alt
2014 Uutiset

Vapottaa on vuoden 2014 uudissana

Vuosi 2014 tulee jäämään historian kirjoihin tärkeänä käännekohtana kannabiksen vapauttamisessa. Yksi esimerkki kulttuurin muutoksesta on kannabiksen käyttöä koskevan uudissanan valinta vuoden 2014 uudissanaksi: to vape eli vapottaa.

alt
Vape – vuoden uudissana
Oxford Dictionaries valitsi vuoden uudissanaksi to vape eli suomeksi vapottaa. Tämä tarkoittaa “sähkötupakan tai vastaavan laitteen tuottaman höyryn sisään- ja uloshengittämistä”. Koska sana ei ole vielä vakiintunut suomen kieleen, on siitä liikkeellä eri versioita kuten vaporoida, vapottaa, höyryttää tai höyrystää. Tällaista “vastaavaa laitetta” kutsutaan suomeksi vaporisaattoriksi tai vapoksi.

Vuoden 2014 uudissanaehdokkaana oli myös toinen ajankohtainen kannabikseen liittyvä termi budtender eli kannakauppias.

Miksi vapottamisesta on tullut vuonna 2014 vuoden uudissana? Termi to vape merkittiin Oxford Dictionaries sanakirjaan elokuussa ja selityksenä on ”sähkötupakan” käytön yleistyminen niin että termi esiintyy jo jokapäiväisessä kielenkäytössä ja siitä keskustellaan valtamediassa. Joku termi tarvittiin tämän uuden tavan kuvaamiseen tupakan tai kannabiksen polttamisen sijaan.

Englannin kielessä to vape termistä on jo johdettu muita uudissanoja kuten vape pen, vape shop, vape lounge, vaporium, jotka viittaavat ”sähkötupakan” käyttöön.

To vape termin käytön yleistymisen taustalla on myös kannabiksen lisääntyvä nauttiminen höyrystämällä eli vapottamalla. Uudet innovaatiot ovat tuomassa tätä eksklusiivisena ja jopa hienosteluna pidettyä kannabiksen käyttötapaa tavallisen kansan pariin. Markkinoilla on runsaasti erilaisia kotiin tai matkoille soveltuvia laitteita.

Yrttimuotoisen kannabiksen vaporisaattoreiden ”mersu” eli Storz & Bickel toi tänä vuonna markkinoille kaksi matka- tai retkivapoiksi suunniteltua, sisäisellä akulla varustettua laitetta, käteen sopiva Grafty ja kookkaampi digitaalisella näytöllä varustettu Mighty.

alt
Storz & Bickel tuoteperheen uudet tulokkaat ovat Crafty ja Mighty
Israelissa tulee vuonna 2015 markkinoille lähinnä potilaskäyttöön suunniteltu yrttimuotoista kannabista annosteleva Syge Inhaler. Sygeen voidaan annostella etukäteen jopa kuukauden kannabikset!

Kannabiksen laillistaneissa Yhdysvaltain osavaltioissa kannabisöljyn vaporointi pienistä, tavallisen nikotiinivapon kokoisista vaporisaattoreista on kasvattamassa suosiotaan. Se on tällä hetkellä puhtain ja tehokkain tapa hyödyntää kannabista. Yksi öljykapseli saattaa kestää jopa parisataa käyttökertaa.

Vapobaarit, joissa myydään alan tuotteita ja sallitaan nikotiinin vapottaminen, ovat nuosseet trendiksi Kaliforniassa sekä muualla Yhdysvalloissa. Nikotiinin ja kannabiksen vapottamista ei enää välttämättä erota toisistaan käyttövälineen eikä hajunkaan perusteella.

Nikotiinin julkinen vapotus on ollut Troijan hevonen vapottaa myös kannabista julkisesti. “Sähkötupakan” käytön rajoittamisesta muiden tupakkatuotteiden tavoin kuitenkin keskustellaan ja julkinen käyttö on kielletty mm. New Yorkissa.

Vapottaminen on siten tullut markkinoille kulttuurisessa taitekohdassa tupakan suosion hiipuessa ja kannabiksen kasvaessa. Vapottaminen nostaa varsinkin kannabiksen lääkekäytön länsimaisen lääketieteen edellyttämälle tasolle tarjoamalla mahdollisuuden tarkkaan määritellä potilaan saama annos ilman polttamisen epäpuhtauksia tai syömisen annosteluongelmia. 

Lähde: Oxford Dictionaries 14.11.2014Muut ehdokkaat uudissanoiksi

http://www.youtube.com/watch?v=miUYb_V2GMU

Vastaa