alt
2015

Kannabis systembolagetiin

Ruotsin keskustapuolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Hanna Wagenius haluaa kannabiksen systembolagetin eli Ruotsin ALKO:n myytäväksi. Johan Carlsson puolestaan perää Ruotsin hallituksen moraalia WHO:n kannabiskokouksen järjestämisessä.

altHanna Wagenius tuli julkisuuteen lausunnollaan, jonka mukaan ihmisten vangitseminen kannabiksen takia on väärin. Hänen mielestään sen myymiseksi pitäisi perustaa systembolagetin kaltainen valtion monopoliyritys.

“Ihmisiä ei pidä vangita ja kriminalisoida tämän takia. On paljon tärkeämpää antaa hoitoa sitä väärinkäyttäville ihmisille”, Wagenius kertoo haastattelussaan.

Wagenius näkee esimerkin Yhdysvalloissa, missä yhä useampi osavaltio  laillistaa kannabista tällä hetkellä. Kannabiksen ympärillä on paljon järjestäytynyttä rikollisuutta ja hänen mielestään laillistaminen lopettaisi tämän.

Lisäksi laillistaminen vähentäisi kannabiksen käyttöä alaikäisten keskuudessa.

“Tällä hetkellä alaikäisten on todella helppoa hankkia kannabista. Me haluamme valvottua myyntiä, jonkinlaisen systembolagetin, missä kannabiksen myymisen ikärajoja valvotaan”, hän selittää.

Tutkimusten mukaan kannabis on haitallista aivoille mutta nämä eivät ole lainkaan niin huolestuttavia kuin joidenkin muiden aineiden aiheuttamat haitat hänen mielestään.

“En ymmärrä ihmisten huolta. Kannabis ei ole lainkaan haitaton. Mutta me näemme, kuinka nuoret käyttävät paljon vaarallisempia synteettisiä huumeita kuten Spicea, jotka voivat olla hengenvaarallisia. Niistä me haluamme eroon”, Wagenius täsmentää.

Ruotsin keskustapuolueen johtaja Annie Lööf kieltää kannabiksen laillistamisen. Lukijaäänestyksessä Ruotsin keskustan nuorisojärjestön kanta voitti puolueen puheenjohtajan kannan 3688 – 444.

Yksipuolinen tutkimus on moraalitonta

Kannabisdebatoija Johan Carlsson kyseenalaistaa kolumnissaan Ruotsin hallituksen tavan hakea oikeaa ratkaisua kannabiksen käsittelyssä WHO:n kokouksessa Tukholmassa jos siinä käsitellään vain kielteisiä puolia. Kaikilla asioilla on kielteisiä ja myönteisiä puolia.

“Yksikään ruotsalainen ei ole viime aikoina voinut välttyä huomaamasta sitä, että kannabiksesta käydään kiivasta keskustelua kansainvälisellä tasolla. Vuosikymmeniä ovat useat maat harrastaneet repressiivistä huumepolitiikkaa, joka on aiheuttanut tuhansia kuolonuhreja ja tuhlannut satoja miljardeja kruunuja toimintaan, jota kansan kielellä kutsutaan “huumesodaksi”. Nämä rahat olisi voitu sijoittaa ihmisten tiedottamiseen huumeista ja niiden ihmisten hoitoon, jotka ovat ajautuneet huumeiden ongelmakäyttäjiksi.”

“Ruotsin valmisteluja ensi vuoden huhtikuussa pidettävään YK:n erikoisyleiskokoukseen, UNGASS2016, leimaa hallituksen taistelu kynsin ja hampain vanhan sortopolitiikan jatkamiseksi. Hallitus haluaa edelleen jahdata ja rangaista huumeita käyttäviä, tässä tapauksessa kannabista, sen sijaan että rahat laitettaisiin tiedottamiseen ja ongelmaisten hoitamiseen.”

“Hallitus kertoo konferenssin tarkoituksen olevan mm. se, että “Hallitus haluaa vahvistaa kannabiksen haittavaikutusten tietopohjaa ja jatkaa rajoittavaa politiikkaa kannabiksen suhteen”. Ruotsin hallitus isännöi konferenssia, jossa tavoitellaan “tiedon lisäämistä kannabiksesta”.”

“Miten ihmeessä voimme saada parasta mahdollista tietoa hallituksille päätöksentekoa varten, jos tutkimme vain yhtä näkökulmaa yhdestä huumeesta?”

“Ruotsin hallituksen tulisi sijoittaa rahaa kansalaisiinsa sen sijaan, että sijoittaa sitä moraalipisteiden metsästämiseen. Oikeaa moraalia on ongelmaisten auttaminen, ei heidän rankaiseminen.”

Tukholmassa järjestetään Avkriminalisera Cannabis -tapahtuma lauantaina 18.7.

Lähde: Nyheter24 15.4.2015, Nyheter24 22.4.2015 

alt

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa