alt
2014 Uutiset

Vuoden 2014 tilinpäätös näyttää voitolliselta

Vuonna 2014 kannabiksen laillistaminen ja vapauttaminen ovat edistyneet kautta maailman ennennäkemättömällä vauhdilla. Yhdysvalloissa, kannabiksen kieltolain synnyinmaassa, tämä kehitys on ollut niin ripeää ja syvällistä, että vuodesta 2014 voidaan puhua kannabiksen laillistamisen käännekohtana. Tue Tuskya kannabiksen vapauttamiseksi myös Suomessa.

alt
Irakin sodan veteraani Sean Azzariti on maailman ensimmäinen laillinen kannabisasiakas
Vuoden 2014 alussa Coloradossa avattiin maailman ensimmäinen laillinen kannabiskauppa kieltolain alkamisen jälkeen, mitä voisi pitää merkkipaaluna tässä prosessissa.

Pian sen jälkeen presidentti Barack Obama kertoi haastattelussa omasta henkilökohtaisesta kokemuksestaan, ettei kannabis, tai Yhdysvalloissa marihuana, ole alkoholia haitallisempaa. Tämä voi kuulostaa pikkujutulta mutta arvio tulee henkilöltä, jolla on vuoteen 2016 saakka valta luokitella kannabis Yhdysvaltain huumelaissa lievempään luokkaan ja korjata tämä suuri historiallinen vääryys. Yhdysvallat on kansainvälisen huumeiden vastaisen politiikan johtaja, itse asiassa kannabiksen vastaisen politiikan aloitteentekijä ja protagonisti. Siksi lausunnolla on kansainvälisiä seurauksia, se on selkeä viesti huumepolitiikan painopisteen muutoksesta.

Marraskuussa Yhdysvaltain kongressivaaleissa Alaska, Oregon ja Washington D.C. laillistivat kannabiksen. Floridassa 58% äänesti lääkekäytön laillistamisen puolesta mutta läpimenoon olisi tarvittu 60%.

Kannabiksen ympäriltä on Yhdysvalloissa hävinnyt kieltolain luomat uhkakuvat ja järjestäytyneen rikollisuuden tilalle on nousemassa uusi yrittäjien luokka. Tusky uutisoi mm. pokerimiljonääri Phil Iveyn sijoituksista lääkekannabiskauppaan Nevadassa ja Bob Marleyn tuotemerkin tulosta kansainvälisille kannabismarkkinoille nimellä Marley Natural

Rikollisliigojen ja säätämisen tilalle on Yhdysvalloissa nousemassa yksityisyrityskulttuuri. Miljardien bisnekset ovat käytännössä odottamassa ottajaansa. Kyse on siitä, että nyt normaalissa kaupankäynnissä sovellettavat laadun- ja ikärajojen valvonta tulevat käytännöksi myös kannabiskauppaan. Epämääräisten ruohojen tilalle on tulossa kannabista, jonka vaikuttavien aineiden pitoisuutta sekä tuotteen sisältämiä home-, punkki-, lannoite- ja muita jäämiä tarkkaillaan.

Kannabiksen vastustajat ovat kritisoineet muutosta sillä, että seuraavaksi peliin astuvat suuret yhtiöt. Mutta kuinka kumman hiljaa huumehaukat ovat näiden vuosien aikana olleetkaan suurista kansainvälisistä rikollisjoukkioista? Tai siitä, että valvontaviranomaiset ja rikollisjengit sulautuvat yhä enemmän toisiinsa? Kannabiksen laillistamisen vastustajilla ei ole tarjota mitään realistista vaihtoehtoa kieltolaille.

Liittovaltion oikeusistuimessa Sacramentossa, Kaliforniassa käsiteltiin lokakuussa kannabiksen huumeluokitusta tuomarin salliessa molempien osapuolien esittää kolmen päivän ajan luokitusta tukevaa tai kritisoivaa todistusaineistoa ja asiantuntijoita. Luonnonpuistossa kannabiksen kasvatuksesta kiinnijääneiden puolustus haluaa kumota koko syytteen sillä perusteella, ettei kannabiksen huumeluokitukselle löydy tieteellisesti pitäviä perusteita.

Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaiden itsehallintoalueet, ns. intiaanireservaatit, saivat oikeusministeriöltä vahvistuksen itsehallinnolleen päättää myös kannabiksen kasvatuksesta alueellaan vaikka kyseisen osavaltion lait kieltäisivätkin sen.

Pienelle huomiolle jäänyt mutta kannabiksen laillistamisen kannalta merkittävä uutinen oli se, että USA ei enää pakota muita valtioita noudattamaan huumesotaansa.

Yhdysvaltain kongressi leikkasi 16.12. ensimmäisen kerran liittovaltion kannabiksen vastaista budjettia lopettamalla liittovaltion virkamiesten toimet lääkekannabispotilaita ja lääkekannabiksen jakelupisteitä, ns. dispensaries, vastaan niissä osavaltioissa, missä se on laillistettu. Tämä päätös oli mahdollista molempien pääpuolueiden yksimielisyyden turvin.

alt
Kannabiksen laillistamisen kannatus on saavuttanut kriittisen massan
Tämä kehitys on luonut Barack Obamalle tuhannen taalan paikan muuttaa kannabiksen huumeluokitusta vastaamaan sen todettuja haittoja. Pelkästään tämä päätös lunastaisi Obaman vaalikampanjassaan antamat lupaukset.

Uruguay, maailman ensimmäinen suvereeni valtio, laillisti kannabiksen ja laillistaminen etenee suunnitelmien mukaan. Tuoreimman tiedon mukaan kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 1200 kotikasvattajaa ja 500 kannabisklubia on jo rekisteröitynyt, mikä tarkoittaa prosessin etenevän suunnitellusti vaikka myös Uruguayssa on ennustettu kaikenlaisia vaikeuksia sekä kannabiksen vastustajien että puolustajien leireissä.

Kofi Annan, Richard Branson ja muut Global Commission on Drug Policy järjestön arvovaltaiset jäsenet ovat tulleet kannabiksen laillistajien kanssa samaan rintamaan.

Laillistamisaalto leviää nyt maailmalla ja Tusky on kerinnyt kertomaan mm. seuraavista maista: SambiaAustraliaEesti, Jamaika, EspanjaLibanon, Kanada, ja Tšekin tasavalta.

Tusky ei ole kerinnyt kertomaan mm. siitä, miten Indonesiassa, maailman väkirikkaimmassa muslimimaassa Lingkar Ganja Nusantara -kansalaisjärjestö on puheenjohtajansa Dhira Narayanan johdolla nostanut kannabiksen hyväksytyksi puheenaiheeksi. Etelä- ja Väli-Amerikan valtioissa tuhannet aktivistit ovat lähteneet mukaan tähän historialliseen muutosprojektiin, mitä pitäisi seurata ja dokumentoida.

Huumepolitiikalle kriittisten asenteiden levitessä ja voimistuessa kautta maailman YK:n huumeohjelman tarkistusta aikaistettiin parilla vuodella ja YK:n erikoisyleiskokouksesta vuonna 2016, UNGASS2016, on tulossa käänteentekevä koko maailman huumepolitiikkaa ajatellen. Kolumbian presidentti Juan Santos ja Englannin liberaalipuolueen puheenjohtaja Nick Clegg ovat lupautuneet johtamaan kansainvälistä laillistamislobbya seuraavan kahden vuoden aikana.

Valtamedian rooli huumesodan ylläpitäjänä ja purkajana

Myös valtamedia on lähtenyt mukaan tähän projektiin. Yhdysvalloissa arvovaltainen New York Times liittyi heinäkuussa kannabiksen laillistajien blokkiin aloittamalla kuusiosaisen artikkelisarjan huumesodasta, ja pääkirjoituksessa lehti vaati Yhdysvaltojen liittovaltiota lopettamaan kannabiksen kieltolain.

alt
Ruotsin ja Portugalin huumepolitiikan tulosten vertailu: miksi matkimme Ruotsia?
Myös Suomessa valtamedia on alkanut seuraamaan tätä kansainvälistä laillistamisprosessia, mistä Tusky on uutisoinut vuodesta 2010. Tusky julkaisi 14.4.2013 artikkelin, jossa käsiteltiin Bruce Alexanderin tekemiä rottakokeita ja kuinka rankaiseva huumepolitiikka luo ja ylläpitää addiktoivia olosuhteita.

Helsingin Sanomat uutisoi 17.2.2014 samoista tutkimuksista otsikolla “Addiktiot ovat korvikkeita hengen köyhyydelle”.

Ajankohtainen kakkosen järjesti 4.3. kannabisiltamat, jossa laillistamisen suomalaiset vastustajat ja kannattajat kohtasivat.

YLE julkaisi 11.12. hyvin tehdyn koosteen siitä, mikä on mennyt pieleen huumepolitiikassa otsikolla “Huumeiden vastainen sota on hävitty, nyt etsitään vaihtoehtoja”. Tämä YLE:n uutinen on pysynyt yhtenä sen luetuimmista uutisista!

Jari Aarnion tapaus on järkyttänyt monia huumepropagandaan uskovia ja sitä levittäviä. Tapausta on yritetty vähätellä yksittäistapauksena ymmärtämättä sitä laajempaa yhteyttä, että uhrittoman rikoksen kriminalisointi on luonut yhteiskuntaan, sen valvontakoneistoon, harmaita alueita, joista taloudellinen ja henkinen korruptio leviävät muuhun yhteiskuntaan. Tapaus on esimerkki järjestelmävirheestä: rikoslaki loi sen huumeongelman, jota Aarnio kumppaneineen on hoitavinaan.

Aarnio jupakan tutkintamateriaalin julkistaminen sai Helsingin Sanomien päätoimittajan otsikoimaan 22.12. kannanottonsa “Aarnion oikeudenkäynnissä on kyse poliisin luottamuksesta”.

“Jos oikeudenkäynti osoittaisi, että lakia ei ole noudatettu, se olisi kolhu poliisin nauttimalle luottamukselle. Jos kävisi ilmi, että epäilyt ovat olleet tiedossa mutta niihin ei ole reagoitu, isku olisi vielä pahempi.”

Kyse on myös valtamedian nauttimasta luottamuksesta, kuinka hyvin ne pystyvät valvomaan vallan pitäjiä omassa maassaan, täyttämään roolinsa vallan vahtikoirina.

Hamppupensaiden kitkeminen on ollut savuverho, jonka suojissa poliisi ja yleisemmin valvontakoneisto on saanut yhteiskunnalta lisää rahaa ja valtuuksia ja järjestäytynyt rikollisuus on levittäytynyt yhä syvemmälle yhteiskuntaamme. Vallan vahtikoirat ovat tyytyneet huumesodan pitkittyessä siihen, että he ovat päässeet poliisien, kuten juuri Jari Aarnion, suosioon, kuten Pressiklubissa Ruben Stillerin johdolla 19.12. esiintyneet Suomen eturivin toimittajiin lukeutuvat Susanna Reinboth, Jarkko Sipilä ja Jouni Tervo kertovat.

Tule tukemaan muutosta!

Venäjällä ja Ruotsissa on kuluneen vuoden aikana noussut kohu synteettisten kannabinoidiagonistien, ns. Spice-huumeiden, tulosta markkinoille ja niiden aiheuttamista terveysongelmista, jopa kuolemantapauksista. Molemmat maat kuuluvat ns. huumehaukkojen leiriin, joissa kannabikseen suhtaudutaan juutalaisvainojen lailla. Spice-ilmiö on kieltolain kukkanen, seurausta kieltolaista sekä valtiovallan ja valtamedian levittämästä kannabispropagandasta.

Suomessa tällaista aaltoa ei valvontaviranomaisten manauksista huolimatta ole näkynyt. Suomen kannabisyhdistys ja Tusky ovat jo vuosia jakaneet tutkittua tietoa näiden kemikaalien vaikutuksista. Olisiko tässä syy ja seuraus?

Turun seudun kannabisyhdistyksen, Tuskyn perustamisen jälkeen vuonna 2009 sadat ihmiset ovat saaneet kauttamme lainopillista apua ja kymmenet tuhannet lukeneet uutisiamme ja artikkeleitamme.

Tuskyn suosituinta uutista on luettu yli 80 000 kertaa ja suosituin facebook-päivitys tavoitti yli 30 000 katsojaa.

Laillistamisprosessi on vasta alullaan. Monissa maissa kannabiksen käyttäjiä vainotaan edelleen muiden huumeiden käyttäjien lailla. Joissakin maissa langetetaan kuolemantuomioita jopa kannabisrikoksista. Yhä uudelleen joku diktatuuri aloittaa huumeiden vastaisen kampanjan käydäkseen poliittisten vastustajiensa kimppuun ja hämätäkseen suurta yleisöä.

Kannabiksen laillistaminen ei ole itseistarkoitus vaan esimerkki siitä, että uutislööppien takana tapahtuu myönteistä kehitystä, joka perustuu tieteelliseen tutkimukseen ja avoimeen keskusteluun, tasa-arvoisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen.

Yhdysvalloissa vasta 2,5 miljardia dollaria arviolta 40 – 50 miljardin dollarin kannabismarkkinoista on saatu julkiseen valvontaan ja verolle. Maailman ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kannabiksen laillistaneen suvereenin valtion, Uruguayn, kannabiskaupat aukeavat kesällä 2015. Prosessi kohti UNGASS2016 kokousta on jo käynnissä mutta kieltolailla on vielä vahvoja tukijoita maailmalla ja Suomessa.

Eli mitäpä sitä kiertelemään: tiedon ja avun kysyntä ylittää roimasti avun tarjonnan. Tue Tuskya vuonna 2015 toteuttamaan sen tavoite, kannabiksen vapauttaminen Suomessa!

Drug Policy Alliancen toiminnanjohtaja Ethan Nadelmann pääsee sanomaan kannabiksen laillistamista vastustavan Project Samin Kevin Sabetille, että tämä tulee jäämään historian alaviitteeksi.
http://www.youtube.com/watch?v=4XKhlJ6U_Rw

Keskustelu Oregonin uuden kannabislain täytäntöönpanosta. Mukana osavaltion senaattori Ginny Burdick, joka on myös täytäntöönpanoa ohjaavan komitean puheenjohtaja sekä Oregonin kannabisvalvontaa toteuttavan alkoholivalvontaviraston puheenjohtaja Rob Patridge.
http://www.youtube.com/watch?v=M-slMUQ3HQo

Vastaa