alt
2014 Uutiset

Yhdysvaltain liittovaltio hyväksyy kannabiksen lääkekäytön

Yhdysvalloissa kannabiksen laillistaminen ja sen kieltolain purkaminen etenevät pienin mutta varmoin askelin. Liittovaltion kannabiksen kieltolain budjettia leikattiin ensimmäisen kerran sen voimassaoloaikana. Kongressissa harkitaan myös liittovaltiotasoista verotusta. Obamalla on nyt tilaisuus lunastaa vaalilupauksensa.

alt
Steven D’Angelo ja hänen Harborside Health Center Kalifornian Oaklandissa ovat olleet liittovaltion agenttien silmätikkuna
Tiistaina 16.12.2014 allekirjoittaessaan ensi vuoden budjettiesityksen allekirjoitti  Barack Obama myös tärkeän päätöksen kannabiksen lääkekäytön laillistamiseksi liittovaltion tasolla. Liittovaltion budjetissa annetulla asetuksella lopetetaan kannabiksen lääkekäytön vainoaminen sen laillistaneissa osavaltioissa ensi vuoden syyskuuhun saakka.

1600-sivuisen budjetin yhden asetuksen mukaan liittovaltion oikeusministeriö ei enää saa käyttää rahojaan osavaltion lakia noudattavien potilaiden eikä lääkekannabiksen jakelupisteiden jahtaamiseen ja syyttämiseen niissä osavaltioissa, missä se on laillista.

Toinen budjetin asetus jättää kuitenkin Washington D. C:n asukkaiden hyväksymän kannabiksen laillistamisen rahoituksen auki. Kongressi ei torjunut kannabiksen laillistavaa lakia mutta kielsi sen toimeenpanon rahoituksen liittovaltion rahoista. Kongressi kielsi jopa sen rahoittamisen paikallishallinnon rahoilla.

Oikeusministeriö lupasi vuoden 2014 alussa jättää kannabiksen jakelupisteet rauhaan mutta tätä tulitaukoa on rikottu monta kertaa. Vuoden alussa liittovaltio asetti viisihenkisen perheen syytteeseen 68 kasvin kasvattamisesta Washingtonin osavaltiossa, missä lääkekäyttö on ollut laillista. Heitä uhkasi jopa 10 vuoden vankeusrangaistus, mitä ei nyt pannakaan täytäntöön.

Varsinkin Kalifornialle tällä päätöksellä on suuri merkitys, koska oikeusministeriön lupaus ei ole pätenyt lainkaan siellä. Liittovaltion oikeusministeriö on pitänyt vuonna 1996 hyväksyttyä lakia liian sallivana ja hajautettuna.

Kannabisaktivistit pitävät asetusta käänteentekevänä potilaiden oikeuksien kannalta.

“Tällä päätöksellä kongressi asettuu samalle kannalle amerikkalaisten selvän enemmistön kanssa. Tämä enemmistö vaatii muutosta liittovaltion kannabislakeihin”, tiivistää Americans for Safe Access -kansalaisjärjestön, ASA, edustaja Mike Liszewski.

Vaikka budjettiesityksen viesti Washington D. C:n äänestäjille olikin kielteinen, oli tämä asetus kiistämätön voitto kannabiksen käyttäjille. D. C:ssä asuu 640 000 ihmistä mutta Kaliforniassa yli 38 miljoonaa. Kongressin voisi luonnehtia kitkeneen hieman rikkaruohoja takapihallaan mutta se ei enää kykene lopettamaan kannabiksen kieltolain alasajoa osavaltioissa eikä muuttamaan kansalaisten mielipidettä. Kannabiksen lääkekäyttö on hyväksytty 24:ssa osavaltiossa, rekisteröityjä kannabista käyttäviä potilaita arvioidaan olevan jo 1 200 000 ja rekisteröimättömiä miljoonia. 

Budjettiesityksen todellinen vaikutus kannabiskaupan laillistamiselle D. C:ssä voi jäädä käytännössä mitättömäksi, koska lakialoite sai taakseen 68% annetuista äänistä. D. C:n hallinnolla on lukuisia tapoja toteuttaa tämä laki riippumatta liittovaltion ensi vuoden budjetista, joka sekin kattaa menot vain ensi syyskuuhun saakka. Tuolloin Yhdysvalloissa voi olla taas uusia kannabiksen lääkekäytön tai sen kokonaan laillistaneita osavaltioita.

Nebraskan oikeusministeri yrittää jarruttaa kehitystä

Nebraskan osavaltion oikeusministeri haastoi Coloradon osavaltion Yhdysvaltain liittovaltion korkeimpaan oikeuteen väittäen kannabiksen laillistamisen rikkovan Yhdysvaltojen perustuslakia. Oklahoman oikeusministeri ilmoitti tukevansa Nebraskan haastetta. Nebraskan viranomaisten mukaan Coloradosta salakuljetetaan lisääntyviä määriä kannabista.

On epävarmaa, ottaako liittovaltion korkein oikeus tätä asiaa käsiteltäväkseen. Osavaltioiden välisissä kiistoissa, joihin korkein oikeus on antanut oman päätöksensä, on käsitelty raja- ja vesistökiistoja kahden tai useamman osavaltion välillä. Korkein oikeus ei yleensä halua alkaa käsittelemään sellaista asiaa, josta ei ole alemman oikeusasteen päätöstä. Tällaisissa tapauksissa se käyttää ”erityisiä asiantuntijoita”, joiden lausunnoista tulee korkeimman oikeuden päätöksiä.

Laillisen tavaran joutumista laittomille markkinoille, laitonta valmistusta, salakuljetusta ja veronkiertoa tulee aina esiintymään myös laillisten tupakka- ja alkoholimarkkinoidenkin rinnalla. Nebraskan valitus todistaa sen, että Coloradon laillistaminen toimii: se ajaa laittomia elementtejä pois markkinoilta. Coloradossa ihmisten kannabiksesta maksama raha ei enää tue Meksikon huumejengejä.

Coloradossa kannabiksen hintahuippu saavutettiin vuosina 2003 – 2008, jolloin unssi, 28 grammaa, hyvälaatuista kukintoa maksoi 350 dollaria. Vuonna 2009 Colorado laillisti kannabiksen lääkekäytön ja pian markkinoilla oli edullista, laillista ja valvottua kannabista. Laittomien markkinoiden hinta tippui vuoden 2009 alussa 300 dollariin ja vuonna 2012 joulukuussa kuvernööri Hickenlooperin allekirjoitettua lain kannabiskaupan laillistamiseksi hinta oli tippunut jo puoleen, 175 dollariin unssilta.

Oikeusjuttu ei enää pysty pysäyttämään laillistamisprosessia, joka on vain kiihtynyt välivaalien tuloksista kansalaisten tuotua mielipiteensä selvästi esille. Ohio, Georgia ja Nevada voivat seuraavina osavaltioina laillistaa kannabiksen jo vuonna 2015. 

Nevadassa on jo kerätty tarpeeksi nimiä laillistamisaloitteen saamiseksi vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Nevadan lainsäätäjät voivat kuitenkin ratkaista asian myös ensi vuonna, koska kansalaisten enemmistön kanta on hyvin tiedossa.

altOhiossa edellinen laillistamisaloitteen taakse ei saatu kerättyä ajoissa tarpeeksi nimiä, jotta siitä oltaisiin äänestetty välivaaleissa mutta seuraavan lakialoitteen puuhaajat yrittävät jo ensi vuonna saada aikaan kansanäänestyksen asiasta. Tämä uusi lakialoite on saanut osakseen kritiikkiä sen takia, että sen mukaan kotikasvatus kiellettäisiin ja kannabiksen kasvatus ja myynti tulisivat monopoliasemassa olevan yrityksen liiketoiminnaksi.

Myös Kentuckyssa on vireillä lakialoite mutta sen ratkaisu on vielä auki. Georgiassa lakialoitteita on vireillä kaksikin, lääkekäytön sekä myös viihdekäytön laillistamiseksi.

Yhdysvaltojen intiaanireservaatit saivat 28.10.2014 oikeusministeriön muistiolla vahvistuksen kannabiksen ja hampun lailliselle kasvatukselle. Intiaanireservaatit ovat olleet itsenäisiä alueita mutta huumepoliisi, DEA, on toistuvasti hävittänyt jopa teollisen hampun viljely-yritykset.

Nyt tämä reservaattien autonomisuus on vahvistettu myös kannabiksen ja hampun kasvatuksen osalta. Tämäkin on esimerkki siitä, miten vuosikymmenien aikana rakennetun kieltolain alasajo on laaja ja monimutkainen prosessi.

Pahimmillaan pitkittyvät oikeusprosessit voivat johtaa laillistamisen jäämiseen puolitiehen eli kannabis laillistetaan mutta ilman sen kasvatuksen ja myynnin valvontaa. Laillistaminen vailla myynnin valvontaa on juuri se katastrofi, jota huumehaukat ovat ennustaneet mutta jota he itse ovat nyt ajamassa.


Laillistamisen kritiikki on menettänyt teränsä mm. jälleen uuden tutkimuksen osoittaessa sen, ettei kannabiksen käytön laillistamisen aikuisten käyttöön   lisää sen käyttöä nuorten keskuudessa.

alt
Kieltolaki ei ole ikinä suojellut nuorisoa
2014 Monitoring the Future, Michiganin yliopiston ja National Institute of Drug Addiction, NIDA, vuodesta 1975 asti tekemä nuorisotutkimus, näyttää päinvastaiselta kuin mitä huumehaukat ovat yrittäneet väittää. Yhdysvaltain nuorison päihteiden käytön kehitys osoittaa, että kannabiksen laillistamisen yhteydessä käytävä haittakeskustelu saa nuorison vähentämään myös muiden aineiden käyttöään!

Jopa kannabiksen vastaisuudestaan tunnetun NIDA:n pääjohtaja Nora Volkow on joutunut myöntämään tosiasiat.

“Kannabiksen käytön tasoittuessa ja monien muiden aineiden käytön vähetessä näyttää mahdolliselta, että käytön ehkäisytoimilla on vaikutusta”, Nora D. Volkow kirjoittaa nuorisotutkimuksen lehdistötiedotteessa.

Nebraskan oikeusministerin toiminta ei suojele nuorisoa kannabiksen käytön haitoilta vaan ainoastaan turvaa alamaailman ansaintalogiikan jatkumisen.

Lainmuutokset ovat työn takana

Kannabiksen kieltolaki on vuosikymmenien aikana valtion lainsäädäntöön ja hallintoon rakennettu järjestelmä, jonka purkaminen ei tapahdu äkkiä. Se ei myöskään tapahdu sattumalta tai vahingossa.

Kyseinen asetus on nimetty “Rohrabacher-Farr lääkekannabisasetukseksi” kahden kalifornialaisen edustajan, republikaanien Dana Rohrabacher ja demokraattien Sam Farr, mukaan.

Asetusta on sorvattu jo 13 vuotta vallan käytävillä. Tällaisen asetuksen esitti edustaja Maurice Hinchey jo vuonna 2003, jolloin se sai taakseen hämmästyttävät 152 ääntä vaikka ei saavuttanutkaan hyväksymiseen tarvittavia 218 ääntä.

Vuosien mittaan tätä asetusta on yritetty viedä läpi useita kertoja. Drug Policy Alliance, DPA, Marijuana Policy Project, MPP, Americans for Safe Access, ASA, Students for Sensible Drug Policy, SSDP, NORML, LEAP sekä lukuisat muut järjestöt ja yksityishenkilöt ovat ottaneet osaa sen puolesta kampanjoimiseen ja lobbaamiseen. Tuhannet kansalaiset ovat ottaneet yhteyttä edustajiinsa näiden järjestöjen kautta.

Ensimmäisen kerran kongressi leikkaa liittovaltion viranomaisten lääkekannabiksen ratsioiden määrärahoja, mikä on selkeä viesti siitä, että ketään ei saa pidättää eikä syyttää oman osavaltion lääkekannabislakien noudattamisesta.

Asetukseen liitetty lisäys suojelee myös vuoden 2014 maatalouslain muutoksella sallimaa teollisen hampun kasvatusta leikkaamalla virkamiesten budjettimäärärahoja.

“Kongressin johtajat ovat vihdoin ymmärtäneet sen viestin, että Yhdysvaltain kansalaisten enemmistö haluaa osavaltioidensa saavan itsenäisesti päättää järkevän ja oikeudenmukaisen kannabispolitiikan puolesta. Tämä uusi laki vähentää huomattavasti potilaiden todennäköisyyttä joutua DEA:n huumeratsian kohteeksi ja menettää lääkkeensä”, Marijuana Majority -kansalaisjärjestön puheenjohtaja Tom Angell selittää.

“Kongressi on nyt saanut itselleen poliittista liikkumavaraa eikä Obaman hallinnolla ole enää minkäänlaisia perusteita olla käyttämättä presidentin valtaoikeuksiin kuuluvaa hallinnollista määräystä siirtää kannabis lievempään luokkaan välittömästi.”

Kannabiksen verotusta pohditaan kongressissa


Yhdysvaltain kongressin tutkimuskeskus, The Congressional Research Service, CRS, julkaisi marraskuussa merkittävän raportin kannabistuotteiden verottamisesta kunhan kannabis tulee lailliseksi liittovaltiotasolla.

alt
Verotuksen kehitys laillistamisen edetessä
Talousteorian mukaan kannabiksen veroasteen tulisi vastata kannabiksen käytön aiheuttamia kustannuksia yhteiskunnalle. Britanniassa ja Kanadassa tehdyissä tutkimuksissa on osoitettu kannabiksen käytön  haittojen yhteiskunnalle olevan 12% – 28% alkoholin käytön aiheuttamista kustannuksista, ja kokonaiskustannusten vieläkin alempia, koska kannabiksen käyttäjiä on vähemmän kuin alkoholin käyttäjiä.

Alkoholin aiheuttaessa 30 miljardin dollarin kustannukset yhteiskunnalle voidaan kannabiksen aiheuttamiksi kustannuksiksi arvioida 0,5 – 1,6 miljardia dollaria vuodessa Yhdysvalloissa.

Tästä voidaan edelleen arvioida, että taloudellisesti tehokas veroaste olisi 30 senttiä kannabissavuketta kohden tai 16,80 dollaria unssia eli 28 grammaa kohden. Käyttäjien määrän kasvu nostaisi kokonaiskustannuksia mutta ei kustannuksia painoyksikköä kohden.

Verotusta voidaan pitää myös keinona hallita kysynnän kehitystä varsinkin kannabiksen hinnan odotettavissa olevan halpenemisen myötä nykyisestä 200 – 300 dollarista unssia kohden lähemmäs tuotantokustannuksia 5 – 18 dollaria unssilta kunhan kannabis laillistetaan koko liittovaltion alueella.

Kannabiksen kysynnän arvioidaan olevan suhteellisen joustamatonta suhteessa hintaan eli hinnan muutokset eivät vaikuta paljonkaan kuluttajien kysyntään. Vaikka aiemmat kannabiksen kysyntää selvittäneet tutkimukset ovat tutkineet kuluttajien halukkuutta sekaantua laittomaan toimintaan, käy niistä selville se, että hintojen nuosulla on vain vähän vaikutusta kysynnän rajoittamiseen.

Tästä huolimatta voidaan sanoa, että verotuspolitiikka yhdessä laintäytäntöönpanon kanssa on tehokas väline rajoittaa kannabiksen käyttöä nuorison keskuudessa, koska empiirinen tutkimus osoittaa nuorten kannabiksen kysynnän olevan paljon riippuvaisempaa hinnoittelusta kuin vanhempien.

Kannabiksen valmistevero voidaan myös säätää tuottamaan tuloja aivan kuten on tehty tupakan ja alkoholin osalta. Jos oletetaan markkinoiden kokonaisarvoksi 40 miljardia dollaria, tuottaisi liittovaltion asettama 50 dollarin vero unssilta vuosittain 6,8 miljardia dollaria ottaen huomioon hinnan lasku laillistamisen jälkeen sekä siitä seuraavat kuluttajien käyttäytymisen muutokset.

Erilaiset hallinnolliset vaihtoehdot aiheuttavat erilaisia muutoksia kuluttajien käyttäytymiseen, tuotantomenetelmiin, veronkiertoon sekä liittovaltion kannabisvalmisteveron veropohjaan. Merkittävimmät vaihtoehdot liittyvät siihen, verotetaanko lääkekäyttöä tai kotikasvatusta.

Kannabiksen laillistaminen Yhdysvalloissa vaikuttaa jo nyt meksikolaisten rikollisjengien huumekaupan ansaintalogiikkaan. Vaikka kokaiini on tuonut suurempia voittoja, on kannabiskauppa ollut näiden huumekartellien taloudellinen selkäranka, koska ne ovat tuottaneet tarvitsemansa kannabiksen Meksikossa kun taas kokaiini joudutaan ostamaan etelä-amerikkalaisilta huumejengeiltä.

Viiden vuoden aikana meksikolaisten viljelijöiden saama kannabiskilon ulosmyyntihinta on pudonnut 100$:n tasolta 25 dollariin kilolta. 20$:n tasoa pidetään ratkaisevana, hinnan lasku sen alle aiheuttaa meksikolaisten kannabismarkkinoiden romahtamisen.

Tällä hetkellä USA:sta Meksikoon tuotua marihuanaa myydään 3 – 4 kertaa kalliimpaan hintaan kuin meksikolaista ns. tiiliskivimarihuanaa, koska se on selvästi vahvempaa ja parempilaatuista.

Välivaaleissa syntyi uusi poliittinen asetelma

Republikaanien voitto välivaaleissa on yllättäen luomassa otolliset poliittiset olosuhteet kannabiksen laillistamiselle sekä yleisemmin rikoslain uudistamiselle. Tämä sen takia, että nämä asiat ovat niitä harvoja asioita, joista vallitsee yksimielisyys uuden republikaanienemmistöisen kongressin ja presidentin välillä.

“Tämä asia on sillä listalla, jossa on poliittisesti mahdollisia asioita. Me aiomme tehdä työtä tämän eteen. Molempien puolueiden hyväksynnän saaminen tuomiokäytännön uudistamiselle tulisi olemaan suuri saavutus”, eräs nimettömänä esiintynyt Obaman hallinnon virkamies selitti tilannetta välivaalien jälkeen.

Presidentti Obama on jo pitkään hakenut keinoja Yhdysvaltain epätavallisen korkean vangitsemisasteen ratkaisemiseksi. Hallinnossa toimivat virkamiehet kuvaavat tilannetta “toiveikkaaksi” saada merkittävä muutos aikaan vuoteen 2016 mennessä. Republikaanien johtohenkilöt jakavat saman huolenaiheen, mikä antaa aihetta optimismiin. Mm. republikaanien presidenttiehdokas Paul Rand tarvitsee tällaisia lainsäädännöllisiä ansioita vaaleja varten.

Tämä budjettiin sidottu asetus on voimassa 30. syyskuuta 2015 saakka ja siksi nyt ollaan ajamassa läpi vahvempaa lainsuojaa kannabista käyttäville potilaille. “States’ Medical Marijuana Patient Protection Act” -nimisen asetusluonnoksen mukaan kannabiksen lääkeluokitus muutetaan, lisätään lääketutkimusta ja lopetetaan kokonaan tämä liittovaltion 77 vuotta vanha sota kannabiksen lääkekäyttöä vastaan.

“Potilaat ovat nyt valmiita yhteistyöhön kongressin kanssa luomaan kattava lainsäädäntö kannabiksen lääkekäytön valvontaan nyt kun meidän välillä vallitsee tulitauko. Tämän asetuksen läpimeno osoitti kongressin olevan valmis ratkaisemaan ongelmat ja me olemme valmiita tekemään yhteistyötä laajan ja pysyvän muutoksen puolesta niille miljoonille Yhdysvaltain kansalaisille, jotka turvautuvat kannabiksen käyttöön itsensä hoitamisessa”, ASA:n toiminnanjohtaja Steph Sherer julistaa.

Poliittinen kehitys viimeisten kahden vuoden aikana on yllättäen luonut presidentti Barack Obamalle poliittista tilaa toteuttaa vaalikampanjansa aikana antamansa lupaukset, mihin on välillä suhtauduttu kielteisesti ja kyynisestikin. Hän pystyisi hallinnollisella päätöksellään vaikuttamaan mm. kannabiksen luokitteluun liittovaltion huumausainelaissa, mikä ratkaisisi suuren joukon ongelmia.

Lähde: Mother Jones 16.12.2014, Washington Post 16.12.2014, Huffington Post 10.11.2014, SmellTheTruth 12.12.2014, Indian Country 18.12.2014Drug Policy Alliance 15.12.2014Federal Proposals to Tax Marijuana: An Economic Analysis.Denver Post 26.12.2014, Mic 2.12.2014 

Vuosi laillista kannabiksen myyntiä Coloradossa, mitkä ovat hyödyt ja haitat?
http://www.youtube.com/watch?v=gp4nasuVOnk

USA:n ykkösaktivistin, Ethan Nadelmannin, TedTalk -puhe: Why we need to end the War on Drugs
http://www.youtube.com/watch?v=uWfLwKH_Eko

Lakota intiaanien taistelu hampun kasvattamisen puolesta
http://www.youtube.com/watch?v=cb3WSH5qkO4

Vastaa