alt
2016 Uutiset

Presidentinvaaleista tuli vihervyöry

8.11.2016 jää historiaan kannabiksen vapautuksen käännekohtana useiden osavaltioiden äänestettyä kannabiksen laillistamiseksi kokonaan tai lääkekäyttöön. Kannabis on nyt laillista jossakin muodossa yli puolessa USA:n osavaltioista, mikä asettaa liittovaltion kieltolain kyseenalaiseksi.

altVuonna 2012 Colorado ja Washington laillistivat ensimmäisinä osavaltioina kannabiksen kaupan. Vuonna 2014 Alaska, Oregon sekä Washington DC jatkoivat laillistamisaaltoa.

Jos joku kuvitteli tämän olevan ohimenevä villitys, niin vuoden 2016 presidentinvaalien yhteydessä järjestetyt äänestykset lakialoitteista vahvistavat laillistamisaallon olevan pysyvä trendi: Kalifornia, Nevada, Massachusetts ja Maine laillistivat kannabiksen. 21% amerikkalaisista asuu nyt kannabiksen viihdekäytön laillistaneissa osavaltioissa.

Florida, Pohjois-Dakota ja Arkansas laillistivat kannabiksen lääkekäytön sekä Montana liberalisoi vuonna 2004 hyväksytyn lääkekäytön toteuttamisen. Kaikkiaan 28 osavaltiota eli yli puolet osavaltioista on laillistanut kannabiksen jossakin muodossa, ja näissä osavaltioissa asuu liki 200 miljoonaa ihmistä eli yli puolet Yhdysvaltain kansalaisista. Tämä huipentaa huumepoliittisen kehityksen vuonna 2016, mikä on ollut huikea vuosikymmenien kieltolain jälkeen.

Kalifornian laillistamispäätös on näistä merkittävin. Kalifornia on maailman viidenneksi suurin talous, se ylitti juuri Britannian talouden. Kalifornia on suunnannäyttäjä muille osavaltioille ja muulle maailmalle. Tämä voitto saavutettiin 20 vuotta sen jälkeen, kun osavaltio laillisti kannabiksen lääkekäytön vuonna 1996 aloittaen lääkekäytön voittokulun kautta Yhdysvaltojen ja ympäri maailman, myös Suomessa. 

Proposition 64 niminen lakialoite voitti selkeästi luvuin 56% – 44%. Laki sallii yli 21 vuotiaiden käyttää, pitää hallussaan ja kuljettaa unssin eli 28 grammaa kannabista sekä kasvattaa kuusi kasvia.

Kalifornian laillistamisaloitetta pidetään myös uutena mittana kannabiskaupan valvonnalle. Sillä pyritään korjaamaan kieltolain aiheuttamat haitat eri kansalaisryhmille ja ympäristölle, ottamaan huomioon nuoriso, kehittämään kattava lupajärjestelmä sekä jakamaan resursseja julkiselle terveydenhoidolle. Julkisella paikalla polttamisesta voi saada 100 dollarin sakot, ja autolla ajaminen kannabiksen vaikutuksen alaisena on säädetty rangaistavaksi.

Kannabismarkkinoiden arvon arviodaan olevan 2,7 miljardia dollaria. Kannabiksen viihdekäytön markkinoiden arvioidaan ylittävän Coloradon, Washingtonin, Oregonin ja Alaskan yhteenlasketut markkinat. Kannabiksen myynnin viihde- ja lääkekäyttöön arvioidaan tuottavan vuonna 2020 7 miljardia dollaria. Kannabiksen myynnistä peritään 15% vero, jonka on arvioitu tuottavan miljardi dollaria vuodessa osavaltiolle.

Kannabiksen käyttö ja kasvatus tulivat välittömästi 9.11. laillisiksi. Osavaltiolla on vuoden 2017 loppuun saakka aikaa aloittaa lupien myöntäminen vähittäismyymälöille, joiden pitäisi aueta 1.1.2018.

Nevadassa yli 21 vuotiaat saavat pitää hallussaan unssin verran kannabista, ja yli 25 mailin eli 40 kilometrin päässä lähimmästä kannabiskaupasta asuvat saavat kasvattaa enintään kuusi kasvia.

Maine ja Massachusetts ovat ensimmäiset itärannikon osavaltiot, jotka laillistivat kannabiksen kaupan myös viihdekäyttöön. Mainessa lakialoite voitti täpärästi 50,2% – 49,8%. Sen mukaan yli 21 vuotiaat saavat pitää hallussaan 2,5 unssia kannabista ja kasvattaa kuusi kukkivaa kasvia, 12 kasvia kasvuvaiheessa ja rajoittamattoman määrän taimia. Mainen maa- ja metsätalousvirasto alkaa myöntämään lupia kaupallisille kasvattajille ja jälleenmyyjille ensi vuonna. Lakialoite sallii jonkinlaisen kannabisklubijärjestelmän, joissa sallitaan asiakkaiden käyttää kannabista sosiaalisesti. Vähittäismyynnille asetetaan 10% vero. Lain pitäisi astua voimaan vielä tämän vuoden puolella.

Massachusettsissa laillistamisaloite voitti selkeästi 54% – 46%, vaikka laillistamisen vastustajat saivat runsaasti rahoitusta jopa Bostonin roomalaiskatoliselta hiippakunnalta, joka lahjoitti viimeisen päivän kampanjointiin yli 800 000 dollaria! Kannabiksen laillistaminen aiotaan toteuttaa samalla tavalla kuin osavaltion alkoholivalvonta. Laki astuu voimaan 15.12.2016.

Lääkekäyttö laillista yli puolessa osavaltioista

Kannabiksen lääkekäytön laillistaneet aloitteet voittivat Floridassa, Pohjois-Dakotassa ja Arkansasissa. Floridassa aloite sai taakseen 71% enemmistön. Florida on ensimmäinen republikaaninen etelävaltio, joka laillistaa kannabiksen lääkekäytön. Pohjois-Dakotassa aloite sai taakseen 64% kannatuksen, mikä on merkittävä äänestystulos hyvin republikaanisessa osavaltiossa. Arkansasissa 53% asukkaista kannatti kannabiksen lääkekäyttöä, vaikka kampanjointi epäonnistui vaaliteknisten kömmähdysten takia.

alt
Kannabiksen asema USA:ssa: Vaaleanvihreä: lääkekäyttö laillista; tummanvihreä: viihde- ja lääkekäyttö laillista; punainen ympyrä = laillistettu 2016 vaaleissa
Floridan lääkealoite on hyvin salliva. Lääkäreiden sallitaan suosittelevan kannabista laissa lueteltujen sairauksien lisäksi “myös muihin vastaaviin sairauksiin, joihin lääkärin harkinnan mukaan kannabiksesta on enemmän lääkinnällistä hyötyä kuin sen käytöstä aiheutuvaa haittaa”.

Montanassa kannabiksen lääkekäytön laajentamista koskeva aloite voitti 58% – 42%. Lakialoitteessa oli kyse siitä, että vuonna 2004 voittanutta lakialoitetta sovellettiin liian ankarasti ja kansalaiset halusivat palauttaa potilaiden ja kasvattajien oikeudet sellaisiksi kuin ne oli alunperin tarkoitettu.

Uusi laki sallii kasvattajien kasvattaa useammalle kuin kolmelle potilaalle ja sallii kasvattajien palkata lisätyövoimaa. Uusi laki vapauttaa lääkärit ylimääräisestä valvonnasta kannabisreseptien kirjoittamisessa. Se peruuttaa kriminaalivirkamiesten oikeudet suorittaa yllätysratsioita kasvatustiloihin ja valtuuttaa osavaltion suorittamaan tarkastuksen kerran vuodessa.

Denverissä äänestettiin politiikan lieventämisestä

Coloradon laillistamismallin mukaan ihmiset saavat käyttää kannabista laillisesti vain oman kotinsa yksityisyydessä tai tähän verrattavissa tiloissa. Coloradon pääkaupungissa Denverissä äänestettiin paikallisesta aloitteesta, joka laajentaisi laillisen kannabiksen käytön rajoja julkisempaan suuntaan. Aloitteen tarkoitus on aloittaa neljän vuoden mittainen kokeilu, jossa ihmisten normaalit kohtaamispaikat kuten baarit, kahvilat ja vaikka jooga-studiot voisivat hakea lupaa sallia aikuisten käyttää tiloissa omia kannabistuotteitaan. Tilat voivat olla sisätiloja höyrystämiseen ja syötävien tuotteiden nauttimiseen tai ulkotiloja, joissa saisi polttaa. Lupaa varten toimijan pitää saada naapuruston edustajan suostumus. 

Aloitteen laatijoiden mukaan tavoitteena on tarjolla ihmisille mahdollisuus käyttää kannabista muuallakin kuin omassa kodissa. Aloitteella on tarkoituksena myös ohjata puistoissa tai kaduilla tapahtuvaa käyttöä valvotumpiin tiloihin pois lasten silmistä. Myös vuokralla-asuvat tai asuntoloissa asuvat, kuten monet sotaveteraanit, voivat kohdata erilaisia vuokranantajan asettamia rajoituksia, mikä asettaa heidät eriarvoiseen asemaan.

Mitä tämä merkitsee ?

Nämä vaalit olivat ratkaiseva käännekohta kannabiksen laillistamisessa.

“Kalifornian johdolla kannabiksen kieltolain loppu kansallisesti ja jopa kansainvälisesti häämöttää näköpiirissä”, Yhdysvaltojen suurimman huumepoliittisen ajatushautomon Drug Policy Alliance, DPA, toiminnanjohtaja Ethan Nadelmann summasi vaalituloksen.

Kitka osavaltioiden laillistamisen ja liittovaltion kieltolain välillä aiheuttaa ongelmia. Liittovaltio ottaa vastaan veroja kannabisyrityksiltä. Mutta kieltolain takia kannabisyrityksillä on vaikeuksia pankkikorttimaksuissa sekä pankkitilien aukaisemisessa. Nämä ongelmat kertautuvat kannabiksen kasvatuksen ympärille rakentuneessa liiketoiminnassa.

Nadelmannin mukaan Yhdysvaltojen huumevalvontajärjestelmä on muuttumassa haittoja aiheuttavasta ihmisten pidättämisestä kohti kansanterveydellistä ajattelua. Monet uskovat Kalifornian laillistamisen olevan käännekohta kannabiksen kieltolain lopettamiseksi liittovaltion tasolla.

Ensi vuonna aloittava uusi presidentti Donald Trump ei ole ottanut suoraan kantaa asiaan. Hän kannattaa osavaltioiden oikeutta laillistaa kannabiksen lääkekäyttö mutta hän ei ole ottanut kantaa liittovaltion kieltolakiin. Trumpin valinnat huumetsaariksi ja oikeusministeriksi ovat ratkaisevia merkkejä siitä, millaista politiikkaa hän alkaa noudattaa.

Rudy Giuliani tai Chris Christie oikeusministerinä kuulostaa pahaenteiseltä. Vihamielinen valkoinen talo voi halutessaan tuhota paljon”, Nadelmann maalailee uhkakuvia.

Uuden presidentin vaikutus alkaa näkymään vasta vuoden, parin päästä. Yhdysvalloissa on nyt syntynyt koko länsirannikon kattava laillinen vyöhyke Kaliforniasta Alaskaan. Kanada on ilmoittanut laillistavansa kannabiksen kaupan vuonna 2017. Meksikossa keskustelu laillistamisesta on vain kiihtynyt korkeimman oikeuden viime vuonna antaman päätöksen jälkeen. Päätös totesi kieltolain olevan ihmisoikeuksien vastainen, mutta päätös koski toistaiseksi vain valituksen tehneitä henkilöitä. Pohjois-Amerikkaan on syntymässä kannabisblokki vuoden 2019 YK:n huumepolitiikan tarkistuskokoukseen, jolloin Trumpin edustajan pitäisi puolustaa Yhdysvaltojen liittovaltion kannabispolitiikkaa kansainvälisellä areenalla.

Työpaikkojen ja verotulojen lisäksi viihdekäytön laillistaminen tarkoittaa, että tavallinen kansalainen voi käyttää valvotusti punkitonta ja myrkytöntä kannabiksen kukintoa. Ennen vaaleja julkaistuissa mielipidemittauksissa kannabiksen laillistamisen kannatus oli jo 60%. Kannabiksen laillistaneissa osavaltioissa sen puolesta äänesti yli 4 miljoonaa ihmistä enemmän kuin Trumpia. Kansa on ilmaissut mielipiteensä ja poliitikkojen olisi vuoro ottaa johto käsiinsä tässä asiassa.

Tuore tutkimus osoittaa, että kannabiksen lääkekäytön laillistaminen on säästänyt satoja miljoonia osavaltioiden lääkekorvauskuluja. Jos kaikki 50 osavaltiota laillistaisivat kannabiksen lääkekäytön, nousisivat säästöt jo puoleen miljardiin dollariin vuodessa pelkästään lääkekorvauksiin käytetyistä rahoista. Terveydenhoidon muut säästöt tulevat tämän lisäksi.

Inhimilliset hyödyt ovat vielä suurempia. Laajalti uutisoitu tutkimus osoittaa, että varttuneiden ikäluokkien kannattaa aloittaa kannabiksen käyttö saadakseen nauttia terveistä eläkevuosista. Keski-ikäiset ja vanhemmat ikäluokat ovatkin eniten kasvava käyttäjäryhmä.
 

 

Lähde: Leafly 9.11.2016NORML 9.11.2016DPA 9.11.2016Washington Post 8.11.2016Vox 8.11.2016Independent 9.11.2016, Business Insider 9.11.2016, Washington Post 10.11.2016, The Cannabist 11.11.2016

 

 

Yes on 64: turvallisuus

http://www.youtube.com/watch?v=UQGGfMc8FXE

 

Yes on 64: rotunäkökulma

http://www.youtube.com/watch?v=W1RmSu3AJ1c

 

Sean Parker ja George Soros laillistamisen maksumiehinä Kaliforniassa

http://www.youtube.com/watch?v=j09u6kzmCes

 

alt