alt
2015

Yhdysvaltojen ylin lääkintäviranomainen puoltaa kannabiksen lääkekäyttöä

Uusi Yhdysvaltojen ylin lääkintäviranomainen otti kantaa kannabiksen lääkekäytön puolesta, mikä voi viitata kannabiksen luokituksen muutokseen liittovaltion huumelainsäädännössä. Uusi oikeusministeri otti laillistamiseen kielteisen kannan mutta liittovaltion virkamiesten pitää noudattaa liittovaltion lakia kunnes kongressi sen muuttaa.

alt
Vivek Murthy
Vastanimitetty Yhdysvaltojen Surgeon General eli maan ylin lääkintäviranomainen tohtori Vivek Murthy otti virkakautensa alussa myönteisen kannan kannabiksen lääkekäyttöön.

Murthy viittasi kannabiksen lääkinnällisen tehon osoittavaan tieteelliseen tutkimukseen mutta ei täsmentänyt kantaansa.

“Löytyy alustavia tutkimustuloksia, jotka osoittavat kannabiksen voivan olla hyödyksi tiettyjen sairauksien ja oireiden hoidossa, joten mielestäni meidän tulee hyödyntää tätä tietoa ohjaamaan poliittista päätöksentekoa”, Murthy sanoi.

“Uskon meidän saavan asiasta vielä lisää tietoa. Olen hyvin kiinnostunut siitä, mitä kaikkea tästä löytyy”, Murthy jatkoi.

Muutkin tunnetut lääkärit ovat alkaneet kannattaa kannabiksen lääkekäyttöä. Sanjay Gupta, joka toimii CNN:n lääketieteellisenä asiantuntijana ja jonka Obama valitsi ensimmäiseksi ylimmäksi lääkintäviranomaiseksi vuonna 2009, on tuottanut kaksi dokumenttia kannabiksen lääkinnällisistä hyödyistä.

Vuonna 2013 Gupta vaati liittovaltiota laillistamaan kannabiksen lääkekäytön.

Tammikuussa Yhdysvaltojen lastenlääkärien liitto, American Academy of Pediatrics, AAP, vaati huumepoliisia, DEA, luokittelemaan kannabis lievempään luokkaan sen lääkinnällisen potentiaalin tutkimuksen helpottamiseksi.

Liittovaltion virkamiehiä sitoo vielä rikoslaki

Uusi oikeusministeri Loretta Lynch sen sijaan otti kuulemistilaisuudessaan tammikuussa kantaa kannabiksen laillistamista vastaan.

Senaatin kuulemistilaisuudessa senaattori Jeff Sessions kysyi, kannattaako Lynch kannabiksen laillistamista.

“Senaattori, en kannata”, Lynch vastasi.

Hän ei myöskään ole samaa mieltä presidentti Obaman kanssa kannabiksen vertailusta alkoholin kanssa. Obamahan kertoi vuosi sitten antamassaan haastattelussa pitävänsä kannabista alkoholin kanssa yhtä haitallisena. Alkoholihan on laillinen päihde.

Lynchin lausuntoa ei kannata korostaa liikaa. Sekä presidentti Obama että edellinen oikeusministeri Eric Holder ovat ilmaisseet kantansa kannabiksen laillistamista vastaan, koska kannabis on kielletty USA:n liittovaltion rikoslaissa. Kongressin pitää muuttaa lakia niin että liittovaltion virkamiehet voivat ottaa siihen toisen kannan!

Nykyinen luokittelu vaarallisena huumeena perustuu sille väitteelle, ettei kannabiksella ole mitään lääkinnällistä käyttöä. Lynchin kannanotto voi viitata siihen, että Yhdysvaltojen hallituksessa pohditaan kannabiksen huumeluokituksen muutosta vastaamaan sen todettua lääkinnällistä potentiaalia. Tällä olisi puolestaan paljon myönteisiä seurausvaikutuksia laillistamisprosessille.

Lähde: Huffington Post 28.1.2015CBS 4.2.2015

Vastaa