alt
2017 Uutiset

Kannabiksen lääkekäyttö etenee

Kannabiksen lääkekäytön salliminen etenee pitkin harppauksin Saksan ja Euroopan lääkeviraston uusien päätösten myötä.

alt
Bedrocania vielä valmistusvaiheessa
Tusky uutisoi aiemmin, kuinka WHO:n asiantuntijakomitea arvioi kriittisesti kannabiksen huumeluokituksen. Samalla ulkoiset paineet sen muuttamiseksi kasvavat, kun Saksa uudisti lääkekannabispolitiikkansa ja Euroopan lääkevirasto päätti, että Bedrocan täyttää  hyvien valmistustapojen ehdot.

Kannabista on Saksassa voinut tähän saakka käyttää poikkeusluvalla, kuten Suomessa tällä hetkellä. Maaliskuussa tämä muuttuu, kun uuden lain myötä kannabiksesta tulee normaali reseptilääke, josta saa normaalit lääkekorvaukset.

Toistaiseksi kannabista tuodaan lääkkeeksi Hollannista ja Kanadasta, mutta valtio aikoo ottaa kannabiksen kasvatuksen hoitaakseen, jota varten sen täytyy perustaa uusi virasto. Lakialoite sai parlamentissa kaikkien poliittisten puolueiden hyväksynnän.

Saksan liittovaltion parlamentin alahuone hyväksyi 19.1. lain, joka laillistaa kannabiksen lääkekäytön. Päätös oli harvinaisen yksimielinen. Kannabiksen lääkekäyttö on tähän saakka ollut erityisluvan takana kuten Suomessa tällä hetkellä. Uuden lain mukaan siitä tuli normaali reseptilääke, jota jokainen lääkäri voi määrätä ja siitä saa normaalit lääkekorvaukset.

Laki ei rajoita kannabiksen lääkekäyttöä tiettyihin sairauksiin, mutta sitä saisi määrätä vain vakavasti sairaille potilaille. Sallittuja kannabislääkkeitä ovat kannabiksen kukintona myytävä Bedrocan, kannabissuusuihke Sativex sekä THC:tä sisältävät dronabinol ja nabilone. Potilaat eivät saa kasvattaa itse kannabista lääkkeekseen. Laki astuu voimaan maaliskuussa parlamentin ylähuoneen käsittelyn jälkeen.

Terveysministeriön edustajan mukaan kannabista käytettäisiin viimeisenä hoitovaihtoehtona, jos mikään muu ei enää toimi. Hänen mukaansa koko ajan suoritetaan tieteellisiä tutkimuksia lääkityksen vaikutuksista tällaisissa tapauksissa.

“Tämä on iso saavutus niille potilaille, lääkäreille ja lakimiehille, jotka ovat vuosia yrittäneet parantaa kannabista käyttävien asemaa Saksan kannabislääkeliiton, German Association for Cannabis as Medicine, ACM, puitteissa, jota yhä useammat ihmiset, organisaatiot ja poliitikot ovat kannattaneet”, kertoo ACM:n puheenjohtaja, tohtori Franjo Grotenhermen.

Henkilökohtaisen koskemattomuuden suoja

Kahdeksan potilaan liittovaltion perustuslakituomioistuimelle vuonna 1999 jättämä valitus johti nykyisen lain laatimiseen. Päätös perustui perustuslain säätämään oikeuteen elämään ja henkilökohtaiseen koskemattomuuteen.

“Henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa ei loukkaa pelkästään valtioelinten toiminnan aiheuttama hyökkäys tai kipu. Tämän perusoikeuden toteutumiseen vaikuttaa myös se, jos hallitus toimenpiteillään estää tai vähentää fyysisen vaivan lievitystä ja siten aiheuttaa fyysisen kärsimyksen jatkumisen tarpeettomasti.”

Tämä oikeuden päätös pakotti liittovaltion hallituksen hyväksymään kannabiskukinnon käytön vakavasti sairaiden potilaiden hoidossa. Tällä hetkellä Saksassa erikoisluvalla kannabista käyttäviä potilaita on tuhat.

Poliittinen yksimielisyys

Kannabiksen lääkekäytön helpottamisella on laaja kannatus Saksan parlamentissa. Päätöstä pidettiin parlamentin yksimielisimpänä äänestyksenä kaikkien poliittisten leirien edustajien puoltaessa sitä.

Lisäksi parlamentin käsittelyssä lain toteutusta lievennettiin muutamilla lisäyksillä. Lääkäreiden sallitaan harkita kannabishoidon tarve myös niissä tilanteissa, joissa on muitakin vaihtoehtoja. Potilaiden tilannetta ei pitäisi päästää liian huonoksi ennen kuin kokeillaan kannabisreseptiä. Parantumattomasti sairaiden osalta otetaan käyttöön nopeutettu lupakäytäntö elämän viime vaiheiden kärsimyksiin.

Saksan kristillisdemokraattisen puolueen edustaja, valtiosihteeri Ingrid Fischbach kertoi olleensa hyvin harvoin mukana niin korkeatasoisessa ja perustellussa keskustelussa parlamentissa kuin tätä lakia säädettäessä. Hän painotti jatkoseurannan merkitystä, koska emme vielä tiedä kaikkea kannabiksen vaikutuksista.

Konservatiivisen Baijerin kristillissosiaalisen unionin edustaja Karin Maag huomatti tutkimustiedon “ohuudesta” monen taudin osalta mutta hänkin näki kannabiksen lääkekäytöllä olevan lisää käyttöä tulevaisuudessa.

Sosiaalidemokraattien Burkhard Blienert totesi satojen potilaiden odottavan kannabislääkitystä. Lain hyväksyminen on vienyt jo liian kauan. Kannabiksesta ylipäänsä pitäisi keskustella enemmän faktapohjalta kuin ideologisesti, miten toteuttaisimme dekriminalisaation.

Saksan vasemmistolla oli oma vaihtoehtoinen lakiesitys, joka äänestettiin kuitenkin kumoon. Vasemmiston edustaja Frank Tempel arvosteli lakia sen byrokraattisuudesta. Frank Tempel on kampanjoinut jo vuosia Saksan parlamentissa laillistamisen puolesta.

Bedrocan on nyt virallisesti lääke

Bedrocan sai 23.1.2017 maailman ensimmäisenä kasvimuotoisena lääkekannabisvalmisteena Euroopan lääkeviraston hyväksynnän eli Bedrocan täyttää Euroopan lääkeviraston hyvien valmistustapojen, GMP, vaatimukset. Lääkeviraston sertifikaatti on korkein lääkeaineen valmistajalle myönnettävä todiste tuotantoprosessin laadusta.

“Tämä on merkittävä tunnustus. Olemme aina pyrkineet saavuttamaan korkeimmat lääketuotannolle asetetut vaatimukset. Nyt tämä työmme sai viranomaisten tunnustuksen”, Bedrocan International yhtiön puheenjohtaja Tjalling Erkelens kertoi.

Yhtiön tuotteita käytetään tällä hetkellä Hollannissa, Australiassa, Saksassa, Suomessa, Israelissa, Italiassa, Makedoniassa ja Puolassa. Bedrocanilla on tuotantoa myös Kanadassa ja Tsekissä.

Israelilaisen Syqemedical yhtiö on suunnitellut yhteistyössä Bedrocanin kanssa ensimmäisen sairaalakäyttöön suunnitellun vaporisaattorin, joka toimii yhtä helposti kuin lääkedosetti. Kannabisrouhe on päivittäisannoksina valmiiksi ladattuna lapsiturvalliseen annoskoteloon, joka ladataan vaporisaattoriin. Syqe on todettu potilaskokeissa tehokkaaksi, vakaaksi, turvalliseksi ja helpoksi käyttää. Potilaan ja hoitajan ei tarvitse tietää kannabiksen rouhimisesta eikä annostelusta, vaan laite on yhtä yksinkertainen käyttää kuin muutkin inhalaattorit.

Suusuihke Sativex on hyväksytty lääkekäyttöön jo 29:ssä valtiossa, ja USA:n lääkevalvojan, FDA, lopullista hyväksyntää odotellaan. THC:tä sisältävät pillerit Marinol ja Cesamet ovat hyväksyttyjä lääkkeitä myös monissa maissa mutta eivät kuitenkaan suosittuja, jos niille on vaihtoehtoja. Kannabislääkityksestä on tulossa uusi normaali, ja Saksan esimerkki on tärkeä koko EU:lle.

Lähde: Reuters 19.1.2017, Liittovaltion parlamentin kotisivuilta: 2. keskustelu kannabiksen lääkekäytöstä. Mukana video keskustelusta, Sensi Seeds 24.1.2017, Bedrocan tiedote

 

Luotettava tietolähde kannabiksen lääkekäytön tutkimuksesta: International Association for Cannabinoid Medicines

 

alt