Videot

Spice ja yhteiskunnallinen eriarvoisuus

Vice.com dokumentti kertoo Spice huumeiden käytöstä asunnottomien keskuudessa Manchesterissä. Britannian hallitus pohtii ns. laillisten huumeiden kriminalisointia lööppien hehkuttaessa Spicen, ”synteettisen marihuanan” eli synteettisten kannabinoidireseptoriagonistien käyttöä opiskelijapiireissä.

Kannabiksen ja Spicen markkinat ovat suurelta osin erilaiset. Tuoreet tutkimukset osoittavat Spice-tuotteiden olevan suosittuja sellaisissa ympäristöissä, joissa on vaarana joutua huumetestatuksi. Spice kuuluu myös sekakäyttäjien valikoimiin.

Spice on suosittua Manchesterin asunnottomien keskuudessa, koska se on laillista, halvempaa kuin kannabis, sitä myydään lähikaupoissa ja head shopeissa ympäri kaupungin – ja sen vaikutus turruttaa ympäröivältä ankeudelta. Valtioiden leikkauspolitiikka toteuttaa klassisten rottakokeiden kuvion: yhteiskunnasta syrjäytetty kehittää riippuvuuden saatavilla oleviin päihteisiin.

Spicen runsaan käytön aiheuttama riippuvuus asunnottomien keskuudessa on verrattavissa kovimpien huumeiden aiheuttamaan riippuvuuteen. Kriminalisoiminen siirtäisi kaupan toisiin käsiin mutta se ei muuta riippuvuutta synnyttäviä olosuhteita.

Tusky on aiemmin uutisoinut Spice-huumeiden leviämisestä Yhdysvalloissa, kuinka ilmiö on kannabiksen kieltolain kukkanen sen kieltäessä kannabistutkimuksen ja kuinka lääketeollisuus kehitti nämä aineet.

Spice ja muut muuntohuumeet ovat todiste siitä, etteivät huumemarkkinat ole missään valvonnassa ja huumevalvonta aiheuttaa enemmän ongelmia kuin aineet itse. Niiden käyttö aiheuttaa 30 kertaa enemmän hoidon tarvetta kuin vanha, perinteinen kannabis vaikka se olisi sitä ”skunkkia”.