Videot

Tanger, unelmien kaupunki

Tanger oli kansainvälinen vapaakaupunki vuodesta 1923 Marokon itsenäistymiseen saakka vuonna 1956. Tangerin anything goes -ilmapiiri vetosi länsimaisen moraalin tukahduttamiin ihmisiin. Siitä tuli taiteilijoiden, seikkailijoiden, diplomaattien, salakuljettajien, erilaisten pakolaisten turvasatama ja kohtaamispaikka.

Tangerin sodanaikaista kansainvälistä juonittelua kuvattiin väärinnimetyssä elokuvassa Casablanca ja se on taustana Paul Bowlesin ja monien muiden länsimaisten kirjailijoiden teoksissa. Länsimaisen kannabiskulttuurin keskiöön se nousi beat-kirjailijoiden, hippien ja Rolling Stonen myötä.

CNN:n matkailuohjelmassa Parts Unknown matkailutoimittaja Anthony Bourdain tutustuttaa katsojan Tangerin villiin historiaan, sen ruokaan ja kulttuuriin.

William S. Burroughs asui Tangerissa neljä vuotta kirjoittaen esikoisromaaniaan Alaston lounas, joka sijoittuu Tangerin oloiseen paikkaan nimeltään Interzone.

Edelleen kaupunkiin tulee nuoria matkailijoita hakemaan mennyttä beat- ja hippiaikaa poltellen hieman pilveä, hengaillen halvoissa hotelleissa ja palaten sitten kotiin sänkyluteiden kanssa.

Koska hasis on Marokon tuottoisin vientituote, on sitä runsaasti tarjolla Tangerissa. Hasiksen lisäksi tarjolla on marihuanaa ja perinteisiä kifiä ja majounia, eli hasiksesta valmistettua herkkua. Majounin valmistus onkin dokumentin keskeisiä kohtauksia.

Bourdain esittelee ohjelmassa joukon perinteisiä kahviloita ja ravintoloita, jotka olivat jo aikoinaan beatien ja hippien kohtauspaikkoja. Erityisesti hän suosittelee Cafe Babaa, joka Bourdainin mukaan ”tuoksuu samalle kuin hänen opiskelija-asuntonsa vuonna 1972”.

Bourdainin haastattelema marokkolainen opiskelija kertoo spliffin polttamisen kuuluvan paikallisiin päivittäistapoihin.

Illastaessaan kaupunkiin jääneiden, jo eläköityneiden expatien kanssa kysyy hän seurueelta, kuinka moni polttaakaan hasista, ja he kaikki nostavat kätensä pystyyn.

http://www.youtube.com/watch?v=0Nj6CO0tc50

Lähde: CNN 12.5.2013

http://edition.cnn.com/video/shows/anthony-bourdain-parts-unknown/episode5