alt
2016 Uutiset

Hollannissa keskustellaan kasvatuksen laillistamisesta

Hollannin ristiriitainen kannabispolitiikka saattaa ratketa parlamentin käsitellessä kasvatuksen sallivaa lakialoitetta.

alt
Yksi hollantilainen laiton viljelmä
Hollannin liberaalin D66 puolueen kansanedustaja Vera Bergkamp laati lakialoitteen, joka laillistaisi kannabiksen kasvatuksen valtion valvomana. Aloitteella on useiden puolueiden kannatus ja enemmistö kansanedustajista aikoo äänestää sen puolesta. Äänestys pitäisi järjestää ennen ensi kevään parlamenttivaaleja.

“Ihmiset voivat ostaa kannabista mutta sitä ei saa kasvattaa eikä kuljettaa. Tämä on väärin. Sen valvonta edistää terveyttä ja ehkäisee rikollisuutta. Kansalaisten ja paikallishallintojen enemmistö kannattaa aloitetta,” Bergkamp selitti aloitettaan.

Vastikään julkaistu Radboudin yliopiston tutkimus tukee kansanedustajan perusteluja: laillistaminen edistäisi kansanterveyttä ja ihmisoikeuksien toteutumista Hollannissa.

Tutkimuksen mukaan laiton kannabiksen kasvatus levittää rikollisväkivaltaa, tulipaloja, ympäristön saastumista, melua ja legionella bakteeritartuntoja.

Uusi laki asettaa myös laadunvalvonnalle kriteerit.

“Ihmiset eivät oikeasti tiedä, mitä he polttavat,” Bergkamp jatkaa.

Hollannin oikeusministerin Ard van der Steurin mukaan tutkimuksen tulokset eivät ole mikään syy muuttaa lakia eikä rikollisuuden vähenemiselle laillistamisen myötä löydy mitään todisteita. Hän kuuluu konservatiiviseen Volkspartij voor Vrijheid en Democratie puolueeseen, VVD, jolla on enemmistö parlamentissa. Oikeusministerin lausunto kuulostaa satiirilta maassa, missä lailliset kannabiskahvilat saavat kannabiksensa laittomilta viljelmiltä.

Lakialoitteen mukaan kannabiskahvilat saisivat ostaa kannabiksensa valtion lisenssin saaneilta kasvattajilta, joiden pitää tuottaa kannabis suljetussa järjestelmässä. Näille asetetaan laatuvaatimukset, joiden toteuttamista virkamiehet valvovat.

Utrechtin, Eindhovenin ja Heerlenin kaupunkien vetämä kannabiksen kasvatusaloite on saanut taakseen yli 50 paikallishallintoa. Näiden edustajan, D66 puolueen “alderman” Victor Everhardtin mukaan kannabiksen kasvatuksen laillistaminen antaa paikallishallinnolle mahdollisuuden “nähdä näkymätön”.

“Haluamme vain tietää, kuinka laillistaminen toimii ja kuinka se voi parantaa nykyistä tilannetta. Kannabis ei ole haitaton päihde. Jatkamme sen käytön ehkäisyä. Mutta todellisuudessa ihmiset käyttävät sitä. Eli ongelma on se, kuinka paikallishallinnon tasolla voidaan toteuttaa kannabispolitiikkaa. Kaikki järki kertoo, että haluamme valvoa kaikkea mitä tapahtuu.”

Lähde: Dutchnews 23.9.2016, NLTimes 30.5.2016

 

Vera Bergkampin laillistamisaloite uutisissa:

http://www.youtube.com/watch?v=1yZLG6crDG4 

 

alt

 

Vastaa