2015 Uutiset

Uruguayssa kannabiksen laillistamiskokeilu etenee

Uruguayn kannabiksen laillistamiskokeilu etenee ensi vuonna apteekkimyyntiin. Politiikka voi jopa vähentää kannabiksen viihdekäyttöä samalla kun lääkekäyttö ja hampun teollinen hyötykäyttö hyötyvät laillistamisesta.

Uruguay valitsi lokakuussa kaksi kannabiksen tuottajaa, Symbiosys SA ja Iccorp, kasvattamaan Reutersin uutisen mukaan aluksi molemmat kaksi tonnia kannabista vuodessa. Kaikkiaan yksitoista yritystä on hakenut toimilupia kannabiksen kasvattamiseksi Uruguayssa, mm. kanadalainen lääkekannabiksen tuottaja Tilray.

Uruguaylaisten ja argentiinalaisten rahoittajien perustama Symbiosys aikoo sijoittaa kaksi miljoonaa dollaria kannabiksen kasvatukseen.

“Tämä on historiallinen muutos maassa, joka on joissakin suhteissa konservatiivinen. Uruguay on ottanut haasteen kokeilla erilaista politiikkaa järjestäytyneen huumerikollisuuden torjunnassa”, Symbiosys yrityksen edustaja Gaston Rodriguez kertoo.

Kannabiksen tulisi olla apteekeissa vuoden 2016 alkupuoliskolla hintaan 1,40 US$ grammalta. Kannabista ei saa tuotteistaa eikä mainostaa, ja sen myynnistä peritään 10% – 13% vero. Yli 18 vuotiaat Uruguayn kansalaiset saavat ostaa enintään 40 grammaa kuukaudessa tai kasvattaa kuusi kasvia.

Tuotantoa aiotaan myöhemmin nostaa ja sallia uusien tuottajien tulo markkinoille. Uruguayssa arvioidaan olevan 160 000 kannabiksen kuluttajaa, jolloin tuotannon pitäisi olla 6 – 10 tonnia kuukaudessa.

Osa tästä määrästä tulee jatkossa myös klubeista. Uruguayn huumeviraston pääsihteeri Milton Romani kertoo kahden klubin saaneen toimintaluvat ja viidentoista luvat ovat käsittelyssä. Kannabiksen kasvattajia on rekisteröity jo 3100.

Presidentti Jose Mujica esitteli aikoinaan Uruguayn kannabiksen laillistamista “kokeiluna”. Romani kertoo tämän hengen jatkuvan kannabiksen myynnin toteuttamisessa ja selittää järjestelmän olevan ainutlaatuinen maailmassa mutta myös “varma”. Turistit eivät saa edelleenkään ostaa kannabista laillisesti.

“Jos Uruguay pystyy poistamaan voiton tavoittelun ja ehkäisemään nykyaikaisten myyntitekniikoiden glorifikaation kannabiksen myynnistä, voi tällä olla myönteinen vaikutus siinä, ettei käyttö enää kasva ja se voisi jopa vähetä”, Connecticutin yliopiston huumetutkija Thomas Babor aprikoi.

Kannabiksen lääkekäyttö ja hampun viljely teolliseen hyötykäyttöön ovat myös hyötyneet laillistamisesta ja niistä odotetaan uusia kasvualoja.

Lähde: Bloomberg 2.10.2015, Reuters 2.10.2015, Teletica 30.10.2015

Vastaa