alt
2015

Wall Street mukaan laillistamiseen

Senaattori Mike Gravelin ja suursijoittaja Peter Thielin tulo mukaan kannabisnekseen on osoituksena siitä, kuinka kannabiksen kasvatus ja kauppa ovat tulleet osaksi talouden valtavirtaa. Uusien kauppojen avatessa oviaan on kannabiksen hinta romahtanut 40% Washingtonin osavaltiossa.

alt
Cannabis City, Seattlen ensimmäinen kannabiskauppa
Vuosi sitten Coloradossa avattiin maailman ensimmäinen laillinen kannabiskauppa. Tusky on kertonut mm. pokerimiljonääri Phil Iveyn ja Bob Marleyn perheen sijoituksista kehittyville kannabismarkkinoille.

Coloradon esimerkki on selkeästi kannustava. 77:n kieltolakivuoden jälkeen yhden vuoden mittainen kannabiksen laillisen myymisen kokeilu on antanut meille seuraavat tulokset arvioitaviksi:

130 tonnia Coloradossa kasvatettua kannabista myyty. Kannabiksen myynti viihdekäyttöön tuotti lokakuuhun mennessä 246 miljoonaa dollaria ja lääkekäyttöön 326 miljoonaa dollaria. Tämä tuotti Coloradon osavaltiolle veroina, lisenssi- ja muina maksuina 60 miljoonaa dollaria. Kannabiksen kasvatus, jalostaminen ja myynti on synnyttänyt lokakuuhun mennessä yli 16 000 työpaikkaa.

Jopa kannabiksen laillistamista vastustanut Coloradon kuvernööri John Hickenlooper on aivan myyty:

“Olemme mielestäni edistyneet valtavasti. Vielä on paljon työtä tekemättä mutta mielestäni pystymme luomaan toimivan järjestelmän”, Hickenlooper tunnusti haastattelussa.

Washingtonin osavaltiossa Seattlen ensimmäisen kannabiskaupan, Cannabis City, kannabisvarastot riittivät ainoastaan kolmen päivän myyntiin sen aukaistua ovensa vuoden 2014 heinäkuussa. Laillisen kannabiksen tarjonnan ja kysynnän epäsuhta sekä korkea veroaste nostivat hintatason reippaasti laittomien markkinoiden hintoja korkeammalle.

Osavaltio on myöntänyt lisää lupia kasvattajille, jalostajille ja jälleenmyyjille, mikä on lisännyt laillisen kannabiksen tarjontaa ja laskenut kannabiksen keskihinnan heinäkuun 25 dollarin hintahuipusta 15 dollariin grammalta.

Laillisen kannabiksen hinta on silti vielä 50% kalliimpaa kuin katukaupan hinta 10 dollaria grammalta. Viihdekäyttöön tarkoitetun kannabiksen myynnin 44%:n veroaste pitää toistaiseksi suhteen voimassa.

Washingtonin kannabiksen laillistamista johtava alkoholivalvontavirasto on myöntänyt koko osavaltioon 97 lupaa ja suunnitelmissa olisi myöntää kaikkiaan 344 myyntilupaa. Seattlessa on saatu auki 20 kannabismyymälää mutta kaupungissa toimii arviolta 300 valvomatonta lääkekannabiksen jakelupistettä.

Kannabismarkkinat käyvät kuumina ja kannabiksesta aletaan puhumaan normaalin kaupankäynnin termein vanhan kontrollipuheen sijaan.

Senaattori siirtyy kannabisnekseen

alt
Senaattori Mike Gravel
Entinen demokraattien senaattori Mike Gravel ryhtyy kannabistuotteita jalostavan KUSH yrityksen toimitusjohtajaksi. KUSH:n omistaa Cannabis Sativa, Inc., jonka toimitusjohtana toimii New Mexicon entinen kuvernööri Gary Johnson. Mike Gravel kuuluu Cannabis Sativa, Inc:n johtokuntaan.

KUSH:n toimialana on syötävien kannabistuotteiden kehittäminen ja markkinoiminen.

Mike Gravel toimi Yhdysvaltain senaatissa Alaskan edustajana vuosina 1969 – 1981 ja hän oli myös demokraattisen puolueen ehdokkaana vuoden 2008 presidentinvaaleissa. Gravel on toiminut näkyvästi kannabiksen laillistamisen puolesta ja arvostellut ankarasti huumesotaa.

“Nixon laittoi kannabiksen huumeluokittelun I listalle. Ihmiset tuppaavat unohtamaan tämän tosiseikan. Minä koin sen kauden omakohtaisesti. Se oli mielestäni kauheaa”, Gravel kertoo päätöksensä taustoista.

Presidentti Richard Nixon julisti ensimmäisenä presidenttinä huumesodan allekirjoittamalla vuoden 1971 Controlled Substances Act -lain, jonka perustana olevassa luokituksessa kannabis on sijoitettu vaarallisimpaan I luokkaan.

Vaikka 23 osavaltiota on laillistanut kannabiksen lääkekäytön ja neljä hyväksynyt sen myymisen täysi-ikäisille myös viihdekäyttöön, on sen myynti laitonta liittovaltion huumelainsäädännön mukaan. Osavaltiot voivat toteuttaa uutta politiikkaansa vain, koska liittovaltion uusi ohjeistus kehottaa liittovaltion syyttäjiä olemaan puuttumatta osavaltioiden hyväksymien kannabisoperaatioiden toimintaan.

Gravel aloitti vuonna 1971 spektaakkelimaisen “filibusteroinnin” lukemalla senaatissa läpi kaikki CIA:n tietovuotajan Daniel Ellsbergin paljastamat Pentagonin asiakirjat Vietnamin sodasta ja Nixonin hallinnosta. Tällä tavalla Gravel turvasi asiakirjojen julkisuuden ennen kuin korkein oikeus ennätti päättää niiden salaamisesta. Tämä prosessi johti lopulta Nixonin eroon

Cannabis Sativan johtokunnan puheenjohtaja Steve Kubby kutsuu Gravelia “todelliseksi amerikkalaiseksi sankariksi”, joka tuo yritykseen “arvokkaita näkökulmia”.

“Senaattori Gravel nousi Nixonia vastaan, hän nousi Pentagonia vastaan ja nyt hän nousee niitä vallassa olevia vastaan, jotka yrittävät pitää kannabiksen hyödyt niitä tarvitsevien saavuttamattomissa”, Kubby kirjoittaa lehdistötiedotteessaan.

Wall Street tuli mukaan

8.1.2015 tulee myös jäämään kannabiksen vapautuksen tärkeäksi päivämääräksi. Marley Natural kannabistuotteisiin keskittyvän tuotemerkin yhdessä Bob Marleyn perheen kanssa kehittänyt sijoitusyhtiö Privateer Holdings ilmoitti kahden miljardin dollarin sijoituspääomaa pyörittävän pääomasijoittaja Founders Fundin sijoittaneen yritykseen.

Brendan Kennedyn johtama Privateer Holdings koostuu kolmesta yrityksestä: Leafly, joka on nettiportaali kannabikseen, Tilray, joka kasvattaa kannabista Kanadan lääkekannabismarkkinoille sekä Marley Natural tuotesarja, johon kuuluu käyttövälineitä ja kannabista. Tilrayn tuotannon arvioidaan riittävän neljään miljoonaan jointtiin vuodessa tällä hetkellä.

Founders Fundia johtaa Peter Thiele, joka on mm. ollut perustamassa PayPal maksuvälinejärjestelmää. Tämä sijoitus on osoitus siitä, miten kannabisteollisuus on kehittymässä ulos laittomilta markkinoilta ja muuttumassa osaksi talouden valtavirtaa.

Vuonna 2005 perustettu Founders Fund edustaa uuden sukupolven markkinataloutta. iGooglen perustaja Brian Singerman on yksi sen sijoittajajäsenistä. Yritys sijoitti varhaisessa vaiheessa Facebookiin ja myöhemmin mm. avaruusmatkailuyritykseen SpaceX, musiikkia netissä jakavaan Spotify yritykseen ja data-analyysiyhtiöön Palantir.

alt
Geoff Lewis
Yrityksen edustaja Geoff Lewis selitti Founders Fundin sijoittaneen Privateer Holdingsiin, koska he näkivät sen kehitysmahdollisuudet merkittävillä kasvavilla markkinoilla.

Lewis uskoo sijoituksen auttavan kieltolain kumoamisessa, mitä Founders Fundin sijoittajaryhmä pitää yrityksensä tuottamana yhteiskunnallisena hyvänä.

“Me pyrimme toimimaan libertaarisemmin kuin muut sijoitusrahastot mutta me emme tee poliittisesti motivoituja sijoituksia. Me uskomme kuitenkin kieltolain loppuvan”, Lewis täsmentää sijoitusstrategiaansa.

Minigrip pussit jäämässä historiaan

Tässä vaiheessa Founders Fundin suurin riski on se tavallinen: pystyvätkö Privateer Holdingsin perustajat toteuttamaan visionsa tehdä yhtiöstään maailman ensimmäinen kannabiskonglomeraatti?

Tutkittuaan alaa ja Privateer yhtiötä 18 kuukauden ajan Lewis tunsi olevansa tarpeeksi myönteinen.

“Tällä hetkellä en tunne yhtä ainutta toista yhtiötä, joka olisi Privateer Holdingsin kanssa samalla tasolla. Heillä on etulyöntiasema näillä markkinoilla ja he ovat sellaisessa asemassa, mistä voidaan rakentaa vahva tuotemerkki.”

Yksi tekijä ratkaisee sen, tuleeko Privateerista alansa Starbucks: se ei ole liikeidea vaan kyky toteuttaa se.

Brendan Kennedylle tämä on merkinnyt juuri oikeantyyppisen ryhmän kokoamista. Hän on koonnut ympärilleen korkeasti koulutettuja ihmisiä suuryrityksistä kuten Microsoft, Amazon ja T-Mobile.

Mutta hän on koonnut ryhmäänsä myös hyvin epätavallisia henkilöitä kuten kasvitieteilijöitä, jotka pystyvät jalostamaan täydellisiä lääkelajikkeita sekä turvallisuushenkilökuntaa turvaamaan Tilray yrityksen kannabiskasvattamoa.

alt
KUSH:in syötäviä kannabistuotteita
“Näiden henkilöiden motiivina on kieltolain lopettaminen ja sen aiheuttamien vahinkojen korjaaminen. He haluavat toteuttaa tämän tehtävän luomalla älykkäästi ja ammattimaisesti toimiva tuotemerkki sellaisessa tilanteessa, missä kaikki muut tuotemerkit toimivat vielä harrastelijamaisesti”, Kennedy selittää.

“Alalla ei ole vielä yhtenäistä standardointia, ei johtajia eikä tunnettuja tuotemerkkejä. Olemme vasta teollisuuden tuotteistamisvaiheessa, jolloin kuluttajat alkavat ostamaan tuotteensa sillä tavalla pakattuna, mikä henkii turvallisuutta, yhtenäisyyttä ja laatua. Tämä on iso harppaus minigrip pusseihin pakatuista ruohoista”, Kennedy jatkaa.

Bob Marley on kaikista maailmankuuluista artisteista kannabikseen likeisimmin liitetty ja Privateer Holdings teki Marleyn perheen kanssa 30 vuoden sopimuksen   nimen käytöstä maailman ensimmäisen kannabisbrändin mainostamisessa. Marley Natural kannabistuotteet tulevat kauppoihin vielä tänä vuonna siellä, missä se on laillista.

Founders Fundissa arvioitiin Privateer Holdingsilla olevan selvä etulyöntiasema. Kannabisteollisuus on laillisesti, yhteiskunnallisesti ja poliittisesti monimutkainen kokonaisuus. Jokainen näiden yrittäjien perässä tuleva joutuu käymään läpi kovan koulun ja varautumaan suuriin riskeihin.

Lewis korostaa sitä, ettei Founders Fundin päätöksen takana ollut ajatus päästä ensimmäisten joukossa testailemaan maailman parhaita kannabislaatuja.

Kaikki kannabista haluavat käyttävät sitä jo, ja tämä uusi sijoittajasukupolvi haluaa saada tavaran laillisille markkinoille, normaalin kaupankäynnin piiriin.

Kennedy ei pidä uudelleenkriminalisointia enää riskinä.

“Yli 80% amerikkalaisista haluaa kannabiksen lääkekäytön lailliseksi. Mistään muusta asiasta ei kahdeksan kymmenestä pysty olemaan samaa mieltä”, Kennedy lohkaisee.

Kannabismarkkinoille sjoittamisen riskinä onkin se, että laillistaminen tulee romahduttamaan kieltolain inflatoiman kannabiksen hintatason paljon alle nykyisten laillisten ja laittomien hintojen. Kuinka paljon, se on miljoonan taalan kysymys.

Lähde: The Guardian 8.1.2015, Huffington Post 30.12.2104Huffington Post 8.1.2015, Bloomberg 7.1.2015

CBS:n uutinen Founders Fundin sijoituksesta
http://www.youtube.com/watch?v=OHVLxS5Pu68

CBS:n 60 Minutes ohjelma vierailee Coloradossa
http://www.youtube.com/watch?v=M6tT38Upb_0

Vastaa