2018 Uutiset

Norjan dekriminalisaatiosuunnitelma

Norjan hallituksen konservatiivisen Høyre-puolueen terveysministeri Bent Høie sai norjalaiset nielaisemaan aamukahvinsa väärään kurkkuun ilmoittaessaan Dagbladetin artikkelissa 5.10.2016 huumepolitiikan dekriminalisoinnista Portugalin mallin mukaan.

Ilmoitus tuli norjalaisille täysin puskista, koska Norjan oikeistolainen hallitus ei ollut osoittanut mitään merkkiä pohjoismaisen ankaran huumepolitiikan suunnan muuttamisesta.

Høie kertoi artikkelissaan, että kuluneiden viiden vuoden aikana kerätyt 48 miljoonan kruunun sakot huumeiden hallussapidosta ovat “haitallisia ja turhia” aiheuttaen huumeita käyttäville ihmisille ja muulle yhteiskunnalle enemmän haittaa kuin hyötyä. Portugalin esimerkin innoittamana hän julisti huumeiden käytön kuuluvan terveydenhoidon eikä oikeuslaitoksen piiriin.

Ennen Dagbladetin artikkelia ainoastaan Vihreät ja Liberaali puolue kannattivat dekriminalisaatioon perustuvaa huumepolitiikkaa. Viime vuoden vaalien alla seitsemän Norjan yhdeksästä pääpuolueesta liittyi huumepolitiikan muutoksen kannattajiin. 

Joulukuussa Norjan eduskunnan terveyskomitea äänesti uudistuksen puolesta sen takaamiseksi, että “yhteiskunnan vastuu laittomien huumeiden käytöstä ja hallussapidosta siirretään oikeuslaitokselta terveyden hoidon piiriin”.

Komitea perusti työryhmän, jonka mandaattiin kuuluu sen tutkiminen, kuinka parhaiten muutetaan huumeiden käyttö rikoksesta terveysasiaksi, sekä erityisesti sen arvioiminen, onko Portugalin malli sopiva Norjalle. Työryhmää johtaa yksi Norjan pääsyyttäjistä ja siihen kuuluu ihmisiä huumeiden käyttäjien kansalaisjärjestöistä sekä terveysalan osaajia ja lainoppineita eri puolilta Norjaa. Työryhmän on tarkoitus raportoida tuloksista joulukuussa 2019. Laillistaminen ei ole asialistalla.

Hallituksen tilastojen mukaan huumeiden käyttö on alhaisella tasolla, mutta käyttäjien tutkimus sekä viemäriveden analyysit Oslossa ovat antaneet odottamattoman korkeita MDMA:n, amfetamiinin ja metamfetamiinin pitoisuuksia.

Norjaa pidetään edistyksellisenä demokratiana ja yhtenä maailman rikkaimmista maista. Siksi on yllättävää, että Norja on huumepolitiikaltaan yksi Euroopan ankarimmista maista ja huumekuolleisuus on myös Euroopan korkeimpia.

Huumepolitiikan muutoksen puolesta kampanjoineet pitävät syynä sitä, että  kaikista eniten kärsineet huumeiden käyttäjät joutuvat elämään tämän ylistetyn hyvinvointijärjestelmän ulkopuolella. Näkyvimpiä huumeiden käyttäjiä pidätetään ja sakotetaan, koska se on helppo tapa kohentaa poliisin selvitettyjen rikosten tilastoa.

Lähde: Vice 3.8.2018, Vuonna 2016 perustettu The Association for Safer Drug Policies

Norjan suunnitelma huumeiden käytön dekriminalisoimiseksi

alt