2015

Heikot signaalit huumesodan varjossa kertovat sen lopusta

Osavaltioissa leviävästä kannabiksen laillistamisbuumista huolimatta Yhdysvaltojen liittovaltion huumesota porhaltaa kuin karkuunpäässyt tavarajuna. Ns. heikot signaalit USA:n liittovaltion hallinnosta jatkuvat kuitenkin positiivisina.

Uusi huumetsaari sallii D.C:n laillistaa ja tukee hoitopolitiikkaa
Obaman hallinto on virallisesti hyväksynyt huumesodan jatkumisen myös alkavalla tilikaudella hyväksyessään peräti 27,6 miljardin dollarin budjetin kotimaassa käytettävään huumeiden vastaiseen politiikkaan, missä on peräti 2 miljardin dollarin lisäys verrattuna edellisvuoden budjettiin.

Valkoinen talo kutsuu tätä 21. vuosisadan huumepolitiikaksi mutta budjetin numerot paljastavat kyseessä olevan sama vanha vedätys kriminaalivalvonnan ja vankilateollisuuden kassojen lihottamiseksi sekä kansalaisten kyykyttämiseksi.

Puolustusministeriö, kotimaan turvallisuusministeriö sekä oikeusministeriö saavat 5 miljardia dollaria enemmän kuin terveysministeriö. Hoitoon ja ehkäisyyn suunnattu 10 miljardia dollaria on lievää huijausta, koska summasta menee 6 miljardia dollaria Medicare ja Medicaid -ohjelmien rahoitukseen.

Mutta liittovaltion budjetista löytyy yksi myönteinen viesti. Liittovaltion budjetin vahvistanut presidentti Obama lisäsi kongressin asettamaan Washington D.C:n laillistamishankkeen rahoituksen kieltävään asetukseen sanan “federal”. Tämä tarkoittaa sitä, että pääkaupungissa toteutettavaan kannabiksen laillistamiseen ei saa käyttää liittovaltion rahoja mutta se ei estä D.C:tä rahoittamasta hanketta.

Niinpä D.C:n laillistamishanke etenee suunnitellusti. Laillistaminen astuu voimaan maaliskuussa ja ensimmäisten kannabiskauppojen pitäisi avata ovensa vuoden loppuun mennessä. Kannabiksen myynti lääkekäyttöön on jo sallittua Washington D.C:ssä.

Uusi huumetsaari sallii D.C:n laillistaa

Aiemmin liittovaltion ylin lääkintäviranomainen, Vivek Murthy, tuli julkisuuteen myönteisellä kannanotolla kannabiksen lääkekäyttöä kohtaan.

Maanantaina 9.2. virkaansa nimitetty valkoisen talon huumetoimiston, ONDCP, johtaja eli ns. huumetsaari, Michael Botticelli, asettui puoltamaan pääkaupunki Washington D.C:n laillistamishanketta. Liittovaltion laki velvoittaa huumetsaarin vastustamaan kannabiksen laillistamista mutta Botticellin lausunto heijastaa liittovaltion hallinnon sisäistä liberalisoitumista.

“En ehkä ole samaa mieltä laillistamisesta mutta olen samaa mieltä kansalaisten oikeudesta käyttää rahansa haluamiinsa kohteisiin”, Botticelli lausui.

Aikaisemmin Botticelli otti kantaa ns. huumetuomioistuimien toimintaan kieltämällä liittovaltion rahoituksen sellaisilta tuomioistuimilta, jotka estävät opiaattiriippuvaisten pääsyn lääkkeelliseen vieroitukseen.

Botticellilla on itsellä kokemuksia alkoholismista ja raitistumisesta, ja siksi hänen arvellaan edustavan selkeämmin hoitopainotteista huumepolitiikkaa.

Liittovaltiolle tappio Berkeleyssä

Kaliforniassa lääkekannabiksen jakelupiste, Berkeley Patients Group, voitti oikeudenkäynnin liittovaltiota vastaan liittovaltion tuomarin asetuttua Berkeleyn kaupungin puolelle jakelupisteen auki pitämiseksi.

Jakelupiste saa jatkaa toimintaansa oikeusistuimen harkitessa sitä, saako Berkeleyn kaupunki puolustaa Berkeley Patients Group’ia oikeudessa liittovaltiota vastaan

Vuonna 2013 liittovaltion syyttäjä asetti Kalifornian osavaltion vanhimman ja arvostetuimman lääkekannabiksen jakelupisteen takavarikkoon osana koko Kalifornian osavaltion laajuista jakelupisteiden vastaista operaatiota. Jakelupisteen omistajat ja Berkeleyn kaupunki haastoivat liittovaltion oikeuteen takavarikon purkamiseksi. Berkeleyn kaupunki vetoaa siihen, että kaupunki kärsii korvaamattomia vahinkoja, jollei se saa osallistua oikeuskäsittelyyn.

Berkeley Patients Group perustettiin vuonna 2009 ja siitä on muodostunut kansainvälinen malli lääkekäyttöön tarkoitetun kannabiksen jakelussa.

Kannabis liikenteessä

Eri päihdyttävien aineiden aiheuttama riski liikenteessä
Liittovaltion liikenneturvallisuuden virasto, National Highway Traffic Safety Administration, on julkistanut uuden tutkimuksen, jonka mukaan kannabista käyttävät kuskit ovat turvallisempia ajajia kuin alkoholia käyttävät.

Kun tutkimuksessa vakioitiin ikä, sukupuoli ja alkoholin käyttö, eivät kannabispositiivisen testin antaneet auton kuljettajat kolaroineet sen enempää kuin raittiit kuskit.

Tutkimus tiivistää vuosien kokemukset ja tutkimukset : “Tämän hetkisen tiedon varassa verestä mitatut kannabispitoisuudet eivät korreloi auton kuljettajan ajokyvyn huononemisen kanssa”.

Eli THC:n löytyminen auton kuljettajan elimistöstä ei korreloi ajokyvyn heikkenemisen kanssa samalla tavalla kuin alkoholipitoisuus.

Laillistamisen edetessä liikennevalvonnassa havaitaan enemmän kannabista käyttäneitä kuljettajia, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että he olisivat käyttäneet kannabista juuri ennen liikkeelle lähtöä.

Tämä tutkimustulos ei suinkaan tarkoita sitä, että olisi turvallista istua auton rattiin heti bleesauksen jälkeen. On myös paljon tutkimusaineistoa siitä, että kannabiksen käyttö heikentää akuutisti auton ajamisessa tarvittavia keskeisiä taitoja.

Liikennevalvonnassa tarvitaan parempia laitteita tämän ajokyvyn heikkenemisen testaamiseen. Tällä hetkellä on kehitteillä erilaisia hengitysilman testaamiseen perustuvia alkometrin tapaisia kannametrejä.

Lähde: High Times 3.2.2015Huffington Post 2.2.2015hemp.org 8.2.2015Washington Post 9.2.2015San Francisco Gate 9.2.2015,

Vastaa