2018 Uutiset

Kannabis muuttuvassa poliittisessa kentässä

Kannabis ei ole muuttunut miksikään mutta sen asema Yhdysvalloissa muuttuu yhä ristiriitaisemmaksi osavaltioiden laillistaessa kiihtyvään tahtiin samalla kun vuonna 2016 yli 587 000 kansalaista pidätettiin sen takia ja oikeusministeri Sessions lämmittelee vanhaa kieltolakijargonia.

46 osavaltiota ja 3 hallintoaluetta on laillistanut kannabiksen jossakin muodossa (ainakin CBD:n käyttö lääkkeenä), ja näissä asuu 95% amerikkalaisista, joista yli 2 miljoonaa on kannabista käyttäviä potilaita.

Kannabiksen laillistamislakialoitteet Yhdysvaltojen kongressissa ovat vuosien mittaan kuivuneet ennen ensimmäistäkään kuulemistilaisuutta. Tähän saattaa tulla muutos vuonna 2018. Republikaanisen puolueen vaikutusvaltainen senaattori Thom Tillis kertoo senaatin “todennnäköisesti” käsittelevän laillistamista tänä vuonna.

“Olen jäsen senaatin lakikomiteassa, ja tämä asia tulee käsittelyyn todennäköisesti tämän kongressin aikana”.

Tämä on tärkeä viesti, koska lakikomitean kuuleminen on yksi isoimmista kynnyksistä, jonka lakialoitteen pitää ylittää ennen kuin siitä päästään äänestämään. Tämänkään toteutuminen ei vielä tarkoita laillistamista liittovaltion tasolla tänä vuonna. Senaatin käsittelyssä on tällä hetkellä kaksi lakialoitetta. Lakikomitean käsittely voi myös olla yleisellä tasolla käytävä keskustelu laillistamisesta eikä lakialoitteen käsittely. Asiat voivat kuitenkin edetä nopeasti kunhan lainsäätäjät päättävät aloittaa käsittelyn.

Laillistaminen on tosiaan muuttunut parissa vuodessa. Vermontista tuli vuoden 2018 alussa ensimmäinen osavaltio, jonka lainsäätäjät laillistivat kannabiksen aikaisempien laillistamisten tapahduttua kansalaisaloitteiden perusteella.

Vermontin osavaltiossa keskustelu laillistamisesta alkoi vuonna 2016. Vermont lopetti kannabiksen kieltolain vuoden 2018 alussa nimitettyään asiaa käsittelevän komitean ja käsiteltyään pari lakialoitetta. Asukkailla saa olla kaksi kukkivaa ja neljä vegettävää kasvia. Kannabiksen myynnistä säädetään myöhemmin.

New Jerseyssä lainsäätäjät suunnittelevat uudenlaista laillistamismallia, jonka mukaan kannabista käsitellään kuin tupakkaa ja rekistereistä poistetaan kaikki kannabikseen liittyvät rikosmerkinnät. Lakialoite sallisi kauppojen myyvän kannabista tupakan rinnalla kaikille yli 19 vuotiaille. Vuoden alussa virkaan astunut kuvernööri Phil Murphy on ilmoittanut allekirjoittavansa lain.

Massachusettsissa laillistettiin kannabis vuonna 2016 kansanäänestyksellä ja asukkaat ovat saaneet siitä saakka kasvattaa kuusi kasvia ja pitää hallussaan unssin kannabista. Osavaltiossa avataan lailliset kannabiskaupat heinäkuussa 2018.

Vuonna 2018 kuudessa osavaltiossa suunnitellaan kannabiksen laillistamista: New Mexicossa, Ohiossa ja Michiganissa harkitaan kannabiksen laillistamista kokonaan. Missourissa, Utahissa ja Oklahomassa suunnitellaan kannabiksen lääkekäytön laillistamista.

Etelä-Carolinassa on myös vireillä lakialoite lääkekäytön laillistamiseksi. Republikaanisen puolueen senaattori Tom Davis aikoo esitellä lain, joka sallii lääkäreiden määrätä lääkekannabista.

Kentuckyssa käsitellään lääkekannabislakia HB 166, jonka laati ministeri Alison Lundergan Grimesin aloitteesta koottu työryhmä. Ministeri Grimes kertoi lehtihaastattelussa vuoden 2018 olevan jo korkea aika kannabiksen lääkekäytön laillistamiselle.

Illinoisin osavaltion Cookin piirikunta hyväksyi ylivoimaisella äänten enemmistöllä kannabiksen laillistamista puoltavan aloitteen. Cookin piirikunta on yli viidellä miljoonalla asukkaallaan USA:n toiseksi suurin piirikunta Los Angelesin jälkeen, jossa sijaitsee osavaltion pääkaupunki Chicago.

Mainessa laillistettiin kannabis vuonna 2016 ja vuoden 2017 alusta saakka aikuinen ihminen on saanut kasvattaa kuusi kasvia ja pitää hallussaan 2,5 unssia, n. 70 grammaa, kannabista. Mainessa ei ole vielä laillistettu kannabiksen kauppaa, mutta siitä tuli ensimmäinen osavaltio, joka kieltää työajan ulkopuolella tapahtuvan kannabiksen käytön perusteella tapahtuvan diskriminoinnin.

Pennsylvaniassa lääkekannabiksen kysyntä on selättänyt tarjonnan kauppojen auettua vuoden vaihteessa.

Berkeleyn kaupunginvaltuusto äänesti helmikuussa lakialoitteen puolesta, joka julistaa kaupungin “turvakaupungiksi” kannabiksen viihdekäyttäjille.

Kalifornian kannabislain yksi tärkeimpiä elementtejä on vanhojen kannabisrikosten armahtaminen, koska rikosrekisterimerkinnällä voi olla laajoja seurauksia ihmisten elämään. Joissakin kaupungeissa mennään vielä pidemmälle ja aktiivisesti tuetaan kannabiksen kieltolaista kärsimään joutuneita kannabisyrityksien perustamisessa.

Kalifornian osavaltiossa harkitaan kannabiksen verotuksen laskemista 15%:sta 11%:iin yrityksien toiminnan kehittämiseksi vastaamaan lain asettamia vaatimuksia. Tämä veronalennus on voimassa kolme vuotta lääkekannabiksen jakeluun tottuneiden yrityksien muuttamiseksi isommille viihdemarkkinoille ja uuteen valvontaympäristöön. Tämän verran aikaa vei samanlainen muutos myös Coloradossa ja Oregonissa.

Laillisen kannabiksen hinta Kaliforniassa on noussut jo 15 $- 25 $:iin grammalta kun taas Coloradossa, Washingtonin osavaltiossa ja Oregonissa gramman saa jo 1$ – 3$:lla, mikä on kilpailukykyinen hintataso laittomien markkinoiden kanssa. Rajanaapurissa Oregonissa ylitarjonta on kääntänyt hinnat laskuun, mutta liittovaltion politiikka estää amerikkalaisia kannabisyrityksiä hyödyntämästä näitä markkinaeroja osavaltioiden välisellä kaupalla voiton tekemiseen, mikä on Yhdysvaltojen talousjärjestelmän perusperiaatteiden vastaista.

Liittovaltion itsepintainen vanhoista uskomuksista kiinnipitäminen tulee kalliiksi Yhdysvalloille. Kaupan keinotekoinen rajoittaminen osavaltioiden välillä on jättänyt yhdysvaltalaiset kannabisyritykset polkemaan paikoillaan osavaltioiden paikallismarkkinoilla samalla kun kanadalaiset ja israelilaiset kannabisyritykset pystyvät vapaasti laajentamaan toimintaansa kansainvälisesti. Kanadalaisista kannabisyrityksistä on tullut maailman suurimpia kannabisyrityksiä, joiden markkina-arvo mitataan pörsseissä jo miljardeissa. Suurimmatkin yhdysvaltalaiset kannabisyritykset pyörivät vasta satojen miljoonien dollareiden sarjassa.

Kanadalainen Cronos Group Inc on murtanut jälleen yhden muurin listautumalla Applen ja Starbucksin rinnalle Yhdysvaltain pörssiin eli NASDAQ:iin.

Kannabisaktivismia kongressissa

USA:n kongressi jatkoi keskiviikkona 21.3. kannabiksen lääkekäytön laillistaneiden osavaltioiden suojaa liittovaltion toimenpiteitä vastaan syyskuun loppuun saakka. Tämä väliaikainen budjettilain muutos estää liittovaltion rahojen käyttämisen potilaiden, kannabiksen myyjien, hoitajien jne. häiritsemiseen kannabiksen lääkekäytön laillistaneissa osavaltioissa.

Tämä budjettilakiin liitettävä suoja on ollut voimassa jo vuodesta 2014 lähtien. Oikeusministeri Sessions oli erityisesti vaatinut tämän suojan lopettamista. Molemmista puolueista koostuva 62:n kongressiedustajan ryhmä yrittää saada tämän suojan vuoden 2019 talousarvioon.

Demokraattisen puolueen edustaja Kaliforniasta Lou Correa esitteli lain Sensible Enforcement Of Cannabis Act, joka vakinaistaisi ns. Colen muistion sisällön laiksi. Lakialoitteen mukaan liittovaltio lopettaisi sekaantumisen osavaltioiden kannabispolitiikkaan, sallisi pankkien toimivan normaalisti kannabiskauppojen kanssa ja loisi siten vakiintuneet kannabismarkkinat osavaltiotasolla.

Kalifornian edustajien Barbara Leen ja Ro Khannan johdolla ryhmä demokraattisen puolueen edustajia esitteli kongressille tammikuussa uuden kannabiksen laillistamisaloitteen liittovaltion tasolla. Tämä aloite liittyy edustaja Cory Bookerin vuonna 2017 tekemään aloitteeseen Marijuana Justice Act.

Lakialoite poistaisi kannabiksen liittovaltion huumelainsäädännöstä ja armahtaisi kaikki kannabisrikoksista tuomitut.

Republikaanisen puolueen Kalifornian edustaja Dana Rohrabacher on myös tuonut käsittelyyn lakialoitteensa, jolla on 39 edustajaa takanaan ja mukana on myös muita republikaanisen puolueen edustajia. Hänen lakialoitteensa estäisi liittovaltiota syyttämästä kannabisyrityksiä ja kuluttajia, jotka noudattavat osavaltion lakeja, mutta siinä ei vaadita liittovaltion tasoista laillistamista.

Vuonna 2016 pidätettiin yli 587 000 amerikkalaista kannabiksen hallussapidosta omaa käyttöä varten vaikka selvä enemmistö kansalaisista kannattaa laillistamista. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan kannabiksen laillistajia on enemmistö molemmissa pääpuolueissa, 60% kaikista amerikkalaisista ja 51% republikaanisen puolueen kannattajista kannattaa laillistamista.

Fabrizio, Lee and Associates on presidentti Trumpinkin käyttämä mielipidemittaustoimisto. Sen tuoreessa mittauksessa kannabiksen lääkekäytön laillistaminen sai 77%:n kannatuksen vuoden 2018 vaaleissa äänestämään aikovien keskuudessa ja 68%:n kannatuksen republikaanien keskuudessa. Senaatin paikoista äänestävissä osavaltioissa kannatus on 74% ja alahuoneen paikoista äänestävissä osavaltioissa 76%.

Vuosi sitten Yhdysvaltain kongressissa perustettiin molempien pääpuolueiden edustajien ryhmä Cannabis Caucus ajamaan kannabiksen laillistamista. Republikaanisesta puolueesta siihen kuuluu Kalifornian edustaja Dana Rohrabacher ja Alaskan edustaja Don Young sekä demokraattisesta puoleesta Oregonin edustaja Earl Blumenauer ja Coloradon edustaja Jared Polis.

Oikeusministeri Jeff Sessionsin julistettua uuden sodan kannabista vastaan aloitti Coloradon senaattori Cory Gardner republikaanisesta puolueesta Sessionsin virkanimityksien jarrutuksen kongressissa. Paine Sessionsia kohtaan kasvaa republikaanisen puolueen keskuudessa korkeiden virkamiesten erottua hallinnosta.

Demokraattisen puolueen senaattori Cory Booker New Jerseystä arvostelee oikeusministeri Sessionsin päätöstä lopettaa Cole muistion takaama suoja kannabiksen lääkekäytön laillistaneille osavaltioille.

Lähde:

ASA: MARIJUANA ACCESS IN THE UNITED STATES. A PATIENT-FOCUSED ANALYSIS OF THE PATCHWORK OF STATE LAWS. 2018, Bloomberg 7.3.2018Civilized 6.2.2018Talking Drugs 30.1.2018Stop the Drugwar 6.2.2018NORML 9.2.2018NORML 15.2.2018Business Insider 18.1.2018Leafly 12.2.2018

 

alt