2015

Laillistamista pukkaa Yhdysvalloissa

Alaska ja D.C. laillistivat kannabiksen. Vermontista voi tulla ensimmäinen osavaltio, jossa lainsäätäjät laillistavat. Kongressissa käsitellään lakialoitteita, jotka laillistaisivat kannabiksen liittovaltiotasolla. Bill Maherilla on asiaa Obamalle.

Alaska on kolmas kannabiksen laillistanut osavaltio Yhdysvalloissa viime vuonna vaaleissa voittaneen lakialoitteen tullessa voimaan tiistaina 24.2.2015.

Täysi-ikäiset, yli 21-vuotiaat alaskalaiset saavat nyt laillisesti kasvattaa kuusi kasvia, antaa toiselle henkilölle unssin setin eli 28 grammaa budia ja käyttää sitä yksityistiloissa niin paljon kuin jaksaa. Kannabiksen myynti aloitetaan vuonna 2016 kunhan sitä koskevat säädökset saadaan valmiiksi.

Kannabiksen hintataso on korkea 700 000 asukkaan Alaskassa, koska Yhdysvalloissa etäisyys Meksikon rajasta on perinteisesti sanellut sen. Tämä auttaa Alaskan yrittäjiä hintakilpailussa laittomien markkinoiden kanssa verrattuna etelämmässä sijaitseviin Coloradoon ja Washingtoniin. 

Pääkaupunki Washington D.C ei ole varsinaisesti osavaltio mutta joka tapauksessa sen asukkaiden hyväksymä kannabiksen laillistava laki astui voimaan torstaina 26.2.2015.

Laki sallii täysi-ikäisen, yli 21-vuotiaan pääkaupungin asukkaan pitää hallussaan kaksi unssia eli 56 grammaa kannabista ja kasvattaa kuusi kasvia, joista kolme voi olla kukkivia. Myynnin järjestäminen on vielä auki, mikä voi aiheuttaa ongelmia siirtymävaiheessa.

Lakialoitteen läpimenossa on merkittävää se, että samassa kaupungissa olevalla liittovaltion kongressilla on veto-oikeus D.C:n lakeihin. Yksikään taho ei halunnut käyttää tätä oikeutta määräaikaan mennessä. D.C:n kannabiksen lääkekäytön laillistanut lakialoite odotti kymmenen vuotta kongressin hyväksymistä mutta nyt sen tahtotila näyttää muuttuneen.

Kaksi lakialoitetta kongressissa

Kaksi demokraattista kansanedustajaa, Oregonia edustava Earl Blumenauer ja Coloradoa edustava Jared Polis, jättivät perjantaina 20.2.2015 kongressin käsittelyyn kaksi lakialoitetta, jotka läpi mennessään laillistaisivat kannabiksen liittovaltion tasolla.

Blumenauerin lakialoite, H.R. 1014, the Marijuana Tax Revenue Act of 2015, loisi kannabiksen myynnille viihdekäyttöön liittovaltion liikevaihtoveron. Pientä ironiaa on siinä, että vuoden 1937 Marijuana Tax Act merkitsi liittovaltion kieltolakia.

Polisin lakialoite , H.R. 1013, the Regulate Marijuana Like Alcohol Act, siirtäisi kannabiksen huumelainsäädännön valvottujen huumeiden listalta ja huumepoliisin, DEA, valvonnasta Alkoholin, tupakan, tuliaseiden ja räjähteiden viraston, ATF, valvontaan ja “päihdyttävien juomien” kategoriaan.

Jo 213 miljoonaa amerikkalaista asuu sellaisessa osavaltiossa, jossa kannabis on muodossa tai toisessa laillistettu. Ja lisää tulee tiuhaan tahtiin seuraavien kahden vuoden aikana uutisista päätellen

Vermontin lainsäätäjät laillistamassa

Tähän saakka kaikki kannabiksen lääkekäytön ja viihdekäytön laillistaneet lait ovat olleet kansalaisten laatimia ja läpiajamia lakialoitteita. Vermontista voi tulla ensimmäinen osavaltio, jonka lainlaatijat laillistavat kannabiksen.

Tiistaina 17.2.2015 käsittelyyn tullut lakialoite sallisi jokaisen täysi-ikäisen osavaltion asukkaan pitää hallussaan unssin verran kannabista, kasvattaa yhdeksän kasvia, joista kaksi kypsää sekä pitää hallussaan kasvien tuottama kannabis. Kasvatustilojen pitää täyttää tietyt turvallisuusvaatimukset.

Turistien sallitaan ostaa luvan saaneista kaupoista ja pitää hallussaan unssin neljäsosan verran eli seitsemän grammaa kannabista.

Osavaltio verottaa 40 dollaria unssilta kukkaa, 15 dollaria unssilta muista kannabistuotteista ja 25 dollaria jokaisesta myydystä kannabispistokkaasta.

Kannabiksen julkinen käyttö kielletään ja lain valvontaa varten perustetaan marihuanan valvontalautakunta. Kannabis voi olla Vermontissa kaupoissa jo vuonna 2016, jolloin on luvassa joukko kansanäänestyksiä laillistamisesta mm. Kaliforniassa.

Lähde: Drug Policy Alliance 25.2.2015The Economist 24.2.2015, Huffington Post 17.2.2015, Hemp news 20.2.2015

 

Bill Maher kertaa Yhdysvaltain kaksinaismoraalin kannabisongelman suhteen ja kehottaa presidentti Obamaa laillistamaan kannabis ja armahtamaan kaikki väkivallattomista huumetuomioista vangitut.

Vastaa