alt
2015

Kannabiksen käyttö ja ihmisoikeudet

Britanniassa kannabiksen laillistamisesta keskustellaan korkealla tasolla: arvovaltainen ryhmä esittää, että sen käytöstä rankaiseminen on ihmisoikeusperiaatteiden vastaista. Poliisi on depenalisoinut käytön ja kotikasvatuksen. Parlamentti saa käsiteltäväkseen kansalaisaloitteen kannabiksen laillistamiseksi.

alt
Paronitar Molly Meacher
Britannian huumepolitiikan uudistamista ajava parlamenttiryhmä, All-Party Parliamentary Group for Drug Policy Reform, APPG, sanoo uusimmassa raportissaan, että Euroopan ihmisoikeussopimuksen kahdeksatta artiklaa voidaan soveltaa syytteeseen asetettujen huumeiden käyttäjien aseman arvioinnissa. Ryhmään kuuluu kansanedustajia kaikista parlamenttipuolueista.

8. artikla kuuluu: Jokaisella on oikeus nauttia yksityis- ja perhe-elämäänsä, kotiinsa ja kirjeenvaihtoonsa kohdistuvaa kunnioitusta. 

Kiellettyjen aineiden valvonnan tulee APPG:n raportin mukaan heijastaa ihmisoikeussopimuksien asemaa lainsäädännön yläpuolella. Silloin kun huumausaineen käyttö ei aiheuta haittaa toiselle osapuolelle, ei sen kuuluisi olla rikos.

Kolmekymmentäsivuisen raportin mukaan YK:n huumesopimukset, jotka ohjaavat jäsenvaltioiden huumepolitiikkaa, ovat epäonnistuneet vähentämään huumeriippuvuutta kansainvälisesti.

Sopimukset tulee muuttaa tai jäsenvaltiot lopettavat lisääntyvissä määrin niiden noudattamisen. Raportissa vaaditaan “kokeilevaa otetta” pois kieltolaista ja rankaisemisesta “tasapainoisemman huumepolitiikan saavuttamiseksi”. Vangitsemisen tulisi olla “viimeinen keino” erityisesti matalan tason huumerikollisuudelle.

Raportissa kehotetaan kokeilemaan erilaisia kannabiksen valvottujen markkinoiden malleja YK:n jäsenvaltioiden keskuudessa mukaan lukien Britannia.

Ryhmä on epävirallinen mutta siihen kuuluu vaikutusvaltaisia henkilöitä kuten entinen poliisikomentaja Sir Ian Blair, entinen oikeusministeri lordi Falconer, entinen Labour-puolueen johtaja lordi Kinnock, entinen Tory-puolueen valtiovarainministeri lordi Lawson sekä entinen M15 tiedusteluosaston johtaja paronitar Manningham-Buller.

APPG:n jäsen paronitar Molly Meacher esitti 17.6. Britannian parlamentin ylähuoneelle kannabiksen lääkekäytön laillistamista. Aloite perustuu ryhmän julkaisemaan raporttiin ”Regulating Cannabis for Medical Use in the UK” kannabiksen lääkekäytöstä Britanniassa.

Konservatiivihallituksen edustaja ehätti jo kertomaan, ettei “hallituksella ole minkäänlaisia aikeita dekriminalisoida tai laillistaa huumeita”.

Dekriminalisointi takaoven kautta

Kesäkuun lopussa Durhamin poliisipiirin poliisikomentaja Ron Hogg ilmoitti, ettei poliisi pidä parin kannabiskasvin kasvattamista enää tärkeysjärjestyksessä korkealla.

Myös Derbyshiren, Dorsetin ja Surreyn poliisipiirien komentajat ilmoittivat, että kannabiksen käytöstä tai pienimuotoisesta kasvatuksesta tavatut saavat vain varoituksen. Samoin kotikasvatuksesta tulleet ilmiannot vain “merkitään tiedoksi”.

alt
Sara Thornton
Heinäkuun lopussa yksi Britannian ylimmistä poliisijohtajista, kansallisen poliisikomentajien neuvoston puheenjohtaja Sara Thornton, ilmoitti poliisin lopettaneen kannabiksen kotikasvattajien jahtaamisen koko maassa.

“Jos joku pidätetään tällaisesta, tullaan heitä käsittelemään asteikon lievimmällä rangaistuksella. Olemme kiinnostuneita järjestäytyneestä rikollisuudesta, heistä, jotka kasvattavat teollisessa mittakaavassa”, Sara Thornton tiivisti poliisin uuden politiikan.

Nämä lausunnot vahvistavat yleiset arvelut siitä, että kannabis on Britanniassa ikäänkuin “dekriminalisoitu takaoven kautta”.

Kansalaisaloite kannabiksen laillistamiseksi

Kansalaisaloite kannabiksen laillistamiseksi on menossa Britannian parlamentin käsittelyyn. Kansalaisaloitteen ottamiseksi käsittelyyn vaaditaan 100 000 allekirjoitusta mutta aloite on saanut taakseen jo yli 200 000.

Kansalaisaloite kannabiksen laillistamiseksi:

Laillistakaa kannabiksen tuotanto, myynti ja käyttö

Kannabiksen laillistaminen voi tuottaa jopa 900 miljoonaa puntaa verotuloja vuodessa, säästää 400 miljoonaa puntaa kriminaalivalvonnan menoja ja luoda yli 10 000 uutta työpaikkaa.

Kannabista on turvallisempaa käyttää kuin alkoholia, ja sillä on useita erilaisia käyttötarkoituksia. Ihmiskunnan on arvioitu käyttäneen sitä yli 4000 vuotta, ja Britanniassa se kriminalisoitiin vuonna 1925.

Lähde: APPG: Interpreting the UN drug conventions, Telegraph 19.8.2015, ITV 19.8.2015, Daily Mail 28.7.2015, Independent 19.8.2015

CLEAR-kannabisjärjestön puheenjohtaja Peter Reynoldsin TV-haastattelu 9.8.2015.

Vastaa