta toimia. Osavaltio aikoo kasvattaa lääkekannabiksensa ja sallisi myös lapsipotilaat ohjelmaan.

alt
Kansanedustaja Kevin Anderson, Rouva Lucy Haslam, Uuden Etelä-Walesin pääministeri Mike Baird sekä 195 000 allekirjoitusta kannabiksen lääkekäytön laillistamiseksi
Hallitus järjesti kaksipäiväisen Australian kannabiksen lääkekäyttöä käsittelevän symposiumin, jonka nimenä oli United in Compassion, myötätunto yhdistää. Symposiumiin osallistui pääministerin ja muiden poliitikkojen lisäksi lääkäreitä, kannabiksen käyttäjiä, tiedotusvälineitä sekä kutsuvieraita ulkomailta kuten alan emeritusprofessori Lester Grinspoon.

Pääministeri Mike Baird lupasi suunnitelmien olevan valmiina vuoden loppuun mennessä. Vihreä puolue arvostelikin symposiumissa hallitusta viivyttelystä kokeiden kestäessä jopa vuosia. He ovatkin laatineet lakialoitteen, jolla laillistettaisiin kannabiksen lääkekäyttö.

“Ilman lääkeyhtiön tukea lakialoite ei luultavasti etene”, arvioi lakialoitteen laatinut vihreiden kansanedustaja John Kaye.

Pääministeri Bairdin mukaan kokeiden aikana tutkitaan, kuinka lääkekannabista tuotetaan, jaetaan ja valvotaan.

“Kasvatukseen ja jakeluun liittyy tiettyjä huolen aiheita, joita aiomme selvittää kokeen aikana. Uskon kokeen syventävän kannabiksen lääkekäytön ymmärrystämme”, Baird selitti.

Hän lisäsi myös osavaltion aloittavan kannabiksen kasvatuksen tätä käyttöä varten.

“Olen täysin avoin tälle ajatukselle. Jos tätä tarvitaan kokeeseen niin näin me sen toteutamme, joko sopimusviljelijän kautta tai omin voimin.”

Baird kertoi myös, että aivan ensitöikseen osavaltio muuttaa poliisin toimintaohjeita siten, ettei potilaita eikä heidän hoitajiaan enää aseteta syytteeseen kannabiksen hallussapidosta.

Lääkekannabiskampanjan keulakuvaksi nousi 24 vuotias Daniel Haslam, joka joutui turvautumaan laittomien markkinoiden kannabikseen suolistosyövän oireitten hoitamisessa. Hänen äitinsä Lucy Haslam polkaisi liikkeelle kampanjan, joka keräsi 195 000 allekirjoitusta vetoomukseen lääkekäytön laillistamiseksi.

“Haslam perheen rohkeus ja päättäväisyys tekivät minuun suuren vaikutuksen ja minun myötätuntoni on täysillä Danin puolella hänen taistellessaan syöpää vastaan joka päivä. Haluamme parantaa hänen kaltaisessa asemassa olevien ihmisten elämää ja toivon lain uudistamisen toteuttavan tämän”, pääministeri Baird lausui symposiumissa.

Australian liittovaltion laki kriminalisoi kannabiksen viihde- ja lääkekäytön mutta joissakin osavaltioissa sallitaan tietyissä rajoissa kasvatus ja hallussapito omaan lääkekäyttöön. Uusi Etelä-Wales liittyy näihin.

“Jos näinkin konservatiivinen alue pystyy muuttumaan, niin varmaan koko Australia kykenee siihen”, Lucy Haslam aprikoi.

Lähde: Daily Mail 6.10.2014The Guardian 20.11.2014Russian Today 21.11.2014ABC 20.11.2014

SBS insight: What do you think of marijuana ?
http://www.youtube.com/watch?v=yI11IwnTgLY#t=14

Lucy Haslam ja kansanedustaja Kevin Anderson (Satunnainen palohälytys lähetyksessä 1.30- 2.34)
http://www.youtube.com/watch?v=3UPB3uC0DgQ

Uuden Etelä-Walesin Nimbinin kaupungissa järjestettävä MardiGrass on Australian kannabiskarnevaali
http://www.youtube.com/watch?v=R-oxRE54oB4

Vastaa